FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prohitpro

Profesionalna izterjava terjatev

Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Čas branja: 3 min
31.03.2017  08:15
Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo dolžni. Veste, katere korake ubrati, da pridete do svojega denarja?
Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?
Foto: Ryzhi

Podatki za Slovenijo kažejo, da je zgolj dobrih 44 odstotkov računov podjetij plačanih v roku. Plačilna disciplina v domačem poslovnem okolju je na pregovorno nizki ravni, kar je v praksi občutilo že veliko podjetij. Za podjetje je povsem nepomembno, ali je dolžnik pravna ali fizična oseba, denarja ni na računu in posel trpi. Če je dolžnikov preveč, lahko to pripelje do resnih težav, ki ogrozijo poslovanje podjetja.

Kaj morate vedeti, če se izterjave lotite sami?

Če se izterjave dolga lotite sami, bodite pripravljeni na časovni vložek ter nemalo porabljenih živcev, saj se dolžniki lahko izmikajo, če vam uspe z njimi sploh navezati stik. V postopku predsodne izterjave – preden se podate na sodišče – je najpomembnejša redna in učinkovita komunikacija z dolžniki. Če dolžniki sodelujejo, je stvar preprosta: dogovorite se za obročno plačilo, dogovorite se za datum plačila, ki ustreza dolžniku, ali se dogovorite kako drugače, saj to seveda olajša celoten postopek. Če nimate te sreče, pa je v postopku predsodne izterjave pomembnih pet korakov.

V postopku predsodne izterjave sledite korakom:
1. Pisni opomin
2. SMS-sporočilo o stanju dolga
3. Elektronski opomin
4. Telefonski klic
5. Opomin pred izvršbo

Če predsodna izterjava ni uspešna, vam preostane pot na sodišče. Postopek sodne izterjave se začne z vložitvijo predloga za izvršbo, konča pa se, ko je dolg v celoti poplačan ali ko se ustavijo vsa predlagana izvršilna sredstva, ko dolžnik nima razpoložljivega premoženja, ki bi ga bilo mogoče rubiti. Postopek je zamuden, le približno polovica primerov se konča v šestih mesecih, pripravite pa se lahko tudi na stroške, ki bodo nastali – za odvetnika za izvršitelja, za takse itd.

Preden se izterjave lotite sami, razmislite, ali imate znanje in živce za takšne projekte. Postopki niso preprosti, hkrati pa vam vzamejo čas, ki bi ga lahko pametneje izkoristili za delo v podjetju.

Izterjavo lahko tudi prepustite strokovnjakom

Eden izmed razlogov, da vse več podjetij za izterjave najame zunanje izvajalce, je to, da s tem prihranijo čas, hkrati pa se jim s tem ni več treba vsak dan ubadati z zamudnimi klici in pisanjem opominov. Drugi, pomembnejši razlog je, da so pogosto učinkovitejši.

Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo, imajo pogosto svoje klicne centre ter sistem, ki omogoča učinkovito izvajanje točno dodelanega scenarija izterjave oziroma izvajanje zaporednih korakov pisnega opominjanja in telefonskega opominjanja, v vnaprej določenih časovnih intervalih. Pri predsodni izterjavi namreč velja, da deluje po načelu “kdor prvi pride, prvi melje”, saj bo dolžnik najprej plačal tistemu, ki ga najbolj opominja. Tu so v prednosti specializirana podjetja, saj njihovi klicni centri delujejo celodnevno, strokovno osebje pa je usposobljeno za učinkovito komuniciranje z dolžniki.

PRO
Članki
Članki Kako izterjati dolg od najemnika?

Ste najemniku oddali stanovanje, pa vam zdaj neredno plačuje najemnino ali pa sploh ne? Preverite, kaj lahko storite in kaj bi že morali...

PRO
Članki
Članki Kako sodno uveljaviti hipoteko in priti do denarja?

Prednost postopka sodne izterjave in uveljavitve hipoteke je predvsem v sodni prisili, da se dolg izterja neodvisno od volje dolžnika

PRO
Članki
Članki Zakaj pri izterjavi potrebujete sočutje, ne pa čustev?

Je možno, da sočustvujete s težkim položajem dolžnika, če sočasno ne smete čutiti ničesar?

PRO
Članki
Članki 5 napačnih domnev, da ne potrebujete pomoči pri izterjavi

Podjetniki, preberite pet napačnih domnev o tem, da za uspešno izterjavo ne potrebujete strokovne pomoči

PRO
Članki
Članki Podjetniki, veste, kako bi izterjali Bernieja Madoffa?

Prevarant Bernie Madoff je tudi eden največjih dolžnikov na svetu; preverite, kako podjetniki najlaže izterjate dolg od poslovnega...

PRO
Članki
Članki POZOR: to vas čaka, če gre vaš dolžnik v stečaj

Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?

PRO
Članki
Članki Nasvet: telefon je vaš najboljši prijatelj pri izterjavi dolga!

Telefonski pogovori z dolžnikom so najpogostejša pot izterjave. Večinoma so tudi odločilni, ali bomo dobili svoj denar ali ne, zato se...