FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ali morate znova doplačati dohodnino?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
10.07.2017  08:10
Več kot 20 odstotkov zaposlenih ne izkorišča davčne olajšave, s katero država spodbuja namensko obliko varčevanja za obdobje upokojitve, in zato plača dohodnino
Ali morate znova doplačati dohodnino?
»Večini od dobrega pol milijona zaposlenih, ki v Sloveniji že varčujejo za dodatno pokojnino, plačuje premije dodatnega pokojninskega zavarovanja v celoti oziroma deloma podjetje, v katerem so zaposleni,« pravi Karmen Dietner, predsednica uprave Pokojninske družbe A.

Ali ste v teh dneh med več kot 120 tisoč Slovenci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine in jo bodo morali znova doplačati? Z varčevanjem za dodatno pokojnino se temu lahko tudi izognete in ubijete dve muhi na en mah.

Znano je, da precej davčnih zavezancev ne pozna olajšave za dodatno pokojninsko zavarovanje, s katero bi namesto doplačila dobili vračilo dohodnine, hkrati pa dali nekaj denarja na stran za svojo pokojnino. Finančna uprava RS je konec maja odpremila drugi in zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Od skupaj 566.269 zavezancev, ki so informativne izračune prejeli po pošti v teh dneh, jih bo moralo 21,8 odstotka oziroma 123.542 doplačati dohodnino, 59,8 odstotka oziroma 338.469 bo prejelo vračilo dohodnine, 18,4 odstotka oziroma 104.258 zavezancev pa bo brez vračila ali doplačila. Skupaj bo v drugi tranši za 183,6 milijona evrov vračil in za 47,5 milijona evrov doplačil, povprečni znesek vračila znaša 543 evrov, doplačila pa 384 evrov.

Kaj lahko storimo, da nam prihodnje leto ne bo treba doplačati dohodnine?

Poleg uveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane (najpogosteje otroke) lahko izkoristite tudi olajšavo za individualno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, s katerim hkrati varčujemo in si znižamo dohodninsko osnovo. Vplačane premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja se namreč zaposlenemu upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine, zaradi česar dobite del vplačanih premij nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zaradi njih zmanjša doplačilo (velja takrat, ko davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

Višina premije, ki se vam upošteva pri znižanju dohodninske osnove, je omejena in lahko znaša največ 5,84 odstotka bruto plače zaposlenega in v letu 2017 ne več kot 2.819 evrov. Premije si tako lahko plačujete mesečno oziroma letno, v znižanje dohodninske osnove pa se upoštevajo vse med letom vplačane premije. Zaposleni z bruto plačo dva tisoč evrov tako plačujete mesečno premijo 117 evrov oziroma si decembra plačate letno premijo 1.404 evre.

Vplačana premija znižuje osnovo

Vsa vplačana premija se vam bo upoštevala pri znižanju davčne osnove, zaradi tega pa boste dobili del vplačane premije nazaj oziroma se vam bo zmanjšalo doplačilo. Celotno vplačano premijo boste hkrati imeli naloženo na svojem osebnem varčevalnem računu, kjer se vam bo obrestovala vse do upokojitve, ko boste na podlagi teh prihrankov začeli prejemati dodatno pokojnino. Takšno varčevanje vas bo po poračunu dohodnine dejansko stalo manj, kot pa boste prihranili na svojem računu. To je tudi ena glavnih lastnosti, po kateri se varčevanje v obliki dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga izvajajo pokojninske družbe in nekatere zavarovalnice, razlikuje od drugih tradicionalnih oblik varčevanja, kot so depozitno varčevanje na banki, v skladih, žlahtnih kovinah ...

Edini pogoj za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je, da ste vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje (ste zaposleni), premije pa lahko nakazujete, kadar želite. Kot pravijo izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja, del individualnih zavarovancev vplačuje premije prek trajnika vsak mesec, del pa jih vplača letno premijo konec leta novembra ali decembra.

Večina zaposlenih varčuje prek kolektivnih pogodb

Kot pravi Karmen Dietner, predsednica uprave Pokojninske družbe A, od dobrih 500 tisoč zaposlenih, ki že varčujejo za dodatno pokojnino v Sloveniji, jih kar 96 odstotkov varčuje prek kolektivnih pokojninskih načrtov, kar pomeni, da jim v celoti oziroma deloma premije financirajo družbeno odgovorni delodajalci. Le štirje odstotki varčujejo individualno, čeprav država spodbuja individualno varčevanje s posebno davčno olajšavo, s katero si znižamo dohodninsko osnovo in ki deluje podobno kot olajšava za otroke. »Tovrstne olajšave ne omogoča nobena druga oblika varčevanja, vendar je očitno učinek varčevanja za pokojnino preveč dolgoročen, sicer bi bila olajšava bolje izkoriščena in je očitno Slovenci še nismo vzeli za svojo. Kljub temu opažamo iz leta v leto več individualnih varčevalcev in verjamem, da se lahko njihov delež dolgoročno izboljša, a le ob večjem sodelovanju vseh deležnikov, kot so delodajalci, socialni partnerji in država, v smeri večje ozaveščenosti o dodatnem varčevanju.

Izvajalci se tudi trudimo, da omogočamo posameznikom čim lažjo sklenitev samega varčevanja za pokojnino, ki ga lahko pri nas od lani sklene posameznik v celoti prek spleta,« je še povedala Dietnerjeva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...