FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 4 min
21.05.2019  01:53
To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.
EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi
Foto: Shutterstock

Glavni razlog za to so vse nižje javne pokojnine, ki čez lužo že dolgo ne omogočajo dostojnega življenja, saj lahko zaposleni s povprečnimi prihodki računa na javno pokojnino (social security) le v vrednosti približno polovice svoje neto plače pred upokojitvijo. To ne zadošča, saj naj bi po mednarodnih standardih za dostojno življenje potrebovali vsaj od 70 do 80 odstotkov naših prihodkov pred upokojitvijo, v državah, kot so ZDA, pa mora biti ta odstotek še večji, saj ima ameriški zdravstveni sistem visoke stroške zavarovanja, stroški zdravstvenih posegov pa lahko gredo v deset- oziroma stotisoče dolarjev. Ker potreba po zdravstvenih storitvah narašča s starostjo, to najbolj prizadene prav starejšo populacijo. Da stroškov domov za starostnike in nege sploh ne omenjamo.

Zato vse več Američanov prelaga svojo upokojitev, ker si je iz finančnih razlogov ne morejo privoščiti in tako podaljšujejo delovno aktivnost. Zdaj v ZDA kar 20 odstotkov tistih, ki so že dosegli oziroma presegli upokojitveno starost, še vedno dela, kar je še enkrat več kot leta 1985. Povečanje je velikansko in statistike kažejo, da je največje povečanje pri bolj izobraženih starejših, ki najbolj podaljšujejo svoje delovno aktivno obdobje tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev.

Želje in resničnost

Po zadnji raziskavi ameriškega inštituta EBRI kar 79 odstotkov zaposlenih Američanov namerava svoje nizke prihodke v pokoju nadomestiti z dodatnim delom. Vendar ima vsaka medalja dve strani, saj kljub željam posameznikov, da bi delali dlje, njihovi cilji, na žalost, pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bodo dosegljivi. Po nedavni raziskavi centra za pokojninske študije bostonske univerze ta cilj za skoraj polovico upokojencev ni bil dosegljiv, saj so se morali predčasno upokojiti oziroma ne morejo delati tako dolgo, kot so nameravali. Kar 41 odstotkov zaposlenih Američanov, ki so bili pri 58 letih še delovno aktivni, se je moralo zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov upokojiti pred svojimi načrti, po drugi raziskavi pa je 61 odstotkov upokojenih Američanov priznalo, da so se morali upokojiti prej, kot so načrtovali.

Razlogi za velika odstopanja med našimi željami in resničnostjo se skrivajo v naših glavah, oziroma kot pojasnjuje Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, d. d., ki proučuje vedenjske pristranskosti na področju varčevanja za pokojnino: »Na številnih primerih, od zmožnosti dela v naši starosti do možnosti zadetka na loteriji, so raziskovalci odkrili, da ljudje precenjujemo svoje možnosti oziroma, povedano drugače, na prihodnost gledamo pretirano optimistično. Medtem ko imamo glede preteklosti dokaj realno predstavo in spomin na dobre in slabe dogodke, ob mislih na prihodnost prevladajo dobri dogodki, ki jim pripisujemo veliko večjo verjetnost uresničitve kot negativnim. Prav tako zase večinoma mislimo, da smo veliko bolj sposobni kot drugi. Bolje znamo voziti ali parkirati avtomobil kot naši sodelavci, naši otroci so seveda pametnejši od njihovih sošolcev in podobno. Pretirani optimizem naj bi bil po nekaterih teorijah glavna vedenjska vrlina, ki se nam je razvila med evolucijo in je eden glavnih razlogov za uspeh človeške rase. Na večini področij nam koristi, a na nekaterih bolj sodobnih področjih, kot je varčevanje za pokojnino in vlaganje prihrankov, nam lahko kdaj tudi škoduje. Vsi zase mislimo, da bomo lahko delali, dokler bomo hoteli, in misli na možnost bolezni ali drugih nezgod se nam le redko prikradejo oziroma jih ignoriramo. Zato je prav, da se zavedamo, da večinoma gledamo na prihodnost pretirano optimistično, in zato moramo že danes načrtovati realno, da ne bomo čez leta razočarani oziroma bo zaradi tega zmanjšana naša kakovost življenja, pa naj gre za varčevanje za pokojnino ali zdravo življenje v smislu redne rekreacije in zdrave prehrane, dodaja Vižintin.

Glavni razlog, ki zaposlenim v ZDA onemogoča podaljševanje delovno aktivnega obdobja, so zdravstvene težave. Zadeva ni obrobna, saj vsaka pokojninska reforma – tudi zadnji predlog pokojninske reforme v Sloveniji – samodejno predvideva, da bodo zaposleni preprosto delali vse dlje in se upokojevali čedalje starejši. Zaposlenim podaljševanje delovno aktivnega obdobja preprečuje tudi vse pogostejša izguba zaposlitve (starejši zaposleni težje najdejo novo zaposlitev), kot tretji razlog pa so v raziskavi navedene spremenjene družinske razmere – še posebno ob upokojitvi življenjskega partnerja. Dodatno je raziskava razkrila, da so tisti zaposleni, ki so v delovni dobi zamenjali več delodajalcev, v povprečju pogosteje podaljšali svoje delovno aktivno obdobje in preložili upokojitev kot tisti, ki so bili celotno delovno dobo zaposleni pri enem delodajalcu.

Starejši Slovenci med najmanj delovno aktivnimi

V Sloveniji imamo izrazito težavo z delovno aktivnostjo starejših zaposlenih, saj je po OECD stopnja delovne aktivnosti starih med 55 in 64 let le približno 35-odstotna, kar nas uvršča na predzadnje mesto v celotni EU, samo še Grčija je slabša od nas. Za primerjavo: povprečje EU je 51 odstotkov, na Švedskem pa je stopnja zaposlenosti kar 74-odstotna. Tako da imamo na tem področju očitno še velike rezerve v Sloveniji, posebej ob dejstvu, da se v Sloveniji 70 odstotkov vseh zaposlenih upokoji takoj, ko izpolnijo prvi pogoj za starostno upokojitev. Tudi če pogledamo same višine javnih pokojnin v Sloveniji, pr nas ni kaj dosti bolje kot v Ameriki, saj je povprečna starostna pokojnina pri nas le približno 59 odstotkov povprečne neto plače, kar pomeni približno 638 evrov. Le 14 odstotkov vseh upokojencev pa prejema pokojnino, višjo od tisoč evrov. Pred nedavnim predstavljeni predlogi nove pokojninske zakonodaje sicer vsebujejo ukrepe, ki naj bi tudi pri nas spodbujali večjo delovno aktivnost starejših, vendar morajo najprej biti zakonski predlogi sprejeti, veliko pa bo treba narediti tudi za sama delovna mesta, saj so razlogi, zakaj se večina zaposlenih v Sloveniji upokoji ob prvem možnem trenutku, večplastni in jih le zakonodajne spremembe ne bodo rešile.

Zasebni pokojninski skladi rešujejo Američane

Kljub nizkim javnim pokojninam pa velikemu delu Američanov finančno udobno upokojitev zagotavljajo zasebni pokojninski skladi, ki imajo pri njih že več kot stoletno tradicijo in od katerih zaposleni s povprečnimi prihodki prejema ob upokojitvi še zasebno pokojninsko rento v višini 37 odstotokov svoje neto plače pred upokojitvijo. Tako dobiva skupaj z državno pokojnino v višini 50 odstotkov plače skupaj v pokoju prihodke v višini skoraj 90 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo, tako da mu v realnosti prihodki pomembneje ne upadejo in lahko nemoteno živi naprej z enakim standardom. V prihodnje nekateri napovedujejo, da bodo zasebne pokojnine celo višje kot javne, kar se že dogaja v Veliki Britaniji. Tudi v Sloveniji bodo imele dodatne pokojnine iz dodatnega pokojninskega zavarovanja čedalje večjo vlogo pri zagotavljanju dostojnega življenja v pokoju, saj je danes v dodatno pokojninsko zavarovanje vključen že vsak drugi zaposleni, ki bo ob upokojitvi prejemal dodatno pokojninsko rento. Danes pa je prejemnikov dodatnih pokojninskih rent v Sloveniji okoli 30 tisoč, njihovo število pa se bo v prihodnje močno povečevalo zaradi upokojevanja babyboom generacije, ki je že vključena v dodatno pokojninsko zavarovanje.

PRO
Članki
Članki (konferenca) Kaj prinaša pokojninska reforma?

2. septembra je bila končana javna razprava zadnjega predloga o spremembah pokojninske zakonodaje, ki bodo ob potrditvi v parlamentu...

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.