FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Tri poti do novega avtomobila (tudi brez gotovine)

Čas branja: 2 min
22.09.2016  13:52
Malo je takšnih, ki lahko »skeširajo« nakup avtomobila. Če ste med njimi, ste lahko srečni, saj se tako izognete težavam, s katerimi se srečujemo navadni smrtniki ob nakupu jeklenega konjička. Za ostale smo pripravili napotke, kako s čim manj sivimi lasmi do novega avtomobila.
Tri poti do novega avtomobila (tudi brez gotovine)
Foto: Shutterstock

Avto je najugodneje kupiti s prihranki, vendar si ga brez financiranja lahko omislijo le redki srečneži. Izposoja denarja je v večini primerov edina pot do novega ali novega rabljenega vozila, kar lahko storite na vsaj tri načine.

Vedno seveda velja upoštevati nasvet, da morate najprej narediti pregled svojih dohodkov in izdatkov, preden se odločite za izposojo denarja. Razmislite tudi o drugih finančnih načrtih in morebitnih novih finančnih obremenitvah, ki vas čakajo v prihodnjih letih.

1. Kredit po sistemu 3F

Družina (family), prijatelji (friends) ali pa bedaki (fools) so lahko ena izmed oblik financiranja marsičesa, pri nakupu avtomobila pa se predvsem računa na pomoč družine. V tem primeru se sklepajo neformalni ali formalni dogovori o vračanju posojenih sredstev, a saj poznate tisti pregovor »Žlahta, strgana plahta«. Starodavna modrost odsvetuje vsakršne posle s sorodniki, saj se ta navadno končajo z jokom in zamerami.

2. Bančni kredit

Kredit lahko potrebujete za zelo različne namene in različno dolga obdobja, med njimi pa je seveda tudi nakup avtomobila. Kreditodajalci so vse bolj prilagodljivi, v ponudbi pa imajo tudi avtomobilske kredite, ki so praviloma ugodnejši od gotovinskih, pri čemer je obrestna mera kljub rekordno nizki ceni denarja vseeno večja od nič.

Odplačilna doba takšnega kredita lahko traja do osem let, pogodba pa po želji vsebuje tudi zavarovanje kreditojemalca, denimo za primer izgube zaposlitve. Prav redna zaposlitev je praviloma eden izmed pogojev, da ste sploh kreditno sposobni, kar je v času prevlade prekarnih delavcev lahko hitro problem, vrata do takšnega kredita pa so zaprta tudi študentom in še komu.

3. Finančni lizing

Pri nakupu avtomobila s pomočjo financiranja je vse bolj cenjena celostna storitev brez tekanja od vrat do vrat. Najbolj elegantna možnost je finančni lizing, saj se povsem prilagaja željam in zmožnostim kupca. Pogoji za odobritev lizinga so nekoliko manj strogi kot pri najemu kredita, predvsem pri upoštevanju vrste dohodka in zaposlitve, čeprav morajo tudi lizingodajalci preveriti kreditno sposobnost. Postopek odobritve lizinga je obenem krajši in enostavnejši od drugih oblik financiranja, pri zapadlosti obrokov je več fleksibilnosti, vlogo za odobritev pa lahko ob zaposlenih in upokojencih podajo tudi samostojni podjetniki, podjetja, študentje oziroma dijaki, kmetovalci in celo najemodajalci.

Ne čudi, da je lizing med Slovenci najbolj popularna oblika financiranja novega vozila. Za velik, že več kot 50-odstotni delež lizinga pri financiranju novih osebnih avtomobilov je veliko razlogov, med njimi tudi zelo ugodne obrestne mere. Lizingu v dobro štejemo tudi hiter postopek odobritve, manj dokumentacije kot pri kreditu, ohlapnejše zavarovanje zaradi lastništva vozila in cenejši nakup, saj so avtomobili, financirani z lizingom, pogosto cenejši, kot če jih plačamo z gotovino.

 

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati