FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Samozaposleni bi morali prvi dodatno varčevati za dodatno pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
23.02.2017  22:30
V Sloveniji je vse več samozaposlenih, njihova dostojna pokojnina pa je zaradi številnih vzrokov močno ogrožena; revščini lahko ubežijo le z dodatnim varčevanjem za pokojnino
Samozaposleni bi morali prvi dodatno varčevati za dodatno pokojnino

Ob naraščajočem številu samozaposlenih oziroma prekarnih delavcev se postavlja vprašanje njihovih pokojnin. Večina bo zaradi minimalnih prispevkov imela le minimalne javne pokojnine, ki ne bodo zadoščale za dostojno življenje.

Število samozaposlenih se pri nas povečuje iz leta v leto, posebej velik delež prekarcev lahko najdemo v kulturi, novinarstvu in drugih poklicih. Med prekarno delo štejemo različne oblike dela, ki ne temelji na redni zaposlitvi: samozaposleni, delo prek avtorske ali podjemne pogodbe, agencijsko delo ...

Prekarno delo v vzponu

Že osnovna statistika delovno aktivnega prebivalstva nam prikaže krepitev ene najpogostejših oblik prekarnega dela, to je samozaposlitev prek statusa samostojnega podjetnika (espe). Lani je bilo tako 15.165 novoustanov­ljenih espejev, kar pomeni povečanje za pet odstotkov glede na leto 2015. Število teh se povečuje iz leta v leto in medtem ko je bilo leta 2000 le dobrih 50 tisoč samozaposlenih oseb brez kmetov, je bilo takšnih ob koncu minulega leta že skoraj 70 tisoč, kar je povečanje za 37 odstotkov.

Kaj meni stroka

»Po našem mnenju so prekarne oblike zelo razširjene in se širijo predvsem v dveh smereh. Prva je espeizacija, kjer vsako leto raste število samostojnih podjetnikov. Tovrstna prekarizacija je predvsem razvita v storitvenem sektorju. Druga vrsta je razmah agencijskega dela v Sloveniji. Obe obliki prekarnih zaposlitev (čeravno gre pri agencijah pogosto za redno zaposlene) postajata vse pogostejši in kot takšni izrinjata redno delovno razmerje pri delodajalcih, kar je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih. Prav tako je iz podatkov Eurostata mogoče razbrati, da je Slovenija na prvem mestu znotraj EU po številu mladih, zaposlenih v atipičnih zaposlitvah,« je položaj komentiral Marko Funkl, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Minimalni prispevki, minimalna pokojnina

Samozaposleni so v slabšem položaju kot redno zaposleni na številnih področjih. »Številni prekarni delavci se vsak dan srečujejo s povečanim stresom in strahom pred izgubo dela, vse več je revnih zaposlenih. Prav tako je ena izmed večjih težav za prekarnega delavca bolezen. Prekarci se bojijo zboleti, in če zbolijo, pogosto ne zmorejo preživeti meseca. Ob tem ni nepomembno, da takšni delavci skozi oči bank niso posojilno sposobni in jim tudi ne uspe varčevati,« je pojasnil Funkl.

Težave samozaposlenih se bodo samo še povečale

Če so težave samozaposlenih že danes velike, se bodo ob upokojitvi še povečale. Velik del samozaposlenih si mesečno namreč plačuje le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da bodo ob upokojitvi deležni minimalne javne pokojnine. Ta trenutno znaša le približno 430 evrov, kar ne bo zadoščalo za dostojno življenje v pokoju.

Marko Funkl ob tem pravi, da bodo pokojnine prekarcev minimalne z velikim poudarkom na tem, da bodo zaradi narave dela težko dočakali 40 let dela na delovnem mestu. »Ob negotovih oblikah namreč takšni delavci nimajo stalnega delovnega mesta in s tem niti dela ne. Štirideset let delovne dobe bo težko dosegljiv ideal. Na drugi strani pa je pomembno zavedanje, da bo ob minimalnih vplačilih prispevkov za pokojninsko in zdrav­stveno zavarovanje prej ali slej prišlo do težav pri pokrivanju rednih stroškov za pokojnine in javno zdravstvo,« je dodal Funkl.

Samozaposleni večinoma brez dodatne pokojnine

Ker bodo zaradi manjših vplačanih prispevkov javne pokojnine večine samozaposlenih nižje kot pri zaposlenih, bi morali biti samozaposleni gotovo med prvimi, ki so vključeni v dodatno pokojninsko zavarovanje. S plačilom premij med delovno dobo bi si namreč ob upokojitvi zagotovili dodatno pokojnino, s katero bi nadomestili nižjo javno pokojnino.

V praksi ni tako, saj se večina samozaposlenih ne vključi v dodatno pokojninsko zavarovanje. Razlogi so različni: od preprostega nezavedanja in nepoznavanja možnosti dodatnega pokojninskega zavarovanja, težav z rednimi prihodki, ki otežujejo redne oblike varčevanja, do strahu pred nepredvidljivim poslovnim okoljem, s čimer se spopadajo številni samostojni podjetniki in zato ne načrtujejo dolgoročno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...