FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Še strožji pogoji za javne pokojnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
19.01.2017  22:30
Z novim letom so se spet spremenili pogoji za upokojevanje in izračun pokojninske osnove, nove možnosti varčevanja za dodatne pokojnine pa so že obrodile sadove
Še strožji pogoji za javne pokojnine

Na podlagi pokojninske reforme iz leta 2013 se v zadnjih letih zaradi prehodnega obdobja vsako leto zaostrijo pogoji, ki jih moramo izpolniti za pridobitev javne pokojnine, hkrati pa so se dobro prijele nove možnosti vlaganja prihrankov za dodatno pokojnino.

Z novim letom so se v Sloveniji znova zaostrili pogoji za upokojitev. Pravica do starostne pokojnine je odvisna od dopolnitve določene starosti in zavarovalne dobe, pokojninske dobe oziroma pokojninske dobe brez dokupa. Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do te pokojnine morata biti hkrati izpolnjena oba pogoja, ki pa se v prehodnem obdobju razlikujeta glede na spol zavarovanca. Predpisane so tri različne možnosti.

Kot pokojninska doba brez dokupa se štejejo obdobja obvezne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in obdobja opravljanja kmetijske dejavnosti, brez dokupa pokojninske dobe (v to dobo se ne šteje denimo zavarovalna doba za čas skrbi za otroka v prvem letu starosti, prostovoljna vključitev v obvezno zavarovanje in podobno).

Vlada za zvišanje pokojnin za 40 let pokojninske dobe na 500 evrov

Vlada je s predlogom sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zagotovila tudi najnižje zneske za zavarovance, ki imajo 37, 38 in 39 let pokojninske dobe brez dokupa. Pri tem predlagane spremembe predvidevajo, da starostna oziroma invalidska pokojnina za posameznika, ki ima 39 let pokojninske dobe brez dokupa, ne more biti nižja od 490 evrov.

Za tiste, ki imajo 38 let pokojninske dobe brez dokupa, je najnižji predviden znesek pokojnine 480 evrov, za 37 let pokojninske dobe brez dokupa pa 470 evrov. Po izračunih vlade to zadeva 33 tisoč upokojencev, od tega 31.800, ki so upokojeni starostno, in 1.200, ki so upokojeni invalidsko. Predvidene finančne posledice so ocenjene na okoli 7,38 milijona evrov na leto oziroma 615 tisoč evrov na mesec. Denar bo zagotovljen s prerazporeditvami znotraj finančnega načrta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Skladi življenjskega cikla tudi po meri mlajših

Do lani so lahko izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja prihranke vseh članov vlagali le v skladih z zajamčenim donosom, pri katerih so sredstva vložena skrajno konservativno (večinoma v obveznice in depozite), delniške naložbe pa so pomenile le majhen delež portfeljev izvajalcev. V letu 2016 pa so vsi večji izvajalci svojim članom omogočili nove naložbene možnosti v obliki tako imenovanih skladov življenjskega cikla, pri katerih ima posameznik možnost izbire, kam želi vlagati svoje prihranke za dodatno pokojnino. Posebej mladi lahko zdaj izbirajo tudi med delniškimi skladi, ki imajo v svoji sestavi večinoma delniške naložbe.
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.