FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prohitpro

Profesionalna izterjava terjatev

Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?

Čas branja: 4 min
29.09.2017  13:26
Prevarant Bernie Madoff je tudi eden največjih dolžnikov na svetu; preverite, kako podjetniki najlaže izterjate dolg od poslovnega partnerja iz tujine.
Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?
Foto: alphaspirit

Tudi pri poslovanju s tujino ste izpostavljeni neplačnikom in prevarantom, ki bi se lahko okoristili z vašim denarjem. Verjetno ne boste naleteli na tako velikega goljufa, kot je Bernie Madoff, ki je svoje stranke opeharil kar za 64,8 milijarde dolarjev, a vas tuji poslovni partner vseeno lahko prikrajša za vaš denar in ne plača vaših terjatev do njega. Poglejte, kaj lahko v tem primeru storite in kako najlaže izterjate svoj denar od tujega poslovnega partnerja.

Sami boste dolg iz tujine težko izterjali, saj sta pri izterjavah čez mejo zelo pomembna mreža izterjevalnih agencij in poznavanje lokalne zakonodaje. Izterjavo je zato najbolje zaupati izterjevalni agenciji, ki svojim naročnikom zagotavlja izterjavo neposredno v državi dolžnika v sklopu svojih lokalnih pisarn. Tudi v tujini agencija najprej poskusi z zunajsodno izterjavo in dolžnika pisno opominja, terja po telefonu in ga prek partnerskih družb tudi osebno obišče. O napredku izterjave upnika obvešča prek pisarne v Sloveniji, saj je nemotena in natančna komunikacija ključna za uspešno sodelovanje in neokrnjen ugled naročnika v tujini.

Mlajša je terjatev, večja je verjetnost, da bo uspešno izterjana

Uspešnost izterjave mednarodnih dolgov se od panoge do panoge razlikuje, velja pa, da je uspešnost občutno večja, če podjetnik terjatev preda v zunanjo izterjavo v zgodnji fazi oziroma ko so terjatve stare največ dva do tri mesece. Za učinkovito in uspešno mednarodno izterjavo je tudi ključno, da je terjatev dokazljiva in da podjetje, ki se ukvarja s terjatvami, vključi tudi odvetnike, s čimer se izkaže večja resnost pri komunikaciji s tujimi dolžniki.

Pri terjatvah v tujini mora naročnik agenciji, ki se ukvarja z izterjavo, za prevzem terjatev v zunajsodno izterjavo zagotoviti ustrezne podatke o dožniku, ki izkazujejo zapadlo terjatev, in pooblastilo ter pogodbo, sklenjeno med izterjevalno agencijo in upnikom. Zunajsodna izterjava ponavadi traja do 90 dni od prevzema terjatve, če se v tem času delno ali celotno poplačilo ne doseže, se postopek opusti.

Čeprav zunajsodna izterjava v takem primeru ni več možna, agencija poskrbi za upnika, saj opravi analizo terjatve, in kjer je smiselno, upnika pripravi na sodni postopek. Pri tem obstaja možnost izvršbe oziroma tožbe, če dolžnik ugovarja izvršbi in če je začetek pravdnega postopka smiseln za upnika, namreč izvršilni postopki v tujini znantno podražijo storitve izterjave.

Pravila sodnih izvršb se razlikujejo od države do države, zato sta potrebna previdnost in poznavanje prava države, v kateri se izvršba izvaja. Če je vaš neplačnik ali dolžnik iz EU, se lahko poskusi z instrumenti na ravni EU oziroma evropskim plačilnim nalogom ali evropskim izvršilnim naslovom. Slednji je izvršljiv v vseh članicah EU, saj se izpolni standardni obrazec in nato poišče pristojno sodišče, kamor se obrazec odpošlje. Vseeno pa v praksi to ni tako enostavno, saj je velikokrat pri izvršbah v tujih državah treba upoštevati tudi nacionalno zakonodajo. Če je le mogoče, je za dolžnika najbolje, da se neplačilo reši z zunajsodno izterjavo.

Sami boste dolg iz tujine težko izterjali

Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo, imajo v tujini mrežo poslovnih partnerjev, kot so izterjevalne agencije in odvetniki, s katerimi sodelujejo in zagotavljajo učinkovito ter uspešno izterjavo. Zato je najbolje, da neplačano terjatev iz tujine prepustite strokovnjakom, ki bodo kar najbolje poskrbeli za ugodno rešitev. Izterjevalne agencije sodelujejo tudi v mednarodnih združenjih podjetij za izterjavo. Med njimi velja omeniti federacijo evropskih nacionalnih združenj izterjevalnih agencij FENCA, nemško združenje za izterjavo BDIU in britansko Credit Services Association. Izterjevalne agencije s sodelovanjem v mednarodnih združenjih poskrbijo, da mednarodna izterjava poteka lokalno in prinese ugodne rezultate za upnika.

PRO
Članki
Članki Kako izterjati dolg od najemnika?

Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali...

PRO
Članki
Članki Kako sodno uveljaviti hipoteko in priti do denarja?

Prednost postopka sodne izterjave in uveljavitve hipoteke je predvsem v sodni prisili, da se dolg izterja neodvisno od volje dolžnika

PRO
Članki
Članki Zakaj pri izterjavi potrebujete sočutje, ne pa čustev?

Je možno, da sočustvujete s težkim položajem dolžnika, če sočasno ne smete čutiti ničesar?

PRO
Članki
Članki 5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi

Podjetniki, preberite pet napačnih domnev o tem, da za uspešno izterjavo ne potrebujete strokovne pomoči

PRO
Članki
Članki POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?

PRO
Članki
Članki Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!

Telefonski pogovori z dolžnikom so najpogostejša pot izterjave. Večinoma so tudi odločilni, ali bomo dobili svoj denar ali ne, zato se...

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo...