FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
07.12.2018  11:20
Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.
Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto
Foto: Shutterstock

Pokojninska družba A, d. d., in Erste Card sta z inovativno združitvijo varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke našla rešitev za vse tiste, ki bi radi izkoristili davčno olajšavo in decembra vplačali letno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katero si znižate dohodninsko osnovo. Svojo letno premijo lahko namreč vplačate prek spleta s kartico diners club na obroke in s tem boste izkoristili davčno olajšavo znižanja dohodnine še letos, premijo pa dejansko plačali na obroke šele v prihodnjem letu.

Zakaj plačati premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke, pojasnjuje mag. Žiga Vižintin, svetovalec uprave Pokojninske družbe A, d. d. »Z združitvijo dveh produktov smo iskali rešitev za tiste, ki se zavedajo, da je treba varčevati za svojo prihodnost in bi želeli konec leta vplačati premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katero izkoristijo davčno olajšavo znižanja dohodnine. Ker vsi vemo, da je praznični čas povezan tudi z višjimi stroški zaradi nakupov daril, se pogosto zgodi, da ljudem konec decembra zmanjka denarja za plačilo letne premije in tako zamudijo čas, ko bi lahko vplačali premijo in si znižali dohodnino za letos. Zdaj imamo rešitev za to in vsi lahko izvedejo prek spletne strani naše družbe www.pokojnina.si plačilo letne premije s kartico diners club, ki omogoča, da izkoristimo olajšavo še letos, samo vplačilo z do 12 obroki v prihodnjem letu. Vse poteka prek varne spletne strani in celotno sklenitev in plačilo izvedemo z nekaj kliki prek svojega računalnika oziroma mobilnika enako, kot bi naročili knjigo oziroma kak drug izdelek prek spletne trgovine,« še dodaja Vižintin. Posebna akcija plačila premije na obroke bo možna do 26. decembra 2018.

Pri dohodnini dobimo nazaj do polovice vplačila

Vsa vplačila za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje med letom se nam upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove, kar v praksi pomeni, da dobimo del vplačil nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo (velja, če davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Nekdo z višjo plačo v 50-odstotnem dohodninskem razredu bo dobil nazaj kar polovico vplačila, saj je vračilo odvisno od našega dohodninskega razreda in znaša od 16 do 50 odstotkov. Največji znesek, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, je 5,844 odstotka bruto letne plače zaposlenega (dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov). Tako si lahko zaposleni z neto plačo dva tisoč evrov vplača letno 2.340 evrov in ob poračunu dohodnine bo dobil nazaj oziroma se mu zniža doplačilo za približno 795 evrov, medtem ko bo imel celotni vplačani znesek na svojem varčevalnem računu. Tovrstne olajšave ne omogoča nobena druga oblika varčevanja v Sloveniji in tako lahko z leti le pri dohodnini prihranimo več tisoč evrov.

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...