FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
13.12.2018  14:54
Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

Kar 40 odstotkov Američanov po zadnji raziskavi družbe Schwab Retirement Plan Services navaja, da jim varčevanje za pokojnino pomeni največji finančni stres. Kljub temu večina (70 odstotkov) optimistično gleda na svojo prihodnost, saj menijo, da bo kakovost njihovega življenja v pokoju večja, kot je bila kakovost njihovih staršev in bo kakovost njihovih otrok.

Kaj Američane ovira pri varčevanju za pokojnino?

Med razlogi, kaj ovira njihovo varčevanje za pokojnino, jih največ (40 odstotkov) navaja plačilo nenapovedanih stroškov, nepripravljenost žrtvovati stvari, ki izboljšujejo kakovost življenja (34 odstotkov), in plačilo dolgov za kreditne kartice (31 odstotkov). Kar 64 odstotkov jih obžaluje, da so v preteklosti preveč zapravljali za obroke v restavracijah, za draga oblačila, nove avtomobile in počitnice, medtem ko za nazaj ne obžalujejo stroškov za nepremičnine, poroke, posojila za plačilo šolnin za otroke. Raziskava razkriva, da če bi lahko kaj spremenili za nazaj, bi večina manj porabila za tako imenovane kratkoročne užitke, kot so nakupi oblek in obiskovanje restavracij, ne bi pa spremenila trošenja za dolgoročne stvari, ki so namenjene družinam, kot so nakup nepremičnine in šolnina za otroke.

Večina se zanaša na zasebne pokojninske prihranke

Večina (62 odstotkov) se zanaša, da bodo zasebni pokojninski prihranki iz tako imenovanih 401(k) pokojninskih načrtov, ki so zasebni pokojninski načrti, podobno kot dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji, največji vir njihovih prihodkov, ko se upokojijo. Za pokojnino največ varčujejo v obliki kolektivnih pokojninskih načrtov delodajalcev, nato navadnih varčevalnih računov in šele nato individualnih varčevalnih računih (IRA).

Zasebni pokojninski načrt nujen za delodajalce

Kar 88 odstotkov jih navaja kolektivni pokojninski načrt podjetja kot »obvezno« ugodnost delodajalca in 90 odstotkov bi dvakrat premislilo, ali bi zamenjali službo in se zaposlili pri delodajalcu, ki jim ne bi financiral kolektivnega pokojninskega načrta. Kar 65 odstotkov jih je v zadnjih dveh letih povečalo višino vplačil v svoj pokojninski načrt in 80 odstotkov jih meni, da varčujejo z zadostno stopnjo, da bodo imeli na podlagi teh prihrankov lahko dostojno življenje ob upokojitvi.

72 odstotkov anketiranim zaposlenim vsak mesec po vseh stroških ostane nekaj denarja in 19 odstotkov teh investira del ostanka v svoj pokojninski načrt, 21 odstotkov pa ga nameni za druge finančne naložbe.

Glede na stanje javnih pokojnin v Sloveniji, ki jih nazorno razkriva spodnji graf o razporeditvi starostnih pokojnin, bomo tudi v Sloveniji v prihodnje za dostojno življenje v pokoju čedalje bolj odvisni tudi od dodatnih prihrankov. Od 376.347 starostnih pokojnin avgusta 2018 je večina (55,6 odstotka) med 500 in 800 evri, le 10,2 odstotka starostnih pokojnin je višjih od 1.100 evrov, kar jasno razkriva bedo pokojnin v Sloveniji.

Le še do konca leta lahko izkoristite olajšavo na vplačila v pokojninske načrte

V Sloveniji država spodbuja samostojno varčevanje za pokojnino s posebno olajšavo, saj se vsa vplačila za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje med letom upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove, kar v praksi pomeni, da dobite del vplačil nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zniža doplačilo (velja, če davčne olajšave ne izkoristite prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Nekdo z višjo plačo v 50-odstotnem dohodninskem razredu bo dobil nazaj kar polovico vplačila, saj je vračilo odvisno od našega dohodninskega razreda in znaša od 16 do 50 odstotkov. Največji znesek, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, je 5,844 odstotka bruto letne plače zaposlenega (dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov). Tako si lahko zaposleni z neto plačo dva tisoč evrov vplača letno 2.340 evrov in ob poračunu dohodnine bo dobil nazaj oziroma se mu zniža doplačilo za približno 795 evrov, medtem ko bo imel celotni vplačani znesek na svojem varčevalnem računu. Tovrstne olajšave ne omogoča nobena druga oblika varčevanja v Sloveniji in tako lahko z leti le pri dohodnini prihranite več tisoč evrov. Kljub veliki ugodnosti je izkoriščenost olajšave še razmeroma slaba, saj je v Sloveniji od vseh zaposlenih le približno štiri odstotke zaposlenih vključenih v individualne pokojninske načrte, slaba polovica pa je vključena v kolektivne načrte prek podjetij, ki jim večinoma financirajo premije.

Premijo lahko plačate celo na obroke

Pri Pokojninski družbi A, d. d., so v sodelovanju z Erste Card, ki ima v Slovenji franšizo za kartice Diners Cluba, združili varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke. Tako lahko v okviru posebne akcije decembra vplačate s kartico diners club premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke in s tem izkoristite davčno olajšavo znižanja dohodnine še letos, premijo pa dejansko plačate na obroke šele v prihodnjem letu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...