FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
01.10.2018  12:10
Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi državami OECD eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let.
Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?
Foto: Shutterstock

Zmanjkuje nam zaposlenih, je pogost stavek, ki ga v zadnjih mesecih slišimo iz ust številnih direktorjev, ki se za zaposlenimi ozirajo na vse konce, tudi čez meje. Kljub temu imamo v Sloveniji številne starejše, ki bi z veseljem delali oziroma ostali dalj časa delovno aktivni, vendar tega ne storijo. Po podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve se kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje.

Zaradi tega ima Slovenija med vsemi državami OECD eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let, saj znaša le 38 odstotkov in je občutno nižja od povprečja, na Švedskem pa znaša več kot 75 odstotkov.

Vir: Eurostat 2016

Pomeni, da imamo v Sloveniji velik potencial v tako imenovani generaciji 50+, ki bo zaradi demografskih sprememb v prihodnje še toliko pomembnejša, saj bo mladih, ki bodo vstopali na trg dela, vse manj in delodajalci bodo morali nujno začeti bolj izkoriščati potencial starejših zaposlenih, če bodo hoteli ostati konkurenčni.

Odgovore na to, kako lahko bolje izkoristimo potencial starejših zaposlenih v korist vseh deležnikov – zaposlenih, podjetji in družbe, bodo predstavili strokovnjaki na posebni konferenci, ki jo 8. oktobra organizira Pokojninska družba A, d. d., v Grand hotelu Union v Ljubljani. Osrednja gostja izredna profesorica doktorica Eva Boštjančič, vodja katedre za psihologijo dela in organizacije ljubljanske filozofske fakultete, bo govorila o stereotipih in resnicah o starejših zaposlenih, njihovih prednostih in kaj morajo podjetja storiti za razvoj in krepitev njihovih kompetenc ter prilagoditev delovnih mest, da bodo odklenila njihov potencial.

Predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bodo vodilni kadrovski strokovnjaki domačih in tujih podjetji razkrili svoje dobre prakse, s katerimi že danes odklepajo potencial starejših zaposlenih. Med drugimi bodo svoje dobre prakse predstavili iz družb Lek, d. d., in Petrol, d. d., direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, preživninskega in invalidskega sklada Republike Slovenije Irena Kuntarič Hribar pa bo predstavila projekt ASI, ki obsega celovito podporo podjetjem za aktivno staranje delovne sile, ki se bo izvajal do leta 2022 in za katerega je namenjenih blizu 30 milijonov evrov.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.