FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Čas branja: 3 min
19.10.2016  10:54
Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo odgovorili na najbolj pogosta vprašanja.
7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu
Foto: Shutterstock

Če za nakup avtomobila nimamo dovolj denarja, se kot hitra in preprosta rešitev za fizične osebe in podjetnike ponuja finančni, za podjetja pa operativni lizing. Nakup osebnega avtomobila s pomočjo lizinga sicer ni tako enostaven in preprost, kot to prikazujejo reklame, vendar pa je lizing glede na izbrano vozilo, dobo odplačevanja in udeležbo lastnih sredstev prilagojen vašim zmožnostim in željam. A kljub temu se ob tem pojavljajo določena vprašanja.

1. Ali je nakup avtomobila z lizingom cenejši oziroma ima določene prednosti pred nakupom z gotovino?

Lizing vozila je odlična opcija, če avtomobil menjate na dve do pet let, saj je mesečna obveznost nižja, obenem pa si lahko omislite dražje vozilo. Ob ustrezni boniteti, pri čemer pri oceni v lizing hiši upoštevajo tudi starost vozila, je lizing moč pridobiti tudi za rabljeno vozilo.

Po drugi strani mora biti predmet lizinga v celotnem obdobju lizinga ustrezno zavarovan. Vozila morajo biti poleg obveznega zavarovanja tudi kasko zavarovana, strošek  zavarovanja pa bremeni jemalca lizinga.

2. Kako se sklene pogodba o lizingu?

Ko si sami izberete vozilo in se s trgovcem dogovorite o nabavni ceni in pogojih dobave, z lizingodajalcem sledi pogovor o pogojih za izvedbo lizinga in izpolnjevanje vloge ter pridobitev potrebne dokumentacijo za odobritev pogodbe. Ko sprejmete ponudbo in vam lizing hiša odobri financiranje, vplačate polog ter stroške odobritve. Po podpisu pogodbene dokumentacije in prejetem plačilu pologa lizing hiša v celoti plača predmet  trgovcu ter ga takoj izroči v vašo posest in uporabo. Pravni lastnik predmeta v celotnem obdobju trajanja pogodbe ostaja dajalec lizinga.

3. Koliko časa traja odobritev financiranja, kako poteka odplačevanje in ali so obroki fiksni?

V primeru popolne dokumentacije in ustrezne bonitete je financiranje odobreno v nekaj urah, z individualnim dogovorom pa lahko lizing pridobite tudi če ste zaposleni za določen čas. Od lizingodajalca nato mesečno prejemate obvestila za poravnavo obveznosti - pri kreditu denimo svoje obveznosti praviloma plačujete preko upravne izplačilne prepovedi na vašo plačo oziroma pokojnino, pri lizingu pa lahko tudi preko položnic.

Obroki za odplačilo lizinga se ob fiksni obrestni meri ne spreminjajo, v primeru variabilne obrestne mere pa se spreminjajo v odvisnosti od pogodbeno dogovorjenega Euriborja (kvartalno, polletno ali letno).

4. Ali mi avtomobil lahko vzamejo?

Ker avtomobil oziroma predmet lizinga do konca poplačila ni v vaši lasti, vam ga lahko v primeru neplačevanja obveznosti po pogodbi tudi vzamejo. Lizingodajalec se v primeru nezmožnosti izpolnjevanja obveznosti po pogodbi s stranko v prvem koraku poskuša dogovoriti o ustreznejši obliki izpolnjevanja obveznosti oziroma poplačila (reprogram pogodbe s podaljšanjem dobe odplačevanja in posledično zmanjšanje mesečnega obroka). Če dogovori niso možni ali pa se jih stranka ne drži, se poslužijo skrajnega ukrepa in vozilo odvzamejo, s kupnino od prodaje pa poskušajo zmanjšati nastali dolg.

5. Kaj moram storiti v primeru prometne nesreče?

Ker niste lastnik vozila, je treba v primeru prometne nesreče za popravilo vozila pridobiti soglasje lizingodajalca. Pogodbeni stranki se glede izplačila škode lahko dogovorita, da zavarovalnica nakaže odškodnino neposredno izvajalcu popravila, oziroma plača odškodnino lizingodajalcu, ki jo nato nakaže upravičencu.

6. Ali je pri operativnem lizingu možen odkup vozila in kako se obravnava prekoračitev dogovorjenega števila kilometrov?

Pri operativnem leasingu ni predvideno, da bi najemnik pridobil lastninsko pravico nad avtomobilom. Vendar pa ga lahko po končanem najemu odkupite po tržni ceni. Edini pogoj je, da se lizing hiša odloči za odprodajo svojega osnovnega sredstva.

Ker je vrednost vozila vezana na število prevoženih kilometrov in čas lizinga, se to upošteva že pri pripravi pogodbe, na osnovi tega pa se določi višina najemnine. Če prekoračite  dogovorjeno število prevoženih kilometrov, je tržna vrednost takega vozila nižja od predvidene. Kot najemnik morate zato doplačati razliko nezaračunane najemnine, ki bi jo sicer plačali skozi čas najema za dogovorjeno realno število prevoženih kilometrov.

7. Ali lahko lizing prekinem pred iztekom ali pa prenesem na koga drugega?

Da, oboje je možno! Če želite predčasno poplačati obveznosti vam v lizing hiši pripravijo informativni izračun za predčasni odkup in vam posredujejo obračun vaših obveznosti.

Kot lizongojemalec sicer plačujete obresti, ki so zaračunane do dokončnega poplačila lizinga, v primeru predčasnega poplačila pogodbe pa plačate le obresti, ki so zaračunane do predčasnega poplačila lizinga. Vse bodoče obresti v obrokih se diskontirajo in jih ne plačate. Na podlagi plačila vseh obveznosti se pripravi zaključek pogodbenega razmerja s pooblastilom za izbris lastništva lizing hiše.

Kot lizongojemalec lahko kadarkoli predlagate tudi prenos avtomobila na tretjo osebo. Ta mora imeti ustrezno boniteto za prevzem obveznosti iz pogodbe, sami morate poravnati vse svoje zapadle obveznosti, pooblaščena oseba s strani lizingodajalca pa ob prevzemu in prenosu na novega lizingojemalca ugotovi tudi dejansko stanje vozila.

Kaj vam nudi dobra lizing hiša?

Tudi izbira lizing hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja. Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost pa svetujejo finančni lizing, saj tako sami izberejo vozilo (novo ali rabljeno), ki ga lizing hiša plača prodajalcu vozila. Prednost financiranja rabljenega vozila pri lizing hiši je tudi ta, da lizing hiša preveri zgodovino vozila in vam svetuje pri izbiri.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati