FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Želje in realnost upokojevanja generacije baby boom

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 4 min
11.11.2019  04:36
Po raziskavi inštituta Insured Retirement se tretjina še neupokojenih babyboomerjev namerava upokojiti šele pri starosti 70 let oziroma pozneje, kot glavni razlog za odlog upokojitve pa navaja prav pomanjkanje oziroma odsotnost prihrankov. V Sloveniji se upokojujemo veliko prej – po podatkih ministrstva za delo iz leta 2018 je bila povprečna starost novih prejemnikov starostne pokojnine 60 let in šest mesecev za ženske ter 62 let in štiri mesece za moške.
Želje in realnost upokojevanja generacije baby boom
Foto: Shutterstock

Čeprav se v zadnjih časih največ govori o generaciji milenijcev, pa je glede pokojnin trenutno najbolj v ospredju v zahodnem svetu daleč najštevilčnejša generacija baby boom. Njeni pripadniki so bili rojeni v obdobju ekonomske blaginje po drugi svetovni vojni, med letoma 1946 in 1964, in so danes na prehodu iz delovne aktivnosti v upokojitev. Kakšna so njihova pričakovanja glede pokoja in kakšna je realnost, povzema raziskava ameriškega inštituta Insured Retirement, ki vsako leto opravi anketo med ameriškimi babyboomerji.

Člani generacije baby boom so zdaj stari od 54 do 72 let, kar pomeni, da je dober del med njimi že upokojen, preostali pa na to računajo v nekaj letih. V ZDA naj bi bila po zadnjih podatkih upokojena skoraj polovica (47 odstotkov) generacije baby boom, kar po podatkih ameriškega US Census Bureauja pomeni približno 34 milijonov ljudi.

Za primerjavo: pred devetimi leti je bil ta delež le 19 odstotkov. Ob pospešenem upokojevanju te generacije je skrb zbujajoče pomanjkanje njihovih pokojninskih prihrankov, saj po navedeni raziskavi kar 45 odstotkov še neupokojenih babyboomerjev nima nobenih namenskih prihrankov za obdobje upokojitve. Če združimo to z zadnjimi podatki OECD, po katerih lahko Američan s povprečnimi prihodki računa na javno pokojnino (social security) le v vrednosti 45 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo, ugotovimo, da velik del populacije čaka nezavidljiva prihodnost, saj bodo krepko pod mejo dostojne višine prihodkov v pokoju, ki jo OECD postavlja na vsaj 70 odstotkov plače pred upokojitvijo. Kljub višjim javnim pokojninam v Sloveniji tudi slovenski upokojenci ne dosegajo meje dostojne višine prihodkov v pokoju, zaradi česar je tudi pri nas to vprašanje več kot aktualno.

Zaradi nizkih javnih pokojnin in pomanjkanja prihrankov velik del ameriških zaposlenih, ki se bližajo letom za upokojitev, namerava to odložiti, saj si preprosto ne bodo mogli privoščiti upokojitve. Po raziskavi inštituta Insured Retirement se tretjina še neupokojenih babyboomerjev namerava upokojiti šele pri starosti 70 let oziroma pozneje, kot glavni razlog za odlog upokojitve pa navajajo prav pomanjkanje oziroma odsotnost prihrankov. Le 24 odstotkov anketiranih se namerava upokojiti pred 65. letom. V Sloveniji se upokojujemo veliko prej – po podatkih ministrstva za delo iz leta 2018 je bila povprečna starost novih prejemnikov starostne pokojnine 60 let in šest mesecev za ženske ter 62 let in štiri mesece za moške.

Želje in resničnost glede dela v starosti

Kljub napovedim številnih babyboomerjev, da bodo odložili svojo upokojitev in s tem izboljšali svoj finančni položaj, pa je realnost drugačna, saj številke razkrivajo, da večina preveč optimistično ocenjuje svoje zmožnosti za delo v starosti in se morajo kljub napovedim upokojiti prej, saj jih k temu prisilijo večinoma njihove oziroma zdravstvene težave svojcev. To potrjuje tudi raziskava ameriške družbe Prudential, po kateri se kar 51 odstotkov upokojencev dejansko upokoji prej, kot so prvotno načrtovali. Med glavnimi razlogi za predčasno upokojitev so zdravstvene težave (46 odstotkov), 30 odstotkov jih mora predčasno nehati delati zaradi izgube zaposlitve, 11 odstotkov pa zaradi skrbi za partnerja.

Predčasna upokojitev ima tudi velik negativni vpliv na dodatne prihranke za upokojitev (varčevanje v zasebnih pokojninskih skladih), saj lahko upokojitev pet let prej pomeni skoraj za četrtino manjše prihranke – zadnjih nekaj let zaposlitve imamo praviloma najvišjo plačo, dodatno naj bi bili otroci že osamosvojeni in tako bi teoretično lahko dali največ prihodkov na stran za obdobje upokojitve. Dodatno imamo zaradi predčasne upokojitve nižjo javno pokojnino, kar še zaostri naš finančni položaj.

Podobno kot večina preceni svoje zmožnosti dela v starosti, večina tudi podceni stroške v pokoju. Skoraj 40 odstotkov ameriških upokojencev pozneje prizna, da so bile njihove ocene glede stroškov v pokoju prenizke, najbolj glede zdravstva.

Načrtovanje je odločilno

Raziskava ameriškega inštituta med ameriškimi babyboomerji še razkriva, da so tisti, ki so si za načrtovanje svoje upokojitve vzeli več časa in poiskali tudi pomoč finančnih svetovalcev, veliko bolje finančno pripravljeni na upokojitev kot tisti, ki nimajo nobenega načrta niti se niso posvetovali glede tega s strokovnjaki. Že pisni varčevalni načrt občutno poveča možnosti, da bo oseba v pokoju v boljši finančni kondiciji. Med še neupokojenimi babyboomerji, ki sodelujejo s finančnim svetovalcem, jih kar 47 odstotkov pričakuje, da bodo imeli v pokoju dovolj prihrankov za udobno upokojitev, medtem ko je med tistimi brez svetovalcev le 17 odstotkov takšnih, ki pričakujejo finančno udobno upokojitev. Večina tistih, ki ne pričakujejo finančno udobne upokojitve, najbolj obžaluje, da ni med zaposlitvijo dajala dovolj na stran (63 odstotkov) oziroma da ni začela varčevati dovolj zgodaj (58 odstotkov).

Več kot polovica ameriških babyboomerjev ima pokojninske prihranke

Dobra polovica (55 odstotkov) še neupokojenih ameriških babyboomerjev imadodatne pokojninske prihranke večinoma v obliki kolektivnih pokojninskih načrtov, v katere so bili vključeni prek delodajalcev. Na podlagi teh prihrankov si bodo zagotovili dodatne prihodke v pokoju, ki jim bodo zagotavljali višjo kakovost življenja. Dvajset odstotkov jih ima privarčevanih več kot 500 tisoč dolarjev, 15 odstotkov jih ima med 250 tisoč in 500 tisoč, 23 odstotkov med sto tisoč in 250 tisoč ter 28 odstotkov manj kot sto tisoč privarčevanih dolarjev. V ZDA imajo glede črpanja pokojninskih prihrankov veliko možnosti in večina Američanov namerava svoje pokojninske prihranke še vedno pustiti naložene v skladih in jih po potrebi le občasno dvigovati, le šest odstotkov pa jih namerava kupiti dodatno pokojninsko rento, s katero se jim prihranki izplačujejo v obliki mesečne anuitete.

V Sloveniji lahko dobimo prihranke iz kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja izplačane le v obliki dodatne pokojninske rente, ko se upokojimo, če smo varčevali individualno, pa imamo več možnosti in se nam prihranki lahko izplačajo tudi v obliki enkratnega izplačila kadarkoli – ali ob upokojitvi ali tudi prej. Po zadnjih podatkih ministrstva za delo je v dodatnem pokojninskem zavarovanju v Sloveniji privarčevanih več kot 2,34 milijarde evrov, varčuje pa že več kot polovica vseh zaposlenih oziroma 548.189 ljudi, prek 30 tisoč upokojencev pa že prejema dodatno pokojninsko rento.

PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...