FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
07.11.2018  13:55
Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim varčujemo za svojo prihodnost in si hkrati znižamo dohodnino.
Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem
Foto: Aleš Beno

Večina v Sloveniji še vedno ne ve, da si lahko poleg olajšave za vzdrževane družinske člane (večinoma gre za otroke) podobno znižamo osnovo za obračun dohodnine tudi z vplačilom premije individualnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ), ki je tako imenovani drugi zasebni pokojninski steber v Sloveniji in obstaja od leta 2001 ter je namenjen nadomeščanju vse nižjih javnih pokojnin. Pol milijona zaposlenih v Sloveniji že varčuje za dodatno pokojnino in ob upokojitvi bo vsak drugi zaposleni poleg javne že prejemal še dodatno pokojnino, ki mu bo omogočala kakovosten življenjski status, potovanja ...

Edino varčevanje z davčno olajšavo

Država spodbuja razvoj drugega pokojninskega stebra in v primeru individualnega zavarovanja se vplačane premije v letu upoštevajo zaposlenemu pri znižanju njegove dohodninske osnove, kar v praksi pomeni, da dobi posameznik del vplačanih premij nazaj ob poračunu dohodnine (velja, če davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Največji znesek, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, je 5,844 odstotka bruto letne plače zaposlenega (dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov). Tako si lahko zaposleni z neto plačo 1.500 evrov vplača letno 1.656 evrov in ob poračunu dohodnine bo dobil nazaj oziroma se mu zniža doplačilo za približno 450 evrov, medtem ko bo imel celotni vplačani znesek na svojem varčevalnem računu. Višina vračila je odvisna od dohodninskega razreda in nekdo z visoko plačo v 50-odstotnem dohodninskem razredu dobi nazaj polovico vplačane premije. Tovrstne davčne olajšave nam ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

Od začetka varčevanja vas loči le nekaj klikov

Začeti varčevati za svojo prihodnost je preprosto in vse lahko uredimo iz domačega naslanjača. Obiščemo www.pokojnina.si, izberemo sklenitev individualnega varčevanja in izpolnimo preprost obrazec. Vse preostalo uredi za vas Pokojninska družba A, ki omogoča poleg spletne sklenitve tudi spletno plačilo premije s kartico Diners Club celo na obroke. Tako lahko izkoristite davčno olajšavo še letos, premijo pa plačate na obroke v prihodnjem letu.

Dodatna pokojninska renta ali enkratno izplačilo

Vplačila se vodijo na individualnih varčevalnih računih, pri katerih izbiramo med tremi skladi, v katerih se plemenitijo naši prihranki. Izbiramo lahko od zajamčenih skladov, pri katerih imamo jamstvo glavnice in zajamčeni letni donos, do delniških skladov, ki imajo večino delniških naložb. V primeru smrti zavarovanca pred upokojitvijo se prihranki dedujejo, s čimer v primeru najhujšega poskrbimo tudi za dodatno finančno varnost svoje družine. Izplačilo prihrankov je mogoče v primeru individualnega varčevanja kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila ali ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente oz. enkratnega izplačila.

Izkoristite davčno olajšavo tukaj.

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.