FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prohitpro

Profesionalna izterjava terjatev

5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi

Čas branja: 3 min
24.10.2017  10:38
Podjetniki, preberite pet napačnih domnev o tem, da za uspešno izterjavo ne potrebujete strokovne pomoči
5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi
Foto: Zolnierek

1. Vse lahko storim sam

Seveda se lahko izterjave lotite sami, vendar morate biti pripravljeni v celoten postopek vložiti veliko časa in živcev. V poslovnem svetu je čas denar, tako vam čas, ki bi ga namenili za izterjavo svojih dolžnikov, prinaša izgubo prihodkov iz vaše primarne dejavnosti. Predvsem pa so postopki izterjave nemalokrat zapleteni in se lahko končajo neuspešno, sploh če jih ne vodijo strokovnjaki z ustreznimi izkušnjami. Če lahko času še postavimo ceno, pa je ne moremo postaviti vašim živcem, ki bodo trpeli v postopku izterjave na lastno pest. Kot upniki ste lahko tudi čustveno vpleteni, sploh če terjate dolgoletne poslovne partnerje, ki vam zdaj dolgujejo denar, brez katerega vaše podjetje težko preživi. Zato velja razmisliti o smiselnosti lastne izterjave in postopek raje prepustiti strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo profesionalno in so tudi zaradi čustvene in osebne nevpletnenosti pogosto učinkovitejši pri razreševanju terjatev od vas samih.

2. Storitev je predraga

Ko postopek izterjave prepustite strokovnjakom, se vam ni več treba dnevno ukvarjati s tem ter zapravljati živcev in časa za vztrajno telefoniranje in pisanje opominov, saj se dolžniki nemalokrat ne oglašajo na telefon in se vam izmikajo. Dražje je, če se boste morali zaradi varčevanja pri postopku izterjave obrisati pod nosom za svoje terjatve. S tem ko postopek izterjave prepustite strokovnjakom, imate možnost, da se usmerite na svojo osnovno dejavnost in zagotavljanje novih prihodkov. Poleg tega so profesionalci pri izterjavi bolj učinkoviti in imajo več možnosti, da vam zagotovijo vaš denar. Tudi postopek je hitrejši, saj imajo specializirana podjetja svoje klicne centre, ki delujejo ves dan, strokovno osebje pa je usposobljeno za učinkovito komuniciranje z dolžniki. Zasluženi denar boste tako s pomočjo strokovnjakov dobili nazaj v najkrajšem možnem času.

3. Zunanja izterjava je neučinkovita

Ključ za uspešno izterjavo je sistem, ki omogoča učinkovito izvajanje natančno določenega scenarija izterjave oziroma zaporednih korakov pisnega in telefonskega opominjanja dolžnikov. Podjetja, ki se ukvarjajo izključno z izterjavo, imajo klicne centre, kjer posebej usposobljeno osebje dnevno komunicira z dolžniki po vnaprej določenih časovnih intervalih. To vodi v hitrejšo izterjavo, saj pri predsodni izterjavi velja načelo »kdor prvi pride, prvi melje«. Dolžniki namreč plačajo najprej tistemu, ki jih najbolj opominja. Ob tem pa imati sami popoln pregled nad postopkom izterjave in njegovo učinkovitostjo, saj ga lahko nadzirate prek spletnega vpogleda v informacijsko podporo, kjer vidite celoten proces izterjave terjatev vaših dolžnikov.

Zunanja izterjava poveča tudi učinkovitost v vašem podjetju, saj se vam kot podjetniku s terjatvijo ni več treba ukvarjati in se lahko posvetite vodenju podjetja. Pozitivno pa vpliva tudi na učinkovitost zaposlenih, saj je večja verjetnost, da bo podjetje denar dobilo nazaj in da njihove plače oziroma delovna mesta ne bodo ogroženi.

Podjetje za izterjave je bolj učinkovito tudi zato, ker zaposluje strokovnjake, ki so podkovani z znanjem in izkušnjami, kar je tudi psihološka prednost, in imajo zato več možnosti, da se dogovorijo o poravnavi dolga. Dolžniku predstavijo dokumentacijo o pravni upravičenosti terjatve in mu tudi svetujejo, kako naj najustrezneje poravna obveznosti. Dolžnik se z vključitvijo tretje osebe ponavadi neha izogibati upniku in privoli v dogovor o najboljšem načinu poplačila, saj mu je v interesu, da se izogne blokadi transakcijskega računa.

4. Upniki pričakujejo tudi izterjavo insolventnih dolžnikov

Dlje časa boste odlašali z izterjavo, manj možnosti boste imeli za poplačilo dolga. Če vaš dolžnik pristane v stečaju, nujno takoj prijavite terjatve. Svoje dolžnike preverjajte v poslovnih bazah podatkov; če najdete objavo, povezano s stečajnim postopkom oziroma drugim postopkom, povezanim z insolventnostjo dolžnika, obstajajo velike možnosti, da se je slednji res znašel v stečajnem postopku. Če sumite, da je dolžnik insolventen, morate nujno začeti izterjavo takoj po valuti oziroma zapadlosti izdanega računa. Zamujeni rok za prijavo terjatev v stečajnem postopku namreč pomeni, da upnikova terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika preneha in ta izgubi pravico do poplačila iz stečajne mase. Zamujeni rok za prijavo terjatev v postopku prisilne poravnave pa pomeni, da upnik ne more glasovati o sprejetju prisilne poravnave, vendar pa terjatev ne preneha. Prav tako upnikova terjatev ne preneha, če zamudi rok za prijavo terjatev v postopku osebnega stečaja, ampak se še vedno upošteva pri razdelitvi stečajne mase, če je priznana do izdelave.

5. Zaradi zunanjega izvajalca bom izgubil stranko

Podjetnik mora vedeti, da je skrb za solventnost lastnega podjetja primarna in ima prednost pred morebitno izgubo poslovnega partnerja. Pri zapadlih računih podjetniki v Sloveniji praviloma ne ukrepajo dovolj hitro in odlagajo odločitve, povezane z izterjavo svojih kupcev. Zapadle terjatve se tako kopičijo in lahko ogrozijo solventnost podjetja. Preprečitev insolventnosti pa ima vsekakor prednost pred morebitno izgubo stranke. Podjetja za izterjavo imajo sicer usposobljeno osebje, ki je navajeno govoriti z dolžniki, saj ima z njimi dolgoletne izkušnje. Do dolžnikov so prijazni, strokovni, prepričljivi, odločni in pokažejo zanimanje ter jih znajo poslušati. V interesu vseh je, da se zapadla terjatev reši čim hitreje in po najlažji možni poti. Strokovnjaki za izterjavo zato dolžniku predstavijo dokumentacijo o pravni upravičenosti terjatve in mu tudi svetujejo, kako naj najustrezneje poravna obveznosti.

PRO
Članki
Članki Kako izterjati dolg od najemnika?

Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali...

PRO
Članki
Članki Kako sodno uveljaviti hipoteko in priti do denarja?

Prednost postopka sodne izterjave in uveljavitve hipoteke je predvsem v sodni prisili, da se dolg izterja neodvisno od volje dolžnika

PRO
Članki
Članki Zakaj pri izterjavi potrebujete sočutje, ne pa čustev?

Je možno, da sočustvujete s težkim položajem dolžnika, če sočasno ne smete čutiti ničesar?

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?

Prevarant Bernie Madoff je tudi eden največjih dolžnikov na svetu; preverite, kako podjetniki najlaže izterjate dolg od poslovnega...

PRO
Članki
Članki POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?

PRO
Članki
Članki Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!

Telefonski pogovori z dolžnikom so najpogostejša pot izterjave. Večinoma so tudi odločilni, ali bomo dobili svoj denar ali ne, zato se...

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo...