FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ali morate spet doplačati dohodnino?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
01.06.2016  22:34
Finančna uprava RS (Furs) je 31. maja odpremila drugi in zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. V drugem svežnju je informativne izračune prejelo 579.996 zavezancev.
Ali morate spet doplačati dohodnino?

Od skupaj 579.996 zavezancev, ki bo informativne izračune prejelo po pošti v naslednjih dneh, jih bo moralo 21,6% oz. 125.514 doplačati dohodnino, 59,5% oz. 345.055 bo prejelo vračilo dohodnine, 18,9% oz. 109.427 zavezancev pa bo brez vračila ali doplačila. Skupaj bo v drugi tranši za 42,9 milijona evrov doplačil in za 178,8 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518 evrov.

Rok za ugovor na informativni izračun je do 30.6.2016, datum vračila preveč plačane dohodnine je do 29.7.2016, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1.8.2016.

Kaj lahko storimo, da naslednje leto ne bomo rabili doplačati dohodnine?

Poleg uveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane (najpogosteje otroke) lahko izkoristimo tudi olajšavo za individualno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje s katerim istočasno varčujemo in si znižamo dohodnino. Vplačane premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja se namreč zaposlenemu upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine. Del vplačanih premij tako dobijo nazaj ob poračunu dohodnine (velja takrat, ko davčne olajšave ne izkoristijo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja). Davčna olajšava je omejena in lahko znaša največ 5,844 odstotka bruto plače zaposlenega (v letu 2016 pa ne več kot 2.819 evrov).

Kot pravi Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, d.d. »približno 40 odstotkov vseh zaposlenih v Sloveniji še ni vključenih v dodatno pokojninsko zavarovanje - samostojno oziroma prek delodajalca in ne izkorišča davčne olajšave, s katero država spodbuja to namensko obliko varčevanja. Gre praktično za edino obliko varčevanja pri nas, ki je deležno posebne davčne olajšave, zaradi česar je škoda ne izkoristiti takšne ugodnosti

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...