FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Z varčevanjem do nižje dohodnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
29.11.2016  22:50
Le še do konca leta si lahko z vplačilom individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja znižamo dohodnino in povečamo svoje prihranke za prihodnost
Z varčevanjem do nižje dohodnine
»Veliko posameznikov si novembra in decembra samostojno vplača letno premijo zavarovanja do maksimalne višine davčne olajšave. Ob tem si veliko zaposlenih, ki so že vključeni v kolektivne pokojninske načrte prek delodajalcev, v zadnjih mesecih doplača razliko med premijo delodajalca in maksimalno premijo, ki je upravičena do olajšave. Tako izkoristijo celotno olajšavo, s katero država spodbuja to obliko varčevanja in je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja,« pravi Karmen Dietner, predsednica uprave Pokojninske družbe A, kjer za dodatno pokojnino varčuje že prek 43 tisoč zavarovancev.

Država se zaveda, da je pomembno dodatno varčevati za pokojnino, in to obliko varčevanja spodbuja z edinstveno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

Kako si lahko znižamo dohodnino? Poleg splošne olajšave, do katere so upravičeni vsi zavezanci za plačilo dohodnine, je najpogosteje uveljavljena posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (otroke), s katero si lahko zavezanec za enega otroka zniža dohodninsko osnovo za 2.436 evrov, za drugega otroka za 2.649 evrov in tako naprej. Velika večina ljudi dobro pozna to olajšavo in jo zagotovo izkoristi – po navadi jo uveljavlja tisti od staršev, ki ima večje prihodke.

Dodatno pokojninsko varčevanje zniža dohodnino

Poleg navedenih dveh olajšav si lahko osnovo za obračun dohodnine znižamo tudi z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim varčujemo za dodatno pokojnino, in si tako znižamo dohodnino.

V primeru samostojnega individualnega varčevanja se vse vplačane premije do skupne višine 5,84 odstotka bruto plače zaposlenega (letno ne več kot 2.819 evrov) upoštevajo pri znižanju osnove za dohodnino, kar poenostavljeno pomeni, da dobimo del vplačane premije nazaj ob poračunu dohodnine. To velja v primeru, da olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Zaposleni z neto plačo 1.500 evrov si lahko decembra vplača letno premijo denimo 1.650 evrov in ob poračunu dohodnine bo dobil nazaj približno 450 evrov dohodnine, celotnih 1.650 evrov pa bo imel na svojem varčevalnem računu.

Zaradi olajšave imamo na svojem varčevalnem računu več, kot smo vplačali, saj dobimo del vplačane premije nazaj ob poračunu. Višina vračila je odvisna od dohodninskega razreda, v katerega smo uvrščeni, in posameznik dobi nazaj od 25 do 41 odstotkov vplačane premije. Tovrstne davčne olajšave v Sloveniji ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Tako lahko z leti le pri dohodnini posameznik prihrani več tisoč evrov.

Varnost prihrankov za dodatno pokojnino

Glavna lastnost dodatnega pokojninskega zavarovanja je poleg davčne olajšave tudi varnost sredstev. Vsak zavarovanec ima svoj individualni varčevalni račun, kjer se zbirajo sredstva in mesečno obrestujejo z doseženim donosom.

Pokojninske družbe in zavarovalnice, ki izvajajo prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, omogočajo zavarovancem, da sredstva vlagajo v zajamčene sklade, ki imajo zajamčen minimalni donos, če želijo, pa večina družb omogoča tudi, da lahko zavarovanci sredstva vlagajo v bolj dinamične sklade z večjim deležem delnic v svoji sestavi. V primeru smrti zavarovanca pred upokojitvijo se prihranki dedujejo, s čimer poskrbimo tudi za dodatno finančno varnost svoje družine.

Več kot polovica zaposlenih že varčuje za dodatno pokojnino

V Sloveniji je v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje vključenih približno 500 tisoč zaposlenih. Večina teh je vključena v kolektivne sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja, torej prek odgovornih delodajalcev, ki zaposlenim v celoti ali delno tudi financirajo mesečna vplačila premij. Zelo malo pa je zaposlenih, ki so vključeni v individualno dodatno pokojninsko zavarovanje kot posamezniki, čeprav država tovrstno varčevanje spodbuja z davč­no olajšavo.

Kako se lahko vključimo v dodatno pokojninsko zavarovanje?

Zaposleni, ki nimajo te sreče, da bi jim delodajalec omogočal kolektivni pokojninski načrt in plačeval mesečne premije zavarovanja, in samozaposleni se lahko vključijo samostojno in začnejo individualno varčevati za pokojnino in poskrbijo za svojo lepšo prihodnost in si hkrati znižajo dohodnino.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...