FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Zakaj ne varčujemo za pokojnino?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
19.10.2016  22:40
Zakaj ne varčujemo za pokojnino?

Pogled vedenjske ekonomije

Velika večina anket, ki so povezane z varčevanjem za pokojnino, razkrije presenetljivo podobne rezultate, pa naj gre za ZDA ali Slovenijo, namreč večina anketiranih se strinja, da javne pokojnine v prihodnje ne bodo omogočale dostojnega življenja v pokoju in da bi bilo dobro, da tudi sami začnejo varčevati za pokojnino.

Na žalost dobri nameni posameznikov večinoma niso uresničeni v praksi in le redki se kljub temu, da izrazijo zavedanje, da bi bilo dobro varčevati za pokojnino, v praksi odločijo začeti varčevati.

Mag. Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, ki bo eden od govorcev na Predavanju o prihodnosti pokojninskega sistema v Sloveniji, ki bo 26.10. v GH Union, navaja raziskavo profesorja ameriške univerze Yale dr. James Choija, ki je v obširni raziskavi učinka izobraževalnih seminarjev o varčevanju za pokojnino ugotovil podobno, da je velika večina udeležencev seminarjev takoj za tem izjavila, da bo tudi sama začela varčevati, vendar se je v realnosti čez tri mesece za to odločil le eden od sedmih udeležencev seminarjev. Podobna razmerja majhnega učinka izobraževalnih seminarjev so ugotovile tudi druge raziskave na povezano temo.

Zakaj potem se posamezniki ne odločajo za varčevanje za pokojnino? »Raziskave vedenjske ekonomije, ki predstavlja združitev psihologije in ekonomije, so v zadnjih desetletjih identificirale vsaj 10 vedenjskih omejitev, ki so zakoreninjene globoko v vsakem od nas in vplivajo na to ali bomo sklenili varčevanje za pokojnino ali ne, s kakšno višino premije bomo varčevali in kam bomo investirali svoje prihranke« dodaja Vižintin.

Na predavanju bo gost tudi Dr. Andraž Rangus, vodja delovne skupine za pripravo bele knjige z MDDSZ, ki bo spregovoril o konkretnih predlogih za prihodnji razvoj pokojninskega sistema v Sloveniji in razlogih za njih. Predavanje pa bo sklenila posebna gostja Petra Majdič, ki bo v pogovoru s Petrom Franklom delila svoje poglede na veliko moč motivacije in vztrajanja v življenju.

 

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...