FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

Čas branja: 3 min
28.11.2016  12:55
S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik omislite zelo dober kos pločevine.
9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila
Foto: Shutterstock

Avto je za posameznika čustven nakup, za podjetje pa sredstvo, ki mu olajša ali celo omogoči poslovanje ter zaslužek. Z nakupom in vzdrževanjem si avtomobili režejo tudi velik del vsakega proračuna. Ker je avto velika naložba, je lahko velik tudi prihranek.

Kako se torej sploh lotiti in izbrati nekaj, kar bo zadovoljilo želje posameznika ali podjetja, vendar hkrati ne pretirano obremenilo denarnice? Tudi s pomočjo finančnih storitev, kot je lizing, si lahko za ugodno ceno omislite zelo dober kos pločevine.

1. Tudi čevlje pomerite in se sprehodite

Avto si vselej oglejte v živo, če je to le mogoče, ga preglejte, preiščite in pretipajte. Morda vas bo kaj tako zmotilo, da ne boste mogli živeti z njim. Obvezno ga tudi na kratko preizkusite, sploh če ga potrebujete za posel - po nakupu bo prepozno ali pa zelo drago, če ga boste hitro zamenjali za drugega. Takšni primeri niso osamljeni, pravijo trgovci.

2. Ista vsebina, druga embalaža

Sledite akcijam in natančno preverite, kaj vsebujejo in kakšen je dejanski prihranek. Vsebina akcij se namreč spreminja, končna cena pa le redko. Ceno za enak avto preverite pri vsaj treh prodajalcih, pri pogajanju za ceno z različnimi prodajalci pa ne uporabljajte izmišljenih cen. Prodajalci iz različnih trgovskih hiš se med seboj poznajo, obenem poznajo maržne sisteme oziroma koliko lahko prodajalec spusti ceno pri nekem avtu, zato vas bodo hitro spregledali.

3. Lizing ni bavbav

Če za nakup avtomobila nimamo dovolj denarja, se kot hitra in preprosta rešitev za fizične osebe in podjetnike ponuja finančni, za podjetja pa operativni lizing. Nakup osebnega avtomobila s pomočjo lizinga sicer ni tako enostaven in preprost, kot to prikazujejo reklame, vendar pa je lizing glede na izbrano vozilo, dobo odplačevanja in udeležbo lastnih sredstev prilagojen vašim zmožnostim in željam.

Kaj vam nudi dobra lizing hiša?

Tudi izbira lizing hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja. Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost pa svetujejo finančni lizing, saj tako sami izberete vozilo (novo ali rabljeno), ki ga lizing hiša plača prodajalcu vozila. Prednost financiranja rabljenega vozila pri lizing hiši je tudi ta, da lizing hiša preveri zgodovino vozila in vam svetuje pri izbiri.

4. -50% je lahko enako -30%

Ne glejte le na višino popusta, pomembna je končna cena. Prodajalec lahko umetno dvigne ceno avta na ceniku - ta ni zapečaten, cene so le priporočene -, poveča popust, avto pa je lahko vseeno dražji kot pri drugem trgovcu.

5. Pomemben je pravi trenutek

Če je možnost, avto kupujte ob koncu meseca, ko vam trgovci zaradi doseganja mesečnega načrta morda namenijo še kakšno ugodnost. Avto kupujte konec leta, če ga seveda ne potrebujete prej, saj so takrat nekateri avtomobili še nekoliko cenejši.

6. Povprašajte po ceni servisa in nadomestnih delov

Pozorno preberite garancijske pogoje , pozanimajte pa se tudi o ceni in pogostosti rednih servisov, razlike so precejšnje. Ni redkost, da imajo imenitne znamke poceni servise, tiste manj imenitne pa drage. Ne pozabite niti na možnost nesreče oziroma poškodb. Dokler je pločevina cela, mehanske napake pa krije garancija, je vse v redu. Ko pa poči, je treba po nakupih rezervnih delov. Njihove cene pa so, glede na znamko in tudi model, zelo različne.

7. Dizel, bencin, hibrid ali elektrika

Nizka cena je relativna tudi pri izbiri motorja. Bencinski motorji so vselej cenejši od dizelskih, a stroški lastništva avta z dizelskim motorjem so zaradi nižjih stroškov goriva in manjšega upada vrednosti lahko nižji. Naredite si natančen izračun, kdaj se vam doplačilo za dizel splača, ne pozabite pa niti na hibridne in električne  modele. Pri nakupu slednjih ste upravičeni do subvencij, stroški obratovanja so lahko zelo nizki, obenem je ponudba modelov vse večja.

8. Nezvestoba ni greh

Blagovna znamka avtomobila naj bo le za okvirno predstavo, kaj lahko od avtomobila pričakujete z vidika tehnologije, varnosti in udobja. Tudi kako dobro ga boste prodali čez nekaj let. Nikakor pa se blagovne znamke ne oklepajte za vsako ceno, saj vas zvestoba lahko prikrajša za še boljši avto, ki ima pač drugačen znak na nosu. Danes so razlike med avtomobili različnih znamk manjše kot nekoč, vgrajenih imajo vse več enakih delov.

9. Opremljenost ima dvojno vlogo

Poceni je na koncu lahko drago, zato ne kupujte po pravilu najnižje cene. Avto z dna cenika je lahko zelo skromno opremljen, z njim boste nezadovoljni, na koncu pa ga boste z veliko muko in za manj denarja prodali. Od viška pa lahko tudi boli glava, zato ne kupujte prebogatih paketov opreme, čeprav se ti na prvi pogled zdijo smiselni. Nekaterih delov opreme ne boste nikoli potrebovali oziroma bodo celo moteči pri vsakodnevni vožnji ali poslu.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...