FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Inovacija v financah: Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 4 min
13.12.2016  22:30
Pokojninska družba A in Erste Card sta predstavila inovativno združitev varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke s plačilnimi karticami
Inovacija v financah: Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto
Predstavniki Pokojninske družbe A in Erste Card so z inovativno združitvijo varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke našli rešitev za vse tiste, ki bi radi varčevali za svojo prihodnost in sočasno izkoristili davčno olajšavo znižanja dohodnine.

Z inovativno združitvijo dveh produktov – varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke – je na voljo rešitev za vse tiste, ki bi radi varčevali za svojo prihodnost in hkrati izkoristili davčno olajšavo znižanja dohodnine.

Ker vsi vemo, da je praznični čas povezan tudi z višjimi stroški zaradi nakupov daril, se pogosto zgodi, da ljudem konec decembra zmanjka denarja tudi za prihodnost oziroma plačilo letne premije dodatnega pokojninskega zavarovanja. Škoda je dvojna, saj posameznik ne varčuje za svojo prihodnost, obenem pa zamudi tudi čas, ko bi si z vplačilom letne premije znižal osnovo za obračun dohodnine.

Sodelovanje za rešitev praktične težave

Pokojninska družba A in Erste Card sta z inovativno združitvijo varčevanja za pokojnino in plačevanja na obroke našla rešitev za vse tiste, ki bi radi varčevali za svojo prihodnost in sočasno izkoristili davčno olajšavo znižanja dohodnine. Zdajšnjim in prihodnjim varčevalcem je dana možnost, da decembra opravijo vse novoletne nakupe in hkrati do konca leta vplačajo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke s kartico Diners Cluba. S tem bodo izkoristili davčno olajšavo znižanja dohodnine še letos, premijo pa bodo plačali na obroke v prihodnjem letu.

Kako si lahko znižamo dohodnino?

Poleg splošne olajšave, do katere so upravičeni vsi zavezanci za plačilo dohodnine, je najpogosteje uveljavljena posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (otroke). Poleg navedenih dveh olajšav si lahko znižamo osnovo za obračun dohodnine tudi z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim hkrati varčujemo za dodatno pokojnino in si znižamo dohodnino. Pri samostojnem individualnem varčevanju se vse vplačane premije do skupne višine 5,8 odstotka bruto plače zaposlenega (letno ne več kot 2.819 evrov) upoštevajo pri znižanju osnove za dohodnino, kar poenostavljeno pomeni, da dobimo del vplačane premije nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo. To velja, če olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Odgovorni delodajalci vplačujejo premije

Karmen Dietner, predsednica uprave Pokojninske družbe A, kjer za dodatno pokojnino že varčuje prek 43 tisoč zavarovancev, pravi: »Za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje se odloča vse več ljudi, saj je trenutno v dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji vključena le dobra polovica vseh zaposlenih, ki jim premije večinoma plačujejo družbeno odgovorni delodajalci. Preostala polovica zaposlenih in samozaposlenih se ob čedalje nižjih javnih pokojninah vse bolj zaveda, da je dobro tudi samostojno dajati v času zaposlitve nekaj na stran, da si bomo ob upokojitvi zagotovili dodatne prihodke. Dodatno z individualnim varčevanjem izkoristimo davčno olajšavo in si znižamo dohodninsko osnovo vsako leto.«

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...