FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Začetek šole, kognitivna lenoba in pokojnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
31.08.2017  22:30
Kot je začetek šole prelomnica leta za otroke, lahko vam pomaga privzeti nove pozitivne navade. Predvsem ena je dolgoročno izredno pomembna.
Začetek šole, kognitivna lenoba in pokojnine

Ali ste vedeli, da se frekvenca iskanj prek spletnega brskalnika Google po pojmih, ki se navezujejo na hujšanje in rekreacijo, močno poveča ravno ob pomembnih časovnih prelomnicah? Ne gre za naključje...

Ob 1. septembru starši vso pozornost in energijo usmerijo v otroke, da bodo čim bolj pozitivno začeli svoje novo šolsko leto, spoznali nove prijatelje in pridobili nova znanja. Ob tej pomembni prelomnici pa lahko pozitiven trenutek izkoristite tudi za svojo prihodnost, opustite stare negativne navade in uvedete pozitivne.

Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji so v nedavni študiji odkrili, da ljudje svoje navade najlaže spremenijo oziroma so za to najbolj motivirani ob tako imenovanih časovnih prelomnicah, ki razmejujejo določena časovna obdobja, ki simbolizirajo začetek novega. Začetek novega meseca ali začetek letnih časov so le nekatere izmed časovnih prelomnic, ki pri ljudeh ustvarijo tako imenovani učinek novega začetka ali v angleščini »fresh start effect«, ob katerem so bolj motivirani za spremembe.

Navade je težko spremeniti

Z navedenim se strinja tudi Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, ki se ukvarja z raziskovanjem vedenjskih pristranskosti posameznikov. »Kajenje, uživanje dobre ali slabe hrane, rekreacija ali varčevanje ... vse to so navade in tako kot vse navade, slabe ali dobre, jih je najtežje spremeniti,« potrjuje. Kot pravi Vižintin, smo bolj ali manj vsi ujetniki vedenjske pristranskosti, kot se imenuje nagnjenost k statusu quo, kar po domače pomeni odpor proti spremembam. »Naj ostane tako, kot je, če smo do zdaj delali tako, pa bomo še naprej!« »Ali res to potrebujemo?« To je le nekaj značilnih izjav, ki so zagotovo vsem dobro poznane in jih uporabljamo ob mnogih priložnostih doma in v službi. Od odlašanja pri menjavi starih tapet doma do odlašanja pri uvajanju novih poslovnih strategij v službi ali odlašanja pri začetku varčevanja za pokojnino.

»Odpor proti spremembam, ki je zakoreninjen globoko v nas oziroma v naših možganih, je posledica tega, da imamo vsi omejeno sposobnost razmišljanja in poskušamo preživeti naše dneve in življenja tako, da čim manj razmišljamo,« razlaga Vižintin. Vedenjski ekonomisti temu pravijo kognitivna lenoba; spremembe od nas namreč zahtevajo veliko kognitivne energije in prav zato se jim izogibamo. »Le pomislite na to, da bi želeli začeti teči vsaj enkrat na teden. Takoj nas preplavijo mnoge misli, od tega kdaj bom ob službi in družini sploh našel čas za tek, do tega ali moram kupiti nove tekaške copate, kje in s kom bom tekel in podobno. Ob vseh teh mislih in odločitvah nas zgrabi mentalni krč in najlaže je storiti nič in naš tek se nikoli ne zgodi,« opisuje Vižintin.

Pravi čas, da premagamo kognitivno lenobo

Glavno vprašanje ni, kaj lahko storimo, ampak kdaj lahko to storimo. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji so v omenjeni raziskavi odkrili, da se frekvenca iskanj prek spletnega brskalnika Google po pojmih, ki se navezujejo na hujšanje in rekreacijo, močno poveča ravno ob pomembnih časovnih prelomnicah, prav tako poskočijo obiski v telovadnicah in fitnesih. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi vedenjski ekonomisti v mnogih drugih študijah. Kot najmočnejšo časovno prelomnico za nove začetke se je v zahodni kulturi identificiralo novo leto, iz česar izvirajo tudi vsem dobro poznane novoletne zaobljube, kot so v novem letu bom nehal kaditi, začel bom redno telovaditi in podobno.

Vižintin dodaja: »Poleg novega leta obstajajo še druge časovne prelomnice od prvega dneva v tednu, prvega dneva pomladi, začetka poletnih počitnic ali začetka novega šolskega leta, ki je prav zdaj. Povsem drugače se sliši, da bom začel redno telovaditi na prvi pomladni dan, kot pa začel bom redno telovaditi 21. marca.« Kot razlaga Vižintin, je ključno, da v mislih pustimo preteklost za seboj in se ozremo v prihodnost ter ob mislih, kako se pomladi prebuja narava ali kako bo naš sin ali hčerka veselo začel novo šolsko leto, tudi sami začnemo neko pozitivno novo aktivnost, kot je redna telovadba ali začetek varčevanja za pokojnino. »Sovpadanje teh pozitivnih čustev nam bo pomagalo pri premagovanju naše pasivnosti in ob takem trenutku bomo laže storili korak naprej. Zato svetujem vsakemu, da si izbere svoj cilj in tokrat izkoristi začetek novega šolskega leta za veliko ali malo spremembo na bolje. Čas bo pravi,« poudarja sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...