FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Digitalna preobrazba pomeni razvojno priložnost za Slovenijo

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 4 min
12.10.2017  20:44
Kako bo digitalna preobrazba vplivala na število zaposlenih in njihove veščine, kateri poklici bodo še obstajali čez 20 let, kdo bo plačeval prispevke in kako se bo država spopadla z navedenimi izzivi?
Digitalna preobrazba pomeni razvojno priložnost za Slovenijo
Avtomatizacija in digitalizacija sta velika razvojna priložnost, ki jo moramo izkoristiti, saj lahko privede do povečane produktivnosti in tudi novih delovnih mest, je bila glavna misel strokovne konference v organizaciji Pokojninske družbe A.

V organizaciji Pokojninske družbe A je sredi tedna potekala tradicionalna strokovna konferenca, katere osrednja tema so bili strateški in kadrovski izzivi digitalne preobrazbe.

Kaj nam prinaša tako imenovana industrija 4.0 z avtomatizacijo in digitalizacijo ter kako bo digitalna preobrazba vplivala na število zaposlenih in njihove veščine, kateri poklici bodo še obstajali čez 20 let, kdo bo plačeval prispevke in kako se bo država spopadla z navedenimi izzivi, je bilo le nekaj vprašanj, na katera so odgovarjali Janez Bešter, redni profesor s fakultete za elektrotehniko in predstojnik laboratorija za multimedijo, Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ter Vojmir Urlep, dolgoletni predsednik uprave družbe Lek.

Digitalizacija ni samo tehnologija, ampak nov življenjski slog

Janez Bešter je v svojem predavanju poudaril, da digitalizacija ne pomeni samo nove tehnologije, ampak je povsem nov življenjski slog. Mlade generacije, ki so že odrasle s pametnimi telefoni in podobnimi napravami, dojemajo in uporabljajo tehnologijo popolnoma drugače, drugače razmišljajo, drugače delajo in posledično tudi drugače ravnajo in so drugačni porabniki kot starejše generacije.

Digitalizacija v določenih panogah ni samo disruptivna, ampak prelomna, saj so nekje novi poslovni modeli v povezavi z digitalno tehnologijo obrnili na glavo določene klasične panoge. Tak primer je Uber, ki je z uporabo pametne tehnologije in novim poslovnim modelom obrnil na glavo tako klasično dejavnost, kot so taksi prevozi, podobno Airbnb v drugi panogi in tako naprej.

Ne gre za to, ali so nam te spremembe všeč, vendar je dejstvo, da se dogajajo, in to z veliko hitrostjo. Vprašanje pa je, ali jih bomo znali izkoristiti oziroma je to naš izziv, saj digitalna preobrazba pomeni povsem nov digitalni poslovni model poslovanja, in ne le prenovo tehnologij (IT).

Slovenija s precej zmanjšano delovno aktivno generacijo

Boštjan Vasle je predstavil, kaj vsebuje pred kratkim sprejeta strategija dolgožive družbe kot odgovor države na izzive starajoče se družbe, avtomatizacijo in fleksibilizacijo delovnih mest. Poudaril je spremembe starostne sestave prebivalstva v Sloveniji, s katerimi se že srečujemo in ki se bodo v prihodnje še okrepile: na eni strani gre za ohranjanje števila mladih na približno enaki ravni in veliko povečanje števila starejših, po drugi strani pa se bo občutno zmanjšala delovno aktivna generacija. Kljub tem demografskim spremembam pa lahko s primernimi prilagoditvami v širši družbi zagotovimo, da bomo tudi v prihodnje ohranili vsaj enako kakovost življenja, kot jo imamo danes.

Smo na začetku obdobja, ko lahko že začnemo govoriti o internetu živih bitji

Vojmir Urlep je predstavil pogled vodstva na procese digitalne preobrazbe in izkušnje iz prve roke, kako digitalna preobrazba že poteka v eni od propulzivnejših panog, ki avtomatizacijo in digitalizacijo že dolgo uvaja. Poudaril je, da ne le, da smo v obdobju interneta stvari (IoT), ampak že na začetku obdobja, ko lahko začnemo govoriti o internetu živih bitij, vključno z nami. Tehnologija že nekaj let omogoča, da lahko denimo prek podkožno vstavljenih čipov in senzorjev v realnem času spremljamo določene biološke funkcije človeka, ki se lahko naprej prek interneta posredujejo zdravniku.

Avtomatizacija in digitalizacija pomenita veliko priložnost

Konferenco je sklenila okrogla miza vseh govorcev, ki jo je vodil Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, sodelujoči pa so v debati obravnavali še druge vidike digitalne preobrazbe. Vsi so se strinjali, da avtomatizacija in digitalizacija ne smeta pomeniti le strahu pred izgubo delovnih mest, ampak sta tudi velika razvojna priložnost, ki jo moramo izkoristiti, saj lahko privede do povečane produktivnosti in tudi novih delovnih mest.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...