FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ali nam bo digitalizacija prinesla ali odnesla delovna mesta?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
17.09.2017  07:52
Tako imenovana Industrija 4.0., ki prinaša avtomatizacijo in digitalizacijo delovnih mest, je vse bolj aktualna tudi v Sloveniji. Po britanski reviji The Economist bo do leta 2034 avtomatiziranih kar 47 % današnjih delovnih mest.
Ali nam bo digitalizacija prinesla ali odnesla delovna mesta?
Foto: chombosan

Tudi pretekle industrijske revolucije so uničile stara delovna mesta in odprla nova, pomislimo lahko le koliko delovnih mest je v trenutku izničila uporaba tekočega traku v industrijski proizvodnji in kako naglo se je povečala produktivnost. Kljub temu zaposleni niso ostali brez dela saj so se ustvarila delovna mesta, ki do tedaj še niso bila poznana.

Po zadnji študiji, ki je bila predstavljena na nedavnem srečanju svetovnega ekonomskega foruma v Davosu, bo v naslednjih petih letih neto izguba delovnih mest znašala 5,1 milijonov mest (študija je bila narejena za 15 vodilnih svetovnih držav). 7,1 milijonov služb naj bi bilo izgubljenih, 2 milijona pa bo na novo kreiranih zaradi avtomatizacije in digitalizacije. Ali se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje in ali bo tudi ob tokratni industrijski revoluciji 4.0. na koncu ustvarjenih toliko novih delovnih mest, kot jih bo po drugi strani avtomatiziranih?

Odgovore na to in številna podobna vprašanja povezana z digitalno transformacijo bodo predstavili strokovnjaki na posebni konferenci, ki jo 11. oktobra organizira Pokojninska družba A, d.d. v Grand hotelu Union v Ljubljani. Glavni govorci bodo prof. dr. Janez Bešter, redni profesor Fakultete za elektrotehniko in predstojnik Laboratorija za multimedijo, ki bo predstavil strateški, poslovni in kadrovski vidik digitalne preobrazbe in pomagal odgovoriti na vprašanja ali nam bo digitalizacija prinesla ali odnesla delovna mesta, kakšne veščine bodo zaposleni potrebovali v prihodnje in kje so priložnosti za Slovenijo.

Mag. Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, bo predstavil nedavno sprejeto strategijo dolgožive družbe, ki predstavlja odgovor države na izzive starajoče se družbe, avtomatizacijo in fleksibilizacijo delovnih mest. Konferenco bo zaključila okrogla miza katere osrednji gost bo mag. Vojmir Urlep, dolgoletni predsednik uprave družbe Lek d.d., ki bo predstavil pogled vodstva na procese digitalne transformacije in podal izkušnje iz prve roke, kako digitalna transformacija že poteka v eni od propulzivnejših panog in kakšne izzive prinaša za gospodarstvo, zaposlene in širšo družbo.

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...