FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? prPROpro

Alkohol vpliva na sposobnosti za varno vožnjo že s prvim popitim kozarcem

Čas branja: 5 min
08.11.2019  03:56
Agencija za varnost prometa novembra in decembra v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, policijo ter nevladnimi organizacijami izvaja dve nacionalni preventivni akciji na temo ozaveščanja o alkoholu, drogah in drugih psihoaktivnih snoveh v prometu.
Alkohol vpliva na sposobnosti za varno vožnjo že s prvim popitim kozarcem

Z akcijama želijo javnost znova opozoriti, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi močno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti in precej poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu. Javnost želijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu lahko usodne posledice. Alkohol namreč še vedno ostaja eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče.

V času akcij bodo po vsej Sloveniji potekale številne preventivne aktivnosti. Policija bo od 2. do 20. decembra 2019 izvajala poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov na slovenskih cestah. Vozniki, ki bodo »napihali 0,0«, bodo bližje vstopnici za udeležbo na skupnem koncertu Policijskega orkestra ter gostov Tomislava Jovanovića Tokca (Dan D) in Neishe, ki bo 15. januarja 2020 v CUK Kino Šiška v Ljubljani.

Koncert Policijskega orkestra je prijazen poklon vsem, ki se za volanom vedejo odgovorno: »0,0 vozniki« bodo ob preverjanju prejeli letak, s katerim si bodo lahko na spletni strani www.nulanula.si prislužili dve vstopnici za zdaj že tradicionalni koncert v okviru akcije Slovenija piha 0,0.

Vpliv alkohola na naše sposobnosti je prepogosto podcenjen

Dokler se ne pokažejo vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru, so mnogi prepričani, da lahko sodelujejo v prometu. Nekaterih posameznikov pa, žal, tudi takšno stanje alkoholiziranosti ne odvrne od udeležbe v prometu. Vendar pa alkohol vpliva na sposobnosti mišljenja, zaznavanja in ravnanja že s prvim popitim kozarcem, kar zmanjša sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Zaradi alkoholiziranega povzročitelja letos spet več smrtnih žrtev, a manj poškodovanih

Letošnji podatki kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.226 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer 0,4 odstotka manj kot leto prej, ko smo v primerjalnem obdobju našteli 1.231 nesreč. Toda zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 28 ljudi, kar je 47 odstotkov več v primerjavi z lani, ko je umrlo 19 ljudi. Poškodovanih je bilo 610 ljudi (osem odstotkov manj kot lani), od tega 108 huje (18 odstotkov manj kot lani) in 502 lažje (pet odstotkov manj kot lani).

V večini primerov so bili ob alkoholiziranosti vzroki prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost – 13 prometnih nesreč (10 odstotkov več kot v lanskem obdobju), nepravilna stran oziroma smer vožnje – pet prometnih nesreč (10 odstotkov manj kot v lanskem obdobju) ter nepravilnost pešca – štiri prometne nesreče (17 odstotkov). V temnem delu dneva se je pripetilo 14 od 23 prometnih nesreč s smrtnim izidom (61 odstotkov).

Večina smrtno ponesrečenih udeležencev je tudi povzročiteljev nesreč

Od skupaj 28 smrtno ponesrečenih udeležencev je bilo 18 (64 odstotkov) tudi povzročiteljev prometne nesreče. Letošnji podatki do konca oktobra kažejo, da so največ prometnih nesreč s smrtnim izidom povzročili vozniki motornih vozil pod vplivom alkohola v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer šest, umrlo pa je devet ljudi. Sledijo jim povzročitelji, stari od 35 do 44 let, ki so povzročili pet prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo pet udeležencev, ter povzročitelji, stari od 25 do 34 let, ki so povzročili štiri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih je umrlo pet ljudi.

Največ povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom voznikov osebnih vozil

Tudi med letošnjimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo največ voznikov osebnih vozil, ki so povzročili 14 takšnih prometnih nesreč (58 odstotkov). Sledijo jim pešci, ki so povzročili štiri prometne nesreče s smrtnim izidom (21 odstotkov), ter vozniki enoslednih motornih vozil, ki so povzročili pet prometnih nesreč s smrtnim izidom (21 odstotkov) – od tega trije motoristi in dva mopedista.

V primerjavi z letom prej med alkoholiziranimi povzročitelji ni voznikov tovornih vozil in kolesarjev, kaže pa letos poudariti pešce in motoriste, med katerimi v lanskem primerljivem obdobju ni bilo nobenega umrlega povzročitelja.

Obalno-kraška in pomurska statistična regija z največ prometnimi nesrečami zaradi alkohola

Agencija je podrobneje primerjala podatke o prometnih nesrečah, povzročenih zaradi alkohola, v 12 statističnih regijah, na katere je razdeljena Slovenija. Po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, sta v ospredju obalno-kraška s statistično 8,35 prometne nesreče in pomurska statistična regija s statistično 8,05 prometne nesreče na 10 tisoč prebivalcev. Izstopajoči trend v teh dveh statističnih regijah je zabeležen v zadnjih treh letih.

Najnižje število, statistično 2,98 prometne nesreče na 10 tisoč prebivalcev, beležimo v zasavski statistični regiji.

Agencija javnost spodbuja k odgovornejšemu odnosu do alkohola

Z razdelitvijo 1.500 plakatov in 20 tisoč zloženk je agencija podprla 102 občini, ki prek občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu skrbijo za ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. V novembru so izvedli pet preventivnih dogodkov na lokalni ravni, dva večja preventivna dogodka bodo na začetku decembra izvedli v Ljubljani in Mariboru. 24 občinam so zagotovili tri tisoč alkotesterjev za enkratno uporabo, ki jih razdeljujejo obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in gostilnah.

Agencija za varnost prometa voznike vse leto opozarja na visoka tveganja, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola. V okviru akcije Varno v poletje je v večernih in nočnih urah po vsej Sloveniji razdelila tisoč alkotesterjev, javnost pa so opozarjali na pasti vožnje pod vplivom alkohola. Še posebej v krajih zunaj naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, agencija poziva, naj se vozniki vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave. V nobenem primeru naj ne vozijo vinjeni ali pod vplivom prepovedanih psihoaktivnih snovi. Prav tako naj se ne peljejo z voznikom, ki je užival tovrstne substance.

Agencija bo letos na srednjih šolah izvedla prek 30 delavnic, v okviru katerih ozavešča mlade glede vožnje pod vplivom alkohola. V okviru delavnic za starejše, v projektu Sožitje, ki jih bo letos izvedenih kar 45, pa agencija o tveganjih vožnje pod vplivom alkohola ozavešča starejše udeležence v prometu. V novembrskem in decembrskem času bo agencija za varnost prometa akcije še intenzivirala, sporočila pa bodo usmerjena k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

PRO
Članki
Članki Webinar: 5 priporočil za uspešno digitalizacijo in učinkovitejše delo ekip

Že veste, kaj bodo prednostne naloge, ko se v polni sestavi vodstvo in zaposleni spet srečate na svojih delovnih mestih? Ste že naredili...

PRO
Članki
Članki Zagon gospodarstva – so podjetja pripravljena nanj?

Te dni je mogoče zaznati veliko nejasnosti in negotovosti, a varovalni ukrepi, kot je varna razdalja med zaposlenimi ter strankami in...

PRO
Članki
Članki AVP v novi akciji sporoča: Varnostni pas zmanjša tveganje smrti za polovico

Z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas AVP poudarja, da dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico,...

PRO
Članki
Članki (Privoščite si) Top 5 aranžmajev za zimske počitnice

Za vas smo naredili izbor petih najbolj zanimivih nastanitvenih ponudb Megabona med zimskimi počitnicami. Cene se začnejo pri 78 evrih.

PRO
Članki
Članki (Privoščite si) Razvajanje v dvorcu in butičnem hotelu Lambergh Chateau & Hotel za 89 evrov

Ponudba je časovno omejena. Flash akcija traja le od 12.12. od 6.30 do 14. decembra do 10. ure.

PRO
Članki
Članki Osupljiv ambient za poslovne dogodke v naravi

Prostor v senci mogočnih dreves s svojim ekskluzivnim ambientom ponuja možnost najema za izvedbo dogodkov ter zagotavlja popolno...

PRO
Članki
Članki Velika verjetnost je, da je vaša pogodba z varnostnim podjetjem nezakonita. Globe in težave pri zavarovalnicah?

Večina varnostnih podjetij najema podizvajalce. A če v vaši pogodbi o varovanju niso navedeni vsi izvajalci varovanja, je v skladu z...

PRO
Članki
Članki To soboto obiščite interaktivni dogodek o prometni varnosti

Ker praznični december pogosto zaznamujejo zabave in uživanje prepovedanih snovi, agencija za varnost prometa javnost vabi na dogodek na...