FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Čas branja: 1 min
26.10.2016  11:42
Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati
Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Interkalarne obresti, Swift in vinkulacijsko potrdilo,… so le nekateri finančni izrazi ob katerih marsikdo zardi. Ne zaradi kake hude erotike v njih, ampak zaradi zadrege. Saj veste, ljudje še sebi, kaj šele drugim, neradi priznamo, da česa ne vemo.

Lizing vozil je zaradi svoje privlačnosti v zadnjem času vse bolj konkurenčen navadnemu klasičnemu kreditu, tako z vidika zahtevanih pogojev kot tudi z stroškovnega vidika. Sklepanje pogodbe o lizingu pa se prepleta tudi z nekaterimi finančnimi izrazi, s katerimi se vsakodnevno le ne srečujemo.

 • Anuiteta: Anuiteta pomeni znesek, s katerim se odplačuje kredit v določenem časovnem obdobju in je sestavljen iz dela glavnice dolga ter pripadajočih obresti. Mesečna anuiteta je mesečni obrok. Na začetku sklenitve pogodbe je delež obresti višji od deleža glavnice. Proti koncu pa je ravno obratno.
 • Glavnica: Znesek, ki ga dolžnik dolguje upniku. Praviloma se vračilu glavnice prištejejo še obresti.
 • Obresti: Cena denarja, ki jo mora kreditojemalec plačati kreditodajalcu za kapital, posojen v obliki denarja.
 • Porok: Oseba, ki se je obvezala plačati dolg, če oseba, ki je kredit najela, dolga ne poplača.
 • Ročnost: Doba odplačevanja kredita oziroma vezave sredstev.
 • SWIFT: Koda, ki pomeni identifikacijsko oznako banke v mednarodnem plačilnem sistemu.
 • EOM: Efektivna obrestna mera, pri kateri se upoštevajo tudi vsi stroški, povezani z odobritvijo kredita.
 • Euribor: Euro Interbank Offered Rate je medbančna referenčna obrestna mera, po kateri so prvovrstne banke znotraj monetarne unije pripravjene dati depozit drugi prvovrstni banki za določeno obdobje.
 • Interkalarne obresti: Obresti za čas porabe kredita. Obračunajo se za obdobje od črpanja kredita do zapadlosti prvega obroka po enaki stopnji in metodologiji kot redne kreditne obresti.
 • Plačilna sposobnost: Sposobnost kreditojemalca, da bo vrnil kredit z vsemi pripadajočimi obrestmi. Višina se ugotavlja glede na višino prihodkov kreditojemalca in obveznosti kreditojemalca iz že sklenjenih kreditov/lizingov.
 • Direktna bremenitev: Uporablja se za mesečna plačila dolžnika upniku, pri čemer dolžnik pooblasti svojo banko, da ta mesečno bremeni njegov račun na določen dan v mesecu in dolgovani znesek nakaže upniku.
 • Vinkulacijsko potrdilo: Pisna obveznost zavarovalnice, da bo v zavarovalnem primeru pred izplačilom ustrezne odškodnine o tem obvestila osebo, v korist katere je zavarovanje vinkulirano (npr. kreditodajalca).

Kaj vam nudi dobra lizing hiša?

Tudi izbira lizing hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja – kredit ali lizing (finančni/operativni). Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost svetujejo finančni lizing, kjer so pogoji za pridobitev manj zahtevni. Lizingojemalec  praviloma na začetku plača manjši polog, potem pa plačuje mesečno anuiteto.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...