FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Nov focus ali rabljena Mazda6? Kaj kupiti za isti denar?

Čas branja: 2 min
28.09.2016  17:17
Nakup novega vozila pogosto spremlja tudi dilema: kupiti povsem novega v popularnem nižjem srednjem razredu ali pa za enak denar rabljenega, vendar večjega, močnejšega ali bolje opremljenega?
Nov focus ali rabljena Mazda6? Kaj kupiti za isti denar?
Foto: Shutterstock

Pri enih prej, pri drugih kasneje nastopi čas, ko je treba kupiti ali zamenjati vozilo. Proračun je določen in omejen, dilema pa nič manjša: kupiti novega v rangu Fordovega focusa ali rabljenega za podoben denar, kot je denimo Mazda6? Če niste med srečneži, ki z gotovino v žepu preprosto vkorakajo do salona ali trgovca in izberejo karkoli jim srce poželi, je to zelo pomembno vprašanje.

Prednosti in slabosti novega avtomobila

Velika prednost novega vozila je dejstvo, da avta pred vami ni še nihče uporabljal, zato je brezhiben v vseh pogledih. Najnovejši model je tudi odličen tako po oblikovalski, kot tudi po tehnični plati ter vgrajeni tehnologiji, ob tem ustreza najnovejšim varnostnim zahtevam, motorji pa ustrezajo najnovejšim zahtevam glede škodljivih izpustov v okolje. Med prednostmi novega focusa je tudi večletna garancija proizvajalca, ni težav z rezervnimi deli, pri nakupu pa lahko izberete katerokoli barvo in naročite dodatno opremo po vašem okusu in željah

Med slabosti novega vozila lahko uvrstimo veliko izgubo vrednosti v prvih štirih letih, če želite zadržati garancijo ga bo treba obvezno servisirati na pooblaščenem servisu. Prav tako je priporočena oziroma v nekaterih primerih obvezna sklenitev kasko zavarovanja, ki ni poceni.

Če pa so vaše želje po moči, velikosti in opremi večje, se morate zateči na trg rabljenih vozil, ki ponuja priložnosti in pasti hkrati.

Prednosti in slabosti rabljenega vozila

Za enak denar kot boste odšteli za nov Ford focus dobite na trgu rabljenih večji, močnejši ali razkošnejši avtomobil, kot je denimo Mazda6. Če vam ta ni všeč, lahko pogledate za Toyotino corollo, morda vam bolj ustreza športni terenec z Lexusovo značko na nosu, kakorkoli, izbira rabljenih vozil je zares velika. Pri rabljenem focusu kasko zavarovanje ni potrebno oziroma lahko sklenete delno kasko zavarovanje, ki je žepu bolj prijazno, obenem so pri rabljenem cenejši tudi servisi in izdatki za manjša popravila.

Med slabostmi pri nakupu rabljenega vozila je gotovo število prevoženih kilometrov, ki pogosto in še zlasti pri avtomobilih z drugih trgov EU ni realno. Obstaja tudi tveganje okvar, poškodb in drugih napak na avtomobilu, ki jih na prvi pogled ni mogoče opaziti je, kljub bogati ponudbi pa težko kupite prav takšen avto, kot si ga želite. Rabljenim tudi poteče garancija ali pa je ta krajša, prav tako pa tehnika, varnost in okoljska sprejemljivost morda ne ustrezajo najnovejšim varnostnim standardom. Rabljen avto je pred vami že nekdo uporabljal in ni nujno, da je zanj lepo skrbel, kar vas lahko močno udari po žepu, na vsak način pa se bliža čas večjih popravil in zamenjav delov.

Dilemo glede nakupa novega vozila vam bodo pomagali razrešiti v lizinških hišah, kjer financirajo tako nove kot tudi rabljene avtomobile, obenem pa jih imajo kar nekaj tudi sami v ponudbi. Naj bodo razlogi takšni ali drugačni,novi avtomobil nižjega srednjega razreda ali rabljen avtomobil višjega razreda bo na koncu potrebno tudi plačati.

Vsak drugi Slovenec se pri tem odloči za lizing, v dobro mu šteje hiter postopek odobritve, manj dokumentacije kot pri kreditu, ni dodatnega zavarovanja zaradi lastništva vozila in cenejši nakup avtomobilov – financirani z lizingom so pogosto celo cenejši, kot če jih plačamo z gotovino.

Kaj vam nudi dobra lizing hiša?

Tudi izbira lizing hiše je pomembna. V Summit Leasing Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja. Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost pa svetujejo finančni lizing, saj tako sami izberejo vozilo (novo ali rabljeno), ki ga lizing hiša plača prodajalcu vozila. Prednost financiranja rabljenega vozila pri lizing hiši je tudi ta, da lizing hiša preveri zgodovino vozila in vam svetuje pri izbiri.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati