FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Tudi bogati nogometaši varčujejo za dodatno pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
07.07.2016  22:30
Tveganje za revščino po koncu kariere je preveliko tudi za nogometne milijonarje, zato varčujejo v pokojninskih skladih
Tudi bogati nogometaši varčujejo za dodatno pokojnino
Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo med tekmo na Euru 2016 Foto: Shutterstock

Profesionalni športniki, med katerimi so tudi nogometni zvezdniki evropskega prvenstva, ki smo jih v teh dneh spremljali na nogometnih zelenicah, imajo kljub vrtoglavim zaslužkom eno največjih tveganj za revščino po koncu svoje kariere.

Po podatkih angleške premier lige traja povprečna kariera tamkajšnjega nogometaša osem let, povprečna starost, pri kateri se igralci upokojijo, pa je le 35 let. Še slabše je v ameriški nogometni ligi NFL, kjer traja kariera povprečnega nogometaša samo tri leta in pol. Igralec si mora zato v kratkem času privarčevati zadosti prihrankov, od katerih bo živel še preostanek življenja, kar lahko pomeni tudi 50 let. Zaradi kratke kariere tudi ne morejo računati na več kot minimalno javno pokojnino, kar skupaj z njihovimi navadami in življenjskim slogom na veliki nogi pomeni veliko tveganje za revščino oziroma bankrot po koncu kariere.

Med kariero milijonarji, po njej reveži

Po oceni ameriške revije Sports Illustrated 80 odstotkov profesionalnih igralcev ameriške nogometne lige NFL bankrotira v treh letih po koncu svoje aktivne kariere. Povprečni pokojninski prihodki upokojenega igralca njihove lige so leta 2014 znašali manj kot 40 tisoč evrov, kar je velika razlika glede na milijonske letne plače v času njihove kariere. Pokojninska »sociala« jim tako ne zadostuje niti za pokritje osnovnih stroškov, ki so zaradi pridobljenega premoženja v času kariere vrtoglavi, saj so nogometaši in drugi športni zvezdniki znani po svojih zbirkah luksuznih avtomobilov, razkošnih nepremičninah in še čem.

V evropskih nogometnih ligah so kariere daljše, vendar se večina profesionalnih nogometašev vseeno sooča z velikimi finančnimi izzivi po koncu aktivne kariere. Povprečni prihodki nogometaša premier lige znašajo od 23 do 32 tisoč funtov na teden, kar je od 1,2 do 1,6 milijona evrov na leto, povprečni prihodki nogometaša druge lige pa znašajo približno 1.400 evrov na teden oziroma 78 tisoč evrov na leto. Zaradi življenja na veliki nogi in kratke kariere, v kateri prejemajo prihodke, kar dva od petih profesionalnih igralcev nogometa končata v bankrotu v petih letih po upokojitvi, kažejo podatki britanske dobrodelne organizacije XPro, ki se ukvarja prav s pomočjo nekdanjim profesionalnim nogometašem.

Nogometaše spodbujajo k dodatnemu varčevanju za pokojnino

Ker bi v prihodnje radi preprečili bankrote nogometašev, jih je začelo združenje britanskih profesionalnih nogometašev prek posebnih tečajev izobraževati. Za nogometaše je namreč pomembno, da že na začetku profesionalne kariere začnejo namensko varčevati za obdobje po koncu kariere. Prav tako jih spodbujajo k dodatnemu izobraževanju, saj bodo morali po koncu kariere svoj kruh služiti s kakim drugim poklicem. Združenje jim prav tako omogoča vključitev v zasebni pokojninski načrt profesionalnih nogometašev, v katerega so od leta 2011 vključeni vsi profesionalni nogometaši, katerih klubi so člani združenja oziroma zveze.

Nogometašem zveza plačuje osnovno letno premijo 4.300 evrov, ki se vložijo v poseben namenski varčevalni pokojninski sklad Footballers' Retirement Fund, po želji pa lahko nogometaši tudi sami prispevajo dodatne premije. Za dodatna vplačila so deležni davčne olajšave, podobno kot za vplačila v dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji. Prihranke lahko začnejo uporabljati z dopolnjenim 55. letom v obliki dodatne pokojninske rente, do 25 odstotkov prihrankov pa lahko dvignejo kot enkratno izplačilo.

Podobne pokojninske sklade, v katerih varčujejo nogometaši za obdobje upokojitve, je mogoče zaslediti tudi v Nemčiji, na Nizozemskem in v ZDA.

Pri nas končno premik v pravo smer

Tudi slovenski nogometaši imajo v primerjavi z drugimi delavci mnogo krajšo delovno dobo ter po koncu aktivne športne kariere navadno potrebujejo določeno obdobje in tudi denar za lažjo premostitev in preusmeritev v novo poklicno kariero. Pred dvema letoma so skupaj z drugimi športniki dobili zakon, ki so ga dolgo čakali - zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, na podlagi katerega bodo športniki ob uveljavitvi zakona deležni prvih konkretnih spodbud države po osamosvojitvi.

Cilj premostitvenega zavarovanja je, da v času, ko so športniki aktivni in so njihovi dohodki razmeroma visoki, varčujejo oziroma prispevajo del svojih dohodkov za čas po koncu športne kariere, država pa jih pri tem varčevanju spodbuja z ustreznimi davčnimi olajšavami. Višina prispevkov v premostitveni sklad je predvidena na lestvici mesečnih prihodkov, kjer je najnižja osnova za plačilo prispevkov med 600 in 800 evri mesečnega prihodka, najvišja pa 5.500 evrov ali več.

Kakšne lekcije se lahko naučimo v Sloveniji

Izkušnje iz nogometa tako kažejo, naj vsak zaposleni ne glede na višino prihodkov dodatno varčuje za upokojitev. Prihodki jim bodo takrat upadli, saj so javne pokojnine občutno nižje od plač - povprečna starostna pokojnina v Sloveniji znaša le dobrih 600 evrov, kar pomeni 61 odstotkov povprečne neto plače.

Ob športnikih, ki imajo kratko karierno pot, bi morali za dodatno pokojnino varčevati tudi samozaposleni. Teh je v Sloveniji čedalje več, večinoma si plačujejo le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje, na podlagi katerega bodo v pokoju upravičeni do minimalne javne pokojnine, ki letos znaša približno 430 evrov.

Polovica zaposlenih že dodatno varčuje prek pokojninskih skladov

V Sloveniji je skoraj polovica zaposlenih že vključena v dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer večinoma prek kolektivnih pokojninskih načrtov delodajalcev varčujejo za dodatno pokojnino. Trenutno je v dodatnem pokojninskem zavarovanju v Sloveniji zbranih približno dve milijardi evrov sredstev, ki jih upravljajo pokojninske družbe in zavarovalnice, približno 20 tisoč upokojencev pa poleg javne prejema še vsak mesec dodatno pokojninsko rento.

V Pokojninski družbi A, kjer za dodatno pokojnino varčuje približno 42 tisoč zavarovancev, so izračunali, da si je njihov povprečni zavarovanec, ki se je upokojil lani, izboljšal svojo pokojnino za približno 12 odstotkov. Kdor bo varčeval dalj časa, bo lahko prihranil še več oziroma prejemal še višjo dodatno pokojninsko rento, ki mu bo omogočala kakovostno življenje tudi ob upokojitvi, potovanja, aktivno preživljanje časa ...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...