FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ali morate spet doplačati dohodnino?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
16.04.2019  02:00
Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet doplačati, lahko že letos poskrbite, da se temu prihodnje leto izognete, saj si lahko z varčevanjem za dodatno pokojnino znižate dohodninsko osnovo.
Ali morate spet doplačati dohodnino?
Foto: Aleš Beno

Finančna uprava RS je konec marca odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2018. Od skupaj 953.500 zavezancev, ki so informativne izračune prejeli po pošti v preteklih dneh, jih bo moralo 32,3 odstotka oziroma 307.570 doplačati dohodnino, 26,2 odstotka jih bo prejelo vračilo dohodnine, 41,5 odstotka pa je brez vračila ali doplačila. Skupaj bo v prvi tranši za 46,1 milijona evrov doplačil in za 64,6 milijona vračil. Povprečno doplačilo bo 150 evrov, povprečno vračilo pa 258 evrov. Rok za doplačilo dohodnine je 29. maj 2019, takrat bo zavezancem nakazana tudi preveč plačana dohodnina.

Kako si lahko z varčevanjem znižamo dohodno?

Večina v Sloveniji še vedno ne ve, da si lahko ob olajšavi za vzdrževane družinske člane (večinoma gre za otroke) podobno znižamo osnovo za obračun dohodnine tudi z vplačilom premije individualnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ). Gre za tako imenovani drugi zasebni pokojninski steber v Sloveniji, ki obstaja od leta 2001 ter je namenjen nadomeščanju vse nižjih javnih pokojnin. Varčevanje izvajajo pokojninske družbe in zavarovalnice. Danes za dodatno pokojnino varčuje že več kot polovica zaposlenih v Sloveniji, ki so privarčevali skupaj že več kot 2,2 milijarde evrov. To pomeni, da bo imel v prihodnje vsak drugi zaposleni v pokoju poleg javne še dodatno pokojnino. Glavna razlika med prvim javnim pokojninskim stebrom in drugim pokojninskim stebrom je v tem, da ima v drugem stebru vsak svoj varčevalni račun, ki je izključno njegova last, in ti prihranki se mu obrestujejo vse do upokojitve, v primeru smrti pred upokojitvijo pa se izplačajo dedičem, tako da v primeru najhujšega poskrbimo tudi za njih. Pomemba razlika je tudi, da je prvi pokojninski steber javen in ga upravlja država, drugi pokojninski steber pa upravljajo zasebne pokojninske družbe in zavarovalnice.

Država spodbuja varčevanje za pokojnino s posebno davčno olajšavo – vplačila med letom se nam namreč upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine, zato dobimo del vplačil vrnjen naslednje leto ob poračunu dohodnine oziroma se nam zaradi njih zmanjša doplačilo (velja takrat, ko davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja). Za primer: zaposleni z neto plačo 1.500 evrov bi si lahko med letom vplačeval mesečno 140 evrov premije, ki bi se zbirala na njegovem osebnem varčevalnem računu, zaradi česar bi se mu osnova za dohodnino znižala za dodatnih 1.680 evrov (višina letne premije). To pomeni, da bi dobil ob poračunu dohodnine po zdaj veljavni dohodninski lestvici naslednje leto vrnjenih približno 450 evrov oziroma bi se mu za toliko zmanjšalo doplačilo. Lahko pa bi vplačal znesek tudi enkratno. Višina vračila premije je odvisna od dohodninskega razreda posameznika, višji je dohodninski razred, višje je vračilo in zaposleni v 50-odstotnem dohodninskem razredu dobi nazaj ob poračunu polovico letne premije, medtem ko ima celotno vplačilo na svojem varčevalnem računu. Denimo: letno vplača dva tisoč evrov in dobi nazaj ob poračunu dohodnine tisoč evrov, medtem ko ima celotnih dva tisoč evrov še vedno na svojem varčevalnem računu. Najvišja olajšava, ki se upošteva pri znižanju dohodninske osnove, je 5,84 odstotka letne bruto plače zaposlenega, seveda pa lahko zaposleni vplača tudi več, le v znižanju dohodnine se ne upošteva.

Od zajamčenih do delniških skladov

Vsa vplačila se nam obrestujejo na individualnih varčevalnih računih vse do upokojitve, ko na njihovi podlagi začnemo prejemati dodatno pokojninsko rento vsak mesec do konca življenja. Lahko pa v primeru individualnih vplačil dobimo prihranke izplačane v obliki enkratnega izplačila tudi kadarkoli pred upokojitvijo. Še pred nekaj leti so izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja vaše prihranke lahko upravljali le v tako imenovanih zajamčenih pokojninskih skladih, ki so večinoma investirali v obveznice ter imajo z zakonom zajamčeno glavnico in predpisan letni donos. Od leta 2016 pa lahko zaradi nove zakonodaje pokojninske družbe upravljajo prihranke tudi v tako imenovanih skladih življenjskega cikla, ki imajo večje deleže delnic in so po sestavi bolj dinamični. Varčevalci imajo tako na izbiro tri sklade z različnim naložbenim profilom, med varčevanjem pa jih lahko tudi enkrat na leto brezplačno zamenjajo, tako da je tudi naložbeni del pokojninskega varčevanja postal bolj prožen. Vsi večji izvajalci ponujajo nove sklade že od leta 2016.

Sklenitev varčevanja ni več zapletena

Tudi sama sklenitev varčevanja ni več tako zapletena, kot je bila nekoč. Nekateri izvajalci omogočajo spletno sklenitev varčevanja, pri Pokojninski družbi A, d. d., pa lahko poleg spletne sklenitve celo vplačate premijo na obroke s kartico Diners Club.

PRO
Članki
Članki (konferenca) Kaj prinaša pokojninska reforma?

2. septembra je bila končana javna razprava zadnjega predloga o spremembah pokojninske zakonodaje, ki bodo ob potrditvi v parlamentu...

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.