FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Večina samozaposlenih obsojena na minimalno pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
10.05.2017  22:15
Nedavna odločitev vlade, ki je bila potrjena tudi v parlamentu, da se minimalna pokojnina za tiste, ki imajo izpolnjene pogoje za starostno pokojnino, dvigne na 500 evrov je sicer dobrodošla, vendar za vedno večje število samozaposlenih to pomeni le, da lahko namesto na 430 evrov javne pokojnine računajo na 500 evrov.
Večina samozaposlenih obsojena na minimalno pokojnino

Večina samozaposlenih si namreč plačuje le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki so znašali v preteklem letu približno 212 EUR mesečno, kar pomeni, da bodo ob upokojitvi upravičeni le do minimalne pokojnine, pa naj bo to 430 ali 500 evrov.

Zgornji znesek verjetno ob upokojitvi ne bo navdušil nikogar oziroma ne bo niti zagotavljal dostojnega življenja, zaradi česar je za vedno večje število zaposlenih dodatno varčevanje za pokojnino vedno bolj nujno. Samo lani se je število samozaposlitev prek statusa samostojnega podjetnika povečalo za več kot 15.000 oseb oziroma pet odstotkov glede na preteklo leto.

Prepuščeni samostojnemu varčevanju

Za samozaposlene je tako dolgoročno edina rešitev samostojno varčevanje za dodatno pokojnino, ki jim bo zagotovila dostojno življenje. Seveda so samozaposleni v neugodnem položaju za varčevanje, saj imajo nestalne dohodke in se težko zavežejo določen del svojih prihodkov redno namenjati varčevanju.

Na srečo se tudi v Sloveniji razvijajo produkti, namenjeni posebej samozaposlenim, ki jim omogočajo postopno varčevanje pri katerem lahko plačujejo vplačila le kadar želijo. V Pokojninski družbi A so v lanskem letu začeli s posebnim varčevalnim produktom za samozaposlene, ki omogoča vsakemu, da plačuje premijo le kadar želi oziroma zmore in karkoli vplača se mu obrestuje na posebnem varčevalnem računu vse do upokojitve, ko začne koristiti svoje prihranke. Do upokojitve se prihranki v primeru smrti dedujejo s čimer lahko posameznik poskrbi tudi za svojce v primeru najhujšega.

Dodatno država spodbuja dodatno pokojninsko varčevanje z davčno olajšavo in vplačila se upoštevajo posamezniku pri znižanju davčne osnove, podobno kot olajšava za vzdrževane družinske člane (otroke), kar pomeni, da si z varčevanjem še znižamo dohodnino.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...