FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
13.12.2018  14:54
Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

Kar 40 odstotkov Američanov po zadnji raziskavi družbe Schwab Retirement Plan Services navaja, da jim varčevanje za pokojnino pomeni največji finančni stres. Kljub temu večina (70 odstotkov) optimistično gleda na svojo prihodnost, saj menijo, da bo kakovost njihovega življenja v pokoju večja, kot je bila kakovost njihovih staršev in bo kakovost njihovih otrok.

Kaj Američane ovira pri varčevanju za pokojnino?

Med razlogi, kaj ovira njihovo varčevanje za pokojnino, jih največ (40 odstotkov) navaja plačilo nenapovedanih stroškov, nepripravljenost žrtvovati stvari, ki izboljšujejo kakovost življenja (34 odstotkov), in plačilo dolgov za kreditne kartice (31 odstotkov). Kar 64 odstotkov jih obžaluje, da so v preteklosti preveč zapravljali za obroke v restavracijah, za draga oblačila, nove avtomobile in počitnice, medtem ko za nazaj ne obžalujejo stroškov za nepremičnine, poroke, posojila za plačilo šolnin za otroke. Raziskava razkriva, da če bi lahko kaj spremenili za nazaj, bi večina manj porabila za tako imenovane kratkoročne užitke, kot so nakupi oblek in obiskovanje restavracij, ne bi pa spremenila trošenja za dolgoročne stvari, ki so namenjene družinam, kot so nakup nepremičnine in šolnina za otroke.

Večina se zanaša na zasebne pokojninske prihranke

Večina (62 odstotkov) se zanaša, da bodo zasebni pokojninski prihranki iz tako imenovanih 401(k) pokojninskih načrtov, ki so zasebni pokojninski načrti, podobno kot dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji, največji vir njihovih prihodkov, ko se upokojijo. Za pokojnino največ varčujejo v obliki kolektivnih pokojninskih načrtov delodajalcev, nato navadnih varčevalnih računov in šele nato individualnih varčevalnih računih (IRA).

Zasebni pokojninski načrt nujen za delodajalce

Kar 88 odstotkov jih navaja kolektivni pokojninski načrt podjetja kot »obvezno« ugodnost delodajalca in 90 odstotkov bi dvakrat premislilo, ali bi zamenjali službo in se zaposlili pri delodajalcu, ki jim ne bi financiral kolektivnega pokojninskega načrta. Kar 65 odstotkov jih je v zadnjih dveh letih povečalo višino vplačil v svoj pokojninski načrt in 80 odstotkov jih meni, da varčujejo z zadostno stopnjo, da bodo imeli na podlagi teh prihrankov lahko dostojno življenje ob upokojitvi.

72 odstotkov anketiranim zaposlenim vsak mesec po vseh stroških ostane nekaj denarja in 19 odstotkov teh investira del ostanka v svoj pokojninski načrt, 21 odstotkov pa ga nameni za druge finančne naložbe.

Glede na stanje javnih pokojnin v Sloveniji, ki jih nazorno razkriva spodnji graf o razporeditvi starostnih pokojnin, bomo tudi v Sloveniji v prihodnje za dostojno življenje v pokoju čedalje bolj odvisni tudi od dodatnih prihrankov. Od 376.347 starostnih pokojnin avgusta 2018 je večina (55,6 odstotka) med 500 in 800 evri, le 10,2 odstotka starostnih pokojnin je višjih od 1.100 evrov, kar jasno razkriva bedo pokojnin v Sloveniji.

Le še do konca leta lahko izkoristite olajšavo na vplačila v pokojninske načrte

V Sloveniji država spodbuja samostojno varčevanje za pokojnino s posebno olajšavo, saj se vsa vplačila za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje med letom upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove, kar v praksi pomeni, da dobite del vplačil nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zniža doplačilo (velja, če davčne olajšave ne izkoristite prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Nekdo z višjo plačo v 50-odstotnem dohodninskem razredu bo dobil nazaj kar polovico vplačila, saj je vračilo odvisno od našega dohodninskega razreda in znaša od 16 do 50 odstotkov. Največji znesek, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, je 5,844 odstotka bruto letne plače zaposlenega (dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov). Tako si lahko zaposleni z neto plačo dva tisoč evrov vplača letno 2.340 evrov in ob poračunu dohodnine bo dobil nazaj oziroma se mu zniža doplačilo za približno 795 evrov, medtem ko bo imel celotni vplačani znesek na svojem varčevalnem računu. Tovrstne olajšave ne omogoča nobena druga oblika varčevanja v Sloveniji in tako lahko z leti le pri dohodnini prihranite več tisoč evrov. Kljub veliki ugodnosti je izkoriščenost olajšave še razmeroma slaba, saj je v Sloveniji od vseh zaposlenih le približno štiri odstotke zaposlenih vključenih v individualne pokojninske načrte, slaba polovica pa je vključena v kolektivne načrte prek podjetij, ki jim večinoma financirajo premije.

Premijo lahko plačate celo na obroke

Pri Pokojninski družbi A, d. d., so v sodelovanju z Erste Card, ki ima v Slovenji franšizo za kartice Diners Cluba, združili varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke. Tako lahko v okviru posebne akcije decembra vplačate s kartico diners club premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke in s tem izkoristite davčno olajšavo znižanja dohodnine še letos, premijo pa dejansko plačate na obroke šele v prihodnjem letu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...