FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prohitpro

Profesionalna izterjava terjatev

Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!

Čas branja: 3 min
25.04.2017  13:17
Telefonski pogovori z dolžnikom so najpogostejša pot izterjave. Večinoma so tudi odločilni, ali bomo dobili svoj denar ali ne, zato se je treba nanje dobro pripraviti.
Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!
Foto: cyano66

Ena večjih napak, ki jih podjetja delajo v procesu izterjave dolgov, je, da dolžnike o zapadlih obveznostih obvestijo le s pisnim opominom. Telefonska izterjava je eno najmočnejših orodij v procesu izterjave, bodisi da gre za zgodnjo telefonsko izterjavo bodisi za klasično predsodno izterjavo. Telefon je zato vaš najboljši prijatelj, če želite izterjati dolg. Kaj morate vedeti, da bo vaš klic učinkovit?

Pred klicem se pripravite!

Za učinkovito izterjavo je odločilnega pomena, da jo začnemo zelo zgodaj. Telefonsko izterjavo začnite takoj po valuti zapadlosti ali med internim opominjanjem. Zelo pomembno je, da smo v telefonskem pogovoru z dolžnikom jasni in odločni (a še vedno prijazni). Preden opravimo klic, je dobro vedeti, s kakšno dejavnostjo se naš dolžnik ukvarja, kdo so njegovi večji kupci, kakšen je njegov finančni položaj. Iz pogovora je treba razbrati, ali namerava dolžnik resnično poravnati obveznost ali pa nas s svojimi odgovori samo zavaja in prelaga plačilo. Dolžniku je treba prisluhniti, kaj je razlog zamujanja, če je le mogoče, mu ponudimo konkreten predlog (rešitev) za plačilo terjatev.

Prvič, drugič, tretjič ...

Ko stranka prejme prvi opomin, je čas, da opravite telefonski klic. Stranko opozorite na zamudo in prijazno povejte, da bi bilo pametno dolg poravnati kar najhitreje, saj se ji nabirajo zamudne obresti. Osebi na drugi strani žice sporočite, da bo ob neplačilu zapadlih obveznosti prejela tudi drugi opomin, s čimer bodo stroški še višji, zato je vsekakor tudi v njenem interesu, da dolg čim hitreje poravna.

Ob preteku dogovorjenega časa znova pokličite stranko in jo še enkrat povprašajte, zakaj se dogovora ni držala in kako namerava zadevo rešiti. Znova jo opozorite na zamudo in ji razložite, da boste postopek izterjave morali nadaljevati, če se ne bo držala dogovorov. Ko stranko kličete drugič, se več ne pogovarjate o obročnem odplačilu, saj je stranka že imela možnost, ki se je ni držala, zato se morate dogovoriti za datum celotnega plačila.

V tretjem klicu stranko znova opozorite na zamudo, hkrati pa poveste, da je prejela že več pisnih opominov in sprejela več dogovorov, a se jih ni držala. Kompromisov ne sprejemajte več, dolg mora biti poravnan, ali pa boste zadevo predali pristojnim institucijam. Dolžniku razložite, da boste nadaljevali s sodno izterjavo, pri kateri bodo precej višji stroški (sodne takse, izvršitelj ...), česar pa si seveda ne želi.

Dolžniku pošljite prepis pogovora!

Po telefonskem klicu je treba nujno poslati zapis telefonskega dogovora (v elektronski ali klasični obliki), saj je učinkovitost tako večja – dolžnik namreč vidi, da mislite resno. Zelo pomembno je, da si med telefonsko izterjavo zapisujete naslednje korake: datum in uro telefonskega pogovora, ime in priimek osebe, s katero smo govorili, razlog neporavnave dolga, morebitne pripombe dolžnika, obljubo plačila (čim bolj natančno, najbolje z natančnim datumom).

Kaj pa, če klice prepustite drugim?

Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo, imajo pogosto svoje klicne centre ter delujoč podporni sistem, ki omogoča učinkovitejše izvajanje vzporednih korakov izterjave. Pri predsodni izterjavi namreč velja, da deluje po načelu “kdor prvi pride, prvi melje”, saj bo dolžnik najprej plačal tistemu, ki ga najbolj opominja. Tu so v prednosti specializirana podjetja, saj njihovi klicni centri delujejo celodnevno, strokovno osebje pa je usposobljeno za učinkovito komuniciranje z dolžniki.

PRO
Članki
Članki Kako izterjati dolg od najemnika?

Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali...

PRO
Članki
Članki Kako sodno uveljaviti hipoteko in priti do denarja?

Prednost postopka sodne izterjave in uveljavitve hipoteke je predvsem v sodni prisili, da se dolg izterja neodvisno od volje dolžnika

PRO
Članki
Članki Zakaj pri izterjavi potrebujete sočutje, ne pa čustev?

Je možno, da sočustvujete s težkim položajem dolžnika, če sočasno ne smete čutiti ničesar?

PRO
Članki
Članki 5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi

Podjetniki, preberite pet napačnih domnev o tem, da za uspešno izterjavo ne potrebujete strokovne pomoči

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?

Prevarant Bernie Madoff je tudi eden največjih dolžnikov na svetu; preverite, kako podjetniki najlaže izterjate dolg od poslovnega...

PRO
Članki
Članki POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo...