FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Sberbankpro

175 let

7 trikov za preživetje decembrskih nakupov

Čas branja: 2 min
07.12.2016  16:01
December je mesec veselja in tudi mesec višjih stroškov. Kako ga preživeti s čim manj praskami?
7 trikov za preživetje decembrskih nakupov
Foto: pilipphoto

Veseli december je mesec, ko se vse vrti okoli obdarovanja, druženja in praznovanj, s tem pa so lahko povezani tudi visoki stroški in marsikdo se v novo leto zbudi z velikim mačkom – tudi na bančnem računu. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi se lahko temu izognete. 

Preden začnete načrtovanje decembrskih izdatkov, preverite, koliko denarja vam ostane po plačilu vseh rednih stroškov in položnic. Pozorni bodite tudi na dodatne stroške v hladnejših mesecih leta, kot so ogrevanje, topla voda in elektrika. Pri načrtovanju upoštevajte finančne prilive, ki so redni in zagotovljeni.

1. Postavite si meje

Določite si največji znesek, ki ga boste porabili. Proračun, ki bo namenjen obdarovanju, določite že pred začetkom nakupov in se ga držite. Tako boste imeli pregled nad porabo.

2. V mesec vstopite pripravljeni

Že med letom poslušajte svoje najbližje in gotovo boste lahko razbrali njihove želje ali vsaj interese ter se tako lažje odločili za nakup pravega darila.

3. Ne nakupujte v zadnjem hipu

Nakupi zadnji hip so navadno najdražji, zato jih opravite čim prej, preverite razprodaje ali ponudbe prek spleta. Tudi gneča v trgovinah in dolge čakalne vrste vas bodo po vsej verjetnosti odvrnile od racionalnega kupovanja in potrpežljivega iskanja najugodnejših izdelkov.

4. Ne varčujte z idejami

Ni pomembno, kako drago je bilo darilo, da boste z njim privabili nasmeh na obraz obdarovanca. Vklopite domišljijo in darila naredite sami. S tem boste pokazali, da ste si za osebo resnično vzeli čas in se potrudili narediti nekaj osebnega.

5. Z darilom prikličite lepe trenutke

Ni treba, da je vsako darilo hudo drago ali veliko. Pobrskajte po pametnem telefonu in skupno fotografijo uokvirite ter podarite ljubljeni osebi ali prijatelju. Praznični čas je namenjen tudi spominom na lepe trenutke, prikličite jih s fotografijo.

6. Oblikujte seznam nakupov

Z darili je podobno kot s špecerijo. Če se boste po nakupih odpravili s seznamom, se boste po vsej verjetnosti izognili impulzivnim nakupom. Še lažje je, če veste, kaj kupiti, saj se lahko pozanimate o cenah pri več ponudnikih. Cene so dostopne tudi na spletu, pozornost velja nameniti akcijam in popustom, ki jih trgovine ponujajo v predprazničnem času.

7. Plačujte obročno

Darila višje vrednosti je pametno plačati s katero izmed kartic, ki omogočajo obročno plačevanje. Tako se boste z obročnim plačilom izognili visokemu znesku.

Zakaj je idealna kartica za decembrske nakupe Ide@l MasterCard kartica?

3 NAČINI ODPLAČEVANJA

Nakupe lahko odplačujete do 60 obrokov, kot revolving v višini 5 odstotkov mesečne porabe ali pa vsak mesec poplačate celotno obveznost na kartici.

DO 15.000 EUR POSOJILA V ŽEPU

Na kartici lahko zaprosite za okvirno posojilo do 15.000 evrov. Brez odvečne dokumentacije, brez obiska banke.

GARANCIJA IN ZAVAROVANJA

Kartica zajema garancijo na izdelke, na najnižjo ceno ter okvaro ali poškodbo kupljenega blaga. Vključena so tudi dodatna zavarovanja.

Kartico lahko preprosto in hitro naročite prek spleta ter jo prevzamete brez enega samega obiska poslovalnice. Podpis dokumentacije in prevzem kartice lahko namreč opravite na izbranem naslovu - tudi doma.

Decembrsko druženje in obdarovanje bosta tako še lepši, saj boste v novo leto vstopili brez skrbi. Upamo, da tudi v dobri družbi, obkroženi z najbližjimi.

PRO
Članki
Članki Živite brez kreditne kartice? Preverite, kaj zamujate.

Ko pomislite na kreditno kartico, zagotovo ne razmišljate o varčevanju. A brez nje je v mnogih primerih življenje dražje, pa tudi...

PRO
Članki
Članki Prek spleta ceneje, kaj pa na obroke?

Nakupovanje po spletu raste. Tako prihranite čas in pogosto tudi denar ter se izognete gneči v nakupovalnih centrih. Pa ste vedeli, da...