FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ko so upokojenci v boljši finančni kondiciji kot zaposleni

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
18.04.2017  19:42
Ko so upokojenci v boljši finančni kondiciji kot zaposleni

Prihodek tipičnega upokojenca na Otoku je za okoli 70 evrov na mesec prehitel dohodek povprečnega zaposlenega.

Število ljudi v pokoju po svetu narašča, v Veliki Britaniji pa jim naraščajo tudi prihodki. In to celo toliko, da je prihodek povprečnega gospodinjstva po odštetih stroških za prebivališče upokojencev prvič prehitel dohodek povprečnega gospodinjstva zaposlenih. Razlika na mesec znaša okoli 70 evrov.

Velikanske razlike v le nekaj letih

Ko so strokovnjaki v Veliki Britaniji pod drobnogled vzeli spremembe v življenjskem standardu upokojencev in zaposlenih v zadnjih več kot 15 letih, so ostali odprtih ust. Razlike so dramatične. Še leta 2001 so zaposleni na Otoku zaslužili skoraj 240 evrov več na mesec, kot so znašali prihodki povprečnega upokojenca, vendar pa so tem prihodki medtem zrasli za več kot 30 odstotkov in prehiteli dohodke zaposlenih. Upokojenec na Otoku zdaj lahko računa na okoli 70 evrov več mesečnega prihodka kot pa tisti, ki dela.

Več dejavnikov za preobrat

Kot kaže poročilo britanske medgeneracijske komisije, je razlika posledica več dejavnikov.

1. Starejši oziroma upokojenci imajo večji delež lastniških nepremičnin in nižje stroške bivanja. Posojila so poplačali, ob tem pa nimajo več stroškov z najemnino. Kot kaže poročilo, ima zdaj 73 odstotkov upokojencev v lasti nepremičnino, leta 2011 je bilo takih 63 odstotkov.

2. Zaradi rasti plač v minulih desetletjih imajo višje javne pokojnine, kar predvsem velja za nove upokojence.

3. Zaradi razvitega sistema varčevanja za pokojnino in dolge tradicije takšnega varčevanja vse večji delež upokojencev v Veliki Britaniji prejema dodatne pokojnine, ki lahko celo presegajo javne pokojnine.

4. Čedalje več upokojencev še vedno dela. Po današnji statistiki je verjetnost, da je vsaj en član upokojenega gospodinjstva še nekako zaposlen, približno v razmerju ena proti pet, pred slabim desetletjem je bila verjetnost ena proti osem. Razlika je občutna in tisti upokojenec, ki dela, dviga povprečne dohodke gospodinjstva. Upokojenci sicer nadaljujejo delo ali za skrajšani delovni čas ali kot zunanji svetovalci.

Pogled v prihodnost

Zdajšnje razmere na Otoku nam morda lahko ponudijo tudi pogled v prihodnost. V Sloveniji danes sicer še nismo blizu Veliki Britaniji, čeprav ima tudi pri nas starejša in aktivna generacija velik delež lastniških stanovanj, ki jih je dobila prek posojil še v prejšnji državi ali z ugodnim odkupom po osamosvojitvi. Za mlade oziroma zaposlene so razmere danes manj ugodne, saj se morajo za prebivališče zadolževati za dolga leta ali pa plačevati najemnine, tudi cene nepremičnin so občutno višje kot nekoč.

Pri nas zaradi 15-letne zgodovine drugega pokojninskega stebra tudi še ni velikega števila upokojencev, ki prejemajo dodatno pokojninsko rento. Po nekaterih ocenah dodatno pokojnino danes prejema okoli 20 tisoč upokojencev, število pa se povečuje. Povprečna premija vseh vključenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji sicer znaša le približno dva odstotka povprečne bruto plače.

V ZDA se bolj bojijo prazne denarnice kot pa smrti

Kako pomembni so prihodki na stara leta, najbolje kažejo razmere čez lužo. Po raziskavi ameriške podružnice zavarovalnice Allianz se kar 61 odstotkov Američanov bolj kot smrti boji tega, da jim bo v pokoju zmanjkalo prihrankov za življenje. Veliko zaposlenih je tako vključenih v drugi pokojninski steber, to so različne pokojninske sheme, ki jih država spodbuja z davčno olajšavo, pri varčevanju pa jim pomagajo tudi odgovorni delodajalci, ki svojim zaposlenim financirajo sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja (najbolj razširjene so sheme po imenu 401k), podobno kot v Sloveniji dodatno pokojninsko zavarovanje.

Američan v pokoju je dobro preskrbljen

Povprečen Američan tako lahko ob upokojitvi po zadnji raziskavi OECD računa v pokoju na skupno pokojnino v vrednosti skoraj 90 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo, kar je v primerjavi s Slovenijo, kjer lahko po isti raziskavi računa povprečni upokojenec le na pokojnino v vrednosti 59 odstotkov svoje plače, veliko bolje. Velika razlika v korist ZDA je posledica veliko večjega dodatnega varčevanja za pokojnine, saj povprečen Američan lahko računa na javno pokojnino le v višini 44,8 odstotka svoje neto plače, preostanek do 90 odstotkov pa v povprečju dobijo od dodatnega pokojninskega zavarovanja in drugih oblik dodatnega pokojninskega varčevanja, ki jih spodbujajo država in podjetja.

Skrb za prihranke v pokoju je velika

Po Allianzevi raziskavi pa jih kljub temu večino bolj kot smrt skrbi to, da njihovi prihranki ne bodo zadostovali. Posebej veliko skrb so izrazili sodelujoči v anketi, stari med 44 in 49 let, kjer je bil delež tistih, ki jih bolj skrbijo nezadostni prihranki kot pa smrt, kar 77-odstoten. Povečanje tega strahu je delno povezano z borznim zlomom leta 2008, ko so veliko svojega premoženja izgubili tudi pokojninski skladi, ki v ZDA in Veliki Britaniji večino svojih sredstev nalagajo v delnice in so tako bolj občutljivi za nihanja na borzi. V nasprotju s tem v celinski Evropi, katere del smo tudi v Sloveniji, prevladuje model dodatnega pokojninskega zavarovanja (drugega pokojninskega stebra), kjer je večina sredstev naložena v bolj konservativne naložbe, kot so državne obveznice.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...