FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Čas branja: 2 min
23.11.2016  08:05
Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.
Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?
Foto: Shutterstock

Nakup avtomobila je za podjetje oziroma podjetnika velika odločitev, saj je to lahko tudi med dražjimi kosi opreme. Možnosti za nakup vozil je več, katera je najbolj ugodna, pa je odvisno od podjetja do podjetja. Nakup z gotovino je pri avtih bolj izjema kot pravilo, gotovinsko posojilo je že bolj pogosto, največ zanimanja pa je zagotovo za finančni in operativni lizing. A tudi med njima so razlike, sploh če za jeklenega konjička ne želite plačati več, kot pa ga uporabljate.

3 prednosti operativnega lizinga

Operativni lizing ali poslovni najem je lahko tudi poslovna priložnost, saj ima za podjetje kar nekaj prednosti. Lahko bi skoraj dejali, da ima več prednosti kot slabosti.

  1. Najemodajalec vozilo vodi v svojih poslovnih knjigah, najemojemalec pa zanj plačuje mesečno najemnino, ki je zanj odhodek iz poslovanja.
  2. Podjetja, ki se odločijo za poslovni najem, lahko prosta denarna sredstva, ki bi jih drugače namenili za nakup avta, investirajo v kaj drugega, saj jim novega vozila ni treba plačati v enem znesku.
  3. Pri poslovnem najemu se bilanca stanja ne povečuje.

Še nekaj prednosti operativnega lizinga

Zaradi lažjega načrtovanja je zelo primerna lastnost operativnega lizinga dejstvo, da so stroški zanj znani v naprej za celoten čas najema, to pa najemniku omogoča natančno izdelavo načrta poslovanja.

Prednosti poslovnega lizinga pred finančnim lizingom je veliko, tega pa se zaveda tudi čedalje več porabnikov, saj se zanimanje za tovrstno obliko financiranja veča iz dneva v dan. Summit Leasing Slovenija ima v svoji ponudbi tudi poslovni najem vozil z vključenimi vsemi storitvami. V poslovnem najemu so tako vključene vse storitve povezane z uporabo vozila: obvezno in kasko zavarovanje, vzdrževanje vozila (servisi in podobno), pnevmatike, registracija, tehnični pregled in podobno. 

Ni vsak lizing - lizing

Finančni lizing je posebna oblika financiranja nakupa, pri katerem lizingodajalec kupi predmet lizinga po izbiri lizingojemalca in mu ga da v uporabo. Lizingojemalec takoj po podpisu pogodbe tako postane ekonomski lastnik, pravno lastništvo pa se prenese s plačilom celotne pogodbene obveznosti z lizingodajalca na lizingojemalca. Vozilo (ali kateri koli predmet lizinga) bo tudi formalno vaše takrat, ko boste odplačali še zadnji obrok.

Tudi finančni lizing ima svoje prednosti

Finančni lizing je oblika financiranja, pri katerem se lizingojemalec že ob sklepanju pogodbe odloči za lastništvo nad predmetom lizinga po poteku pogodbe. Finančni lizing se v osnovi ne razlikuje prav veliko od nakupa na obroke ali kredita. Glavna posebnost v primerjavi z zadnjima je v tem, da je predmet lizinga v lasti lizingodajalca do končnega poplačila. Pri finančnem lizingu pa amortizacijo obračunava lizingojemalec in ne lizingodajalec kot pri operativnem lizingu. Če je lizingojemalec samostojni podjetnik ali pravna oseba, vodi predmet lizinga v svojih poslovnih knjigah kot osnovno sredstvo, torej  gre pravzaprav za nekakšno davčno olajšavo. 

Kaj vam nudi dobra lizing hiša?

Tudi izbira lizing hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja – kredit ali lizing (finančni/operativni). Tistim, ki želijo prilagodljivost, enostavnost in brezskrbnost svetujejo lizing, kjer so pogoji za pridobitev manj zahtevni. Pri lizingu je lizingojemalec ekonomski lastnik vozila (uporabnik), lizing hiša pa ostane pravni lastnik vozila.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...