FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Kako do dobre lizinške pogodbe?

Čas branja: 2 min
27.12.2016  11:30
Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja. Nasvet: preverite verodostojnost ponudnika!
Kako do dobre lizinške pogodbe?

Lizing je zaradi skromnejših zahtev laže dostopen in ima še nekatere druge prednosti. Zato je izjemno priljubljena oblika financiranja avtomobilov, novih in rabljenih. Delež v Sloveniji presega 50 odstotkov. Zasebnikom ne znižuje otroškega dodatka, podjetjem pa omogoča obročno odplačevanje DDV.

Slovenci lizing radi uporabljamo predvsem za financiranje avtomobilov. Pri fizičnih osebah je najbolj priljubljen finančni lizing, saj je zaradi manj zahtevnih pogojev za pridobitev laže dosegljiv. Podjetja in podjetniki, ki ne želijo voditi avtomobila kot osnovno sredstvo v bilanci stanja, se lahko odločijo za operativni lizing, v poslovnih izkazih je strošek v tem primeru med stroški najemnin.

Pogoji za pridobitev lizinga manj ostri kot pri posojilu

Pogoji za sklenitev pogodbe o lizingu so ohlapnejši od tistih, ki jih je treba izpolnjevati za najem bančnega posojila. Lizing lahko pridobijo tudi osebe, ki posojila ne bi mogle dobiti, denimo osebe, ki ne morejo ponuditi ustreznih zavarovanj, ali pa tiste, ki sicer imajo prihodke, a ti niso plača oziroma pokojnina. Če torej nekdo kupuje stvar, ki stane nekaj deset tisočakov in nima ne premoženja, ki bi ga ponudil v zavarovanje, ne primernega poroka, je lizing tako rekoč edina rešitev.

Otroški dodatek lahko obdržite

Če ste fizična oseba in imate avto, kupljen na lizing, se vam ta ne upošteva v izračunu otroškega dodatka, četudi je vozilo na trgu vredno sto tisoč evrov. Če pa imate vozilo, ki je vredno več kot 8.190 evrov, kupljeno s posojilom, se to upošteva v izračunu otroškega dodatka. Če imate otroke, pretehtajte, ali se vam nemara res ne bi splačalo nov avto omisliti s finančnim lizingom, čeprav je ta na prvi pogled malo dražji kot bančno posojilo.

Operativni lizing ima svoje prednosti

Operativni lizing pri podjetnikih je priljubljen, ker ne povečuje zadolženosti podjetja. Operativni lizing v zadnjih letih nastopa tudi nadgrajen z drugimi storitvami. Gre za tako imenovani poslovni najem oziroma upravljanje voznega parka, kjer si kupec poleg financiranja v mesečni obrok vključi tudi servisiranje, zavarovanja, zamenjavo pnevmatik, nadomestni avto in celo gorivo. Tako lahko podjetja v celoti predvidijo mesečni strošek z vozilom. V tem primeru je sicer mesečni obrok nekoliko višji, saj vključuje tudi storitve upravljavca voznega parka.

Ob izročitvi sredstva v finančni lizing mora biti obračunan tudi davek. Pri operativnem lizingu se DDV obračuna od mesečne najemnine in namesto da bi DDV ob prevzemu vozila v ekonomsko lastništvo plačali naenkrat, ga podjetje plača v več letih - tako odpade večina stroškov financiranja DDV.

Kaj vam nudi dobra lizinška hiša?

Tudi izbira lizinške hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja – posojilo ali lizing (finančni/operativni). Tistim, ki želijo prilagodljivost, enostavnost in brezskrbnost, svetujejo lizing, kjer so pogoji za pridobitev manj zahtevni. Pri lizingu je lizingojemalec ekonomski lastnik vozila (uporabnik), lizinška hiša pa ostane pravni lastnik vozila.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...