FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? prPROpro

AVP v novi akciji sporoča: Varnostni pas zmanjša tveganje smrti za polovico

Čas branja: 4 min
02.03.2020  03:52  Dopolnjeno: 02.03.2020 08:19
Z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas AVP poudarja, da dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tudi tveganje hudih poškodb
AVP v novi akciji sporoča: Varnostni pas zmanjša tveganje smrti za polovico

Javna agencija RS za varnost prometa 2. marca začenja nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala 14 dni. Agenciji se bodo pridružili še policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 76 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu in povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Dosledna uporaba varnostnega pasu lahko v povprečju vsako leto reši kar 10 življenj.

Skoraj polovica smrtnih žrtev ni uporabljala varnostnega pasu

V letu 2019 sta na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, 10 med njimi jih ni uporabljalo varnostnega pasu (34 odstotkov), med 18 umrlimi sopotniki v osebnih avtomobilih pa jih je varnostni pas uporabljalo le osem (44 odstotkov). Število umrlih voznikov se je v primerjavi z letom prej sicer zmanjšalo – umrli so štirje vozniki manj (12 odstotkov manj). Največje povečanje števila umrlih v letu 2019 v primerjavi z letom 2018 pa je bilo pri številu umrlih sopotnikov. Leta 2019 je umrlo 18 sopotnikov v osebnih avtomobilih, kar je kar 64 odstotkov več kot leto poprej. Med umrlimi v osebnih avtomobilih v letu 2019 (voznik in potniki) pa jih je samo dobra polovica (57 odstotkov) uporabljalo varnostni pas. Najbolj negativno izstopa starostna skupina med 25. in 34. letom starosti, saj je v tej starostni skupini med šestimi umrlimi vozniki in potniki v osebnih avtomobilih samo eden uporabljal varnostni pas!

Delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki (44 odstotkov) je bil za tretjino slabši kot pri voznikih (66 odstotkov). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti večji, saj je varnostni pas v času prometne nesreče uporabljalo 82 odstotkov huje telesno poškodovanih in 94 odstotkov laže telesno poškodovanih.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tudi tveganje za hujše poškodbe in skoraj za četrtino tveganje za nastanek lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Varnostni pas ublaži tudi posledice zaradi naletne teže posameznika, ki ogroža vsakega ne glede na sedež v vozilu, kjer sedi. Naletna teža osebe z 80 kilogrami je pri hitrosti 50 kilometrov na uro skoraj dve toni, pri hitrosti 90 kilometrov na uro pa več kot šest ton.

Agencija bo razdelila 10 tisoč kosov informativnega gradiva

Med kampanjo bo agencija po vsej Sloveniji razdelila prek 10 tisoč kosov informativnega gradiva, s katerim bodo voznike in druge udeležence v prometu spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu.

S kreativno kampanjo, ki so jo zasnovali za to akcijo, opozarjajo, da biti pripet pomeni preživeti, zato je odveč vsak izgovor, ki ga najdemo za to, da si varnostnega pasu med vožnjo ne pripnemo. Agencija za varnost prometa poudarja, naj vozniki in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas ter se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji.

V akciji sodelujejo tudi najmlajši

Agencija že 15 let uspešno izvaja tudi projekt Pasavček. Letos v njem sodeluje rekordno število skupin in oddelkov, teh je kar 1.241, otrok pa več kot 22.500. Agencija s projektom Pasavček otroke in starše spodbuja k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 centimetrov. Slogan projekta otrokom in staršem jasno sporoča: Red je vedno pas pripet! V času akcije bodo z dodatnimi aktivnostmi v vrtcih in šolah spremljali pripetost otrok in drugih potnikov v vozilih, prav tako bodo v marcu in aprilu 30-krat izvedli lutkovno predstavo Pasavček v prometu. V 70 vrtcih in osnovnih šolah bodo z demonstracijskimi otroškimi sedeži izvajali izobraževanja s praktičnim prikazom pravilne uporabe otroških sedežev.

Delež pripetosti potnikov se povečuje

Večletna opazovanja na terenu so pokazala pozitiven trend, saj se je stopnja pripetosti otrok s 54 odstotkov v letu 2005 povečala na 94 odstotkov v letu 2018. Pozitiven trend agencija zaznava tudi pri drugih potnikih na zadnjih sedežih, pri katerih se je delež pripetosti povečal z 68 odstotkov v letu 2016 na 78 odstotkov v letu 2018.

Vsebino omogoča Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).
PRO
Članki
Članki Webinar: 5 priporočil za uspešno digitalizacijo in učinkovitejše delo ekip

Že veste, kaj bodo prednostne naloge, ko se v polni sestavi vodstvo in zaposleni spet srečate na svojih delovnih mestih? Ste že naredili...

PRO
Članki
Članki Zagon gospodarstva – so podjetja pripravljena nanj?

Te dni je mogoče zaznati veliko nejasnosti in negotovosti, a varovalni ukrepi, kot je varna razdalja med zaposlenimi ter strankami in...

PRO
Članki
Članki (Privoščite si) Top 5 aranžmajev za zimske počitnice

Za vas smo naredili izbor petih najbolj zanimivih nastanitvenih ponudb Megabona med zimskimi počitnicami. Cene se začnejo pri 78 evrih.

PRO
Članki
Članki (Privoščite si) Razvajanje v dvorcu in butičnem hotelu Lambergh Chateau & Hotel za 89 evrov

Ponudba je časovno omejena. Flash akcija traja le od 12.12. od 6.30 do 14. decembra do 10. ure.

PRO
Članki
Članki Osupljiv ambient za poslovne dogodke v naravi

Prostor v senci mogočnih dreves s svojim ekskluzivnim ambientom ponuja možnost najema za izvedbo dogodkov ter zagotavlja popolno...

PRO
Članki
Članki Velika verjetnost je, da je vaša pogodba z varnostnim podjetjem nezakonita. Globe in težave pri zavarovalnicah?

Večina varnostnih podjetij najema podizvajalce. A če v vaši pogodbi o varovanju niso navedeni vsi izvajalci varovanja, je v skladu z...

PRO
Članki
Članki To soboto obiščite interaktivni dogodek o prometni varnosti

Ker praznični december pogosto zaznamujejo zabave in uživanje prepovedanih snovi, agencija za varnost prometa javnost vabi na dogodek na...

PRO
Članki
Članki Rešitve, ki vam bodo pomagale pri delu

Novi opel movano ima cel kup rešitev za voznika. Povečujejo njegovo udobje, varnost in predvsem lajšajo vožnjo.