FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
01.10.2018  12:10
Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi državami OECD eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let.
Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?
Foto: Shutterstock

Zmanjkuje nam zaposlenih, je pogost stavek, ki ga v zadnjih mesecih slišimo iz ust številnih direktorjev, ki se za zaposlenimi ozirajo na vse konce, tudi čez meje. Kljub temu imamo v Sloveniji številne starejše, ki bi z veseljem delali oziroma ostali dalj časa delovno aktivni, vendar tega ne storijo. Po podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve se kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje.

Zaradi tega ima Slovenija med vsemi državami OECD eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let, saj znaša le 38 odstotkov in je občutno nižja od povprečja, na Švedskem pa znaša več kot 75 odstotkov.

Vir: Eurostat 2016

Pomeni, da imamo v Sloveniji velik potencial v tako imenovani generaciji 50+, ki bo zaradi demografskih sprememb v prihodnje še toliko pomembnejša, saj bo mladih, ki bodo vstopali na trg dela, vse manj in delodajalci bodo morali nujno začeti bolj izkoriščati potencial starejših zaposlenih, če bodo hoteli ostati konkurenčni.

Odgovore na to, kako lahko bolje izkoristimo potencial starejših zaposlenih v korist vseh deležnikov – zaposlenih, podjetji in družbe, bodo predstavili strokovnjaki na posebni konferenci, ki jo 8. oktobra organizira Pokojninska družba A, d. d., v Grand hotelu Union v Ljubljani. Osrednja gostja izredna profesorica doktorica Eva Boštjančič, vodja katedre za psihologijo dela in organizacije ljubljanske filozofske fakultete, bo govorila o stereotipih in resnicah o starejših zaposlenih, njihovih prednostih in kaj morajo podjetja storiti za razvoj in krepitev njihovih kompetenc ter prilagoditev delovnih mest, da bodo odklenila njihov potencial.

Predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bodo vodilni kadrovski strokovnjaki domačih in tujih podjetji razkrili svoje dobre prakse, s katerimi že danes odklepajo potencial starejših zaposlenih. Med drugimi bodo svoje dobre prakse predstavili iz družb Lek, d. d., in Petrol, d. d., direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, preživninskega in invalidskega sklada Republike Slovenije Irena Kuntarič Hribar pa bo predstavila projekt ASI, ki obsega celovito podporo podjetjem za aktivno staranje delovne sile, ki se bo izvajal do leta 2022 in za katerega je namenjenih blizu 30 milijonov evrov.

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.