FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kako iz drugega stebra dobiti vrnjenih od 27 do 50 odstotkov vplačanih premij?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
20.02.2018  00:21
Takšne davčne olajšave vam ne ponuja nobena druga oblika varčevanja. 
Kako iz drugega stebra dobiti vrnjenih od 27 do 50 odstotkov vplačanih premij?

Poleg splošne olajšave, do katere so upravičeni vsi zavezanci za plačilo dohodnine, je najpogosteje uveljavljena posebna olajšava za vzdrževane družinske člane, s katero si lahko znižamo dohodninsko osnovo. Večina ljudi dobro pozna to olajšavo in jo gotovo izkoristi – ponavadi jo uveljavlja tisti starš, ki ima večje prihodke –, rok za prijavo olajšave na finančni urad je sicer potekel 5. februarja.

Večina pa se ne zaveda, da si lahko podobno zniža osnovo za obračun dohodnine tudi z vplačilom premije individualnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ), ki je tako imenovani drugi zasebni pokojninski steber v Sloveniji, ki obstaja od leta 2001 in je namenjen nadomeščanju vse nižjih javnih pokojnin. Pol milijona zaposlenih je v Sloveniji že vključenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, vendar je od teh večina vključena v kolektivne pokojninske načrte prek delodajalcev, ki zaposlenim v celoti ali delno financirajo mesečna vplačila premij. Zelo malo pa je zaposlenih, ki so vključeni individualno kot posamezniki, kjer si sami plačujejo mesečne premije iz svoje neto plače.

Država spodbuja individualno varčevanje

Zaradi vse nižjih javnih pokojnin država spodbuja razvoj drugega pokojninskega stebra in v primeru individualnega zavarovanja se vplačane premije v letu upoštevajo zaposlenemu pri znižanju njegove osnove za obračun dohodnine, kar v praksi pomeni, da dobi posameznik del vplačanih premij nazaj ob poračunu dohodnine (velja, če davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Najvišji znesek vplačane premije, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, znaša 5,844 odstotka bruto plače zaposlenega oziroma 24 odstotkov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov). Tako si lahko zaposleni s povprečno neto plačo tisoč evrov vplača mesečno premijo na primer 80 evrov, in če si bo premijo plačeval vseh 12 mesecev (960 evrov na leto), bo ob poračunu dohodnine dobil nazaj približno 260 evrov, medtem ko bo imel celotni vplačani znesek (960 evrov) na svojem varčevalnem računu. Tako lahko dobi posameznik ob poračunu dohodnine vrnjenih od 27 do 50 odstotkov vplačane premije, odvisno od tega, v kateri dohodninski razred je uvrščen. Tovrstne davčne olajšave nam ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

Od začetka varčevanja vas loči le nekaj klikov

Začeti varčevati za svojo prihodnost je enostavno in vse lahko uredimo iz domačega naslanjača. Obiščemo www.pokojnina.si, izberemo sklenitev individualnega varčevanja in izpolnimo preprost obrazec. Vse preostalo uredi za vas Pokojninska družba A, ki pri vaši banki uredi mesečno plačilo premije s trajnim nalogom na vaš novi varčevalni račun, vam pa na dom pošlje obvestilo z vsemi podatki o vašem varčevalnem računu. Tako lahko z nekaj kliki uredite svoje varčevanje in poskrbite za svojo varno prihodnost.

Prilagodljiva ne samo višina, temveč tudi dinamika vplačil

Ena glavnih prednosti dodatnega pokojninskega zavarovanja je prav enostavna sklenitev, pa tudi prilagodljivost, saj lahko višino vplačil kadarkoli spremenimo oziroma celo prekinemo varčevanje. Začnemo lahko na primer z mesečnim trajnikom 30 evrov, ki ga lahko naslednje leto povišamo, kot želimo, če pa nas doleti kaj nepredvidljivega, lahko mesečno vplačilo vedno zmanjšamo oziroma ga prekinemo. Naši prihranki se nam bodo kljub temu, da mesečno ne vplačujemo več premije, še vedno obrestovali vsak mesec z doseženim donosom in naprej varno plemenitili na našem varčevalnem računu. Vplačila lahko izvajamo tudi povsem poljubno in na primer le enkrat na leto vplačamo večje vplačilo oziroma kadar nam osebne finance omogočajo.

Dodatna pokojninska renta ali enkratno izplačilo

Poleg samega varčevanja je popolnoma fleksibilno tudi izplačilo naših prihrankov, saj jih lahko dobimo izplačane ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente ali enkratnega izplačila oziroma tudi kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila.

Prvi korak do varne prihodnosti lahko naredite tukaj.

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...