FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prohitpro

Profesionalna izterjava terjatev

POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Čas branja: 3 min
19.05.2017  10:00
Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?
POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Kot upnik morate sami spremljati, če oziroma kdaj se je začel insolvenčni postopek zoper vašega dolžnika. Hkrati pa ste sami odgovorni, da pravočasno prijavite svoje terjatve. Še posebej je to pomembno pri začetku stečaja. Priporočljivo je, da ima vsako podjetje nekoga, ki bo redno (vsaj enkrat na mesec) spremljal dolžnike, potencialne dolžnike, sopogodbenike.

Sumite, da je vaš dolžnik v težavah?

Če sumite, da se je zoper vašega dolžnika začel stečajni postopek, lahko to preverite na spletni strani AJPES. To najlažje storite tako, da v iskalnik na prvi strani vpišete naziv ali matično številko dolžnika. Če želite izvedeti o osebnem stečaju, pa morate iskalni niz razširiti še z imenom in priimkom. Naslednji korak je, da kliknete na povezavo, kjer je navedeno, koliko »eObjav« je v bazi AJPES. Prikaže vam seznam »eObjav«, povazanih z vašim dolžnikom. Če je v bazi zavedena kakšna objava, povezana s stečajnim postopkom (oziroma kakšnim drugim postopkom zaradi insolventnosti) vašega dolžnika, to pomeni, da obstajajo velike možnosti, da se je vaš dolžnik res znašel v stečajnem postopku.

Kliknete na povezavo, kjer je navedeno, koliko zadetkov je v bazi AJPES na temo insolventnosti vašega dolžnika. Prikaže se seznam objav, povezanih s postopkom, ki se vodi zoper vašega dolžnika zaradi njegove plačilne nesposobnosti. Tu so vam na voljo vse trenutne informacije v zvezi s stečajnim postopkom.

Če kliknete na »oklic o začetku postopka«, se vam bo odprl dokument (v .pdf obliki), kjer boste našli informacije, kdaj se je stečajni postopek začel ter do kdaj imate čas, da prijavite svoje terjatve.

V postopku stečaja NUJNO prijavite terjatve!

V primeru, da se med stečajnim postopkom ugotovi, da ta ni voden upravičeno in se postopek stečaja konča, bodo upniki, katerih terjatve so s končanjem stečaja že zastarale, ostali brez pravnega varstva. S samo prijavo pa lahko upnik doseže, da po končanju neupravičenega stečaja svojo terjatev zasledujejo naprej, seveda v okviru zastaralnega roka.

Kaj pa, če je bil dolžnik predhodno v prisilni poravnavi?

Če ste svoje terjatve že prijavili v postopku prisilne poravnave, ki ni uspela in se je začel stečajni postopek, vam zdaj terjatev ni treba znova prijavljati. Morate pa terjatve prijaviti, če jih niste prijavili v prisilni poravnavi. Vendar POZOR – v primeru poenostavljene prisilne poravnave morate obvezno terjatve prijaviti v stečajno maso.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kaj če prijavim terjatve, a je stečajne mase premalo, da bi bil moj dolg poplačan?

Če svoje terjatve prijavite v stečajno maso, a iz nje niste nikoli poplačani, se vam te terjatve (oziroma del terjatev, ki jih ne dobite poplačane) štejejo kot davčno priznan odhodek (21. člen, 6. odstavek zakona o davku od dohodkov pravnih oseb). A tudi tu je treba biti pozoren, saj se vam neplačane terjatve štejejo kot odhodek le, če terjatve prijavite v stečajno maso.

PRO
Članki
Članki Kako izterjati dolg od najemnika?

Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali...

PRO
Članki
Članki Kako sodno uveljaviti hipoteko in priti do denarja?

Prednost postopka sodne izterjave in uveljavitve hipoteke je predvsem v sodni prisili, da se dolg izterja neodvisno od volje dolžnika

PRO
Članki
Članki Zakaj pri izterjavi potrebujete sočutje, ne pa čustev?

Je možno, da sočustvujete s težkim položajem dolžnika, če sočasno ne smete čutiti ničesar?

PRO
Članki
Članki 5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi

Podjetniki, preberite pet napačnih domnev o tem, da za uspešno izterjavo ne potrebujete strokovne pomoči

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?

Prevarant Bernie Madoff je tudi eden največjih dolžnikov na svetu; preverite, kako podjetniki najlaže izterjate dolg od poslovnega...

PRO
Članki
Članki Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!

Telefonski pogovori z dolžnikom so najpogostejša pot izterjave. Večinoma so tudi odločilni, ali bomo dobili svoj denar ali ne, zato se...

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo...