FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

5 finančnih napak, ki jih delamo tudi Slovenci

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
24.03.2016  22:30
Na Otoku ljudje najbolj obžalujejo, da niso dovolj privarčevali, med svojimi napakami pa so navedli tudi pomanjkanje varčevanja za pokojnino; po mnenju strokovnjakov Slovenci delamo podobne napake
5 finančnih napak, ki jih delamo tudi Slovenci
Foto: Shutterstock

Ljudje delamo napake, nekatere so manj, druge bolj usodne, tretje pa s pogledom v preteklost obžalujemo. Med zadnje lahko uvrstimo tudi finančne napake, ki jih je pod drobnogled vzela nedavna raziskava britanske zavarovalnice Partnership, delamo pa jih tudi Slovenci.

Zakaj bi morali tudi v Sloveniji varčevati za upokojitev

Po zadnjih podatkih Zpiza je bila povprečna starostna pokojnina lani le 609 evrov, kar je 60 odstotkov povprečne neto plače. Za dostojno življenje v pokoju naj bi po OECD potrebovali prihodke v višini vsaj 70 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo. Dodatno je treba upoštevati, da podatek o povprečni pokojnini zajema tudi upokojence, ki so se upokojili že pred leti, ko so bili pogoji in izračun javne pokojnine še ugodnejši. Tisti, ki so se upokojili po zadnji pokojninski zakonodaji,torej po zakonu ZPIZ-2, so ob izpolnitvi pogojev za starost in dopolnjeno pokojninsko dobo sicer upravičeni do starostne pokojnine v višini 57,25 odstotka svoje povprečne neto plače v povprečju najboljših zaporednih 22 let.

Med več kot dva tisoč anketiranimi Britanci jih je tako kar 40 odstotkov kot svojo največjo finančno napako navedlo dejstvo, da niso dovolj privarčevali. Približno vsak peti je obžaloval, da ni dovolj privarčeval za pokojnino, na tretjem mestu pa so navedli spoznanje, da so si nakopali prevelik dolg oziroma so se lahkomiselno zadolžili.

Kakšne so še tipične napake

Med tipičnimi napakami sledijo še sprejemanje finančnih nasvetov od sorodnikov in prijateljev, izbira slabih naložb, odlašanje z nakupom nepremičnine. Eden od 14 anketiranih je kot svojo največjo finančno napako navedel celo poroko, ki ji je sledila ločitev in delitev premoženja.

Pri obžalovanju o premalo varčevanja za pokojnino je delež Britancev, ki to dojemajo kot svojo največjo finančno napako, večji med starejšimi od 40 let. Rezultat je pričakovan glede na to, da so že bliže upokojitvi in začnejo več razmišljati o prihodkih po koncu aktivnih let kot mladi zaposleni.

Dodatno varčevanje zviša tudi javno pokojnino

Slovenci se radi zgledujemo po najrazvitejših državah, sledimo pa jim tudi po finančnih napakah, so enotni nekateri domači finančni strokovnjaki. Slovenci namreč premalo varčujemo, tudi za pokojnino, čeprav si z dodatnim varčevanjem v, denimo, dodatnem pokojninskem zavarovanju lahko izboljšamo javno pokojnino. V Pokojninski družbi A, kjer za dodatno pokojnino varčuje 42 tisoč zaposlenih, so lani izplačevali dodatno pokojnino približno 1.700 upokojencem. Povprečna višina izplačane rente je znašala 123 evrov, kar pomeni, da je lahko posameznikom dodatna pokojnina zvišala javno pokojnino za 20 odstotkov, kar glede na to, da dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji obstaja šele od leta 2001, ni malo.

Slovenci varčevanju dajemo premajhen pomen

zajc-saso-xx.1458847895.jpg.n.960px.jpg
Sašo Zajc, Alta skladi:

»Slovenci delamo podobne napake kot Britanci. Veliko premalo se zavedamo, da je brezskrbno življenje na posojilo brez varčevanja za prihodnost zelo neodgovorno. To utegne vsakega posameznika pozneje v življenju, ko bo čas za odhod v pokoj, neprijetno presenetiti. Popravnega izpita pa na žalost ni, saj je ob odhodu v pokoj že prepozno, da bi začeli varčevati za pokojnino. Večina Slovencev je še pred nedavnim verjela, da bo na stara leta zanje poskrbela država. Takšno prepričanje je izhajalo iz prejšnje družbene ureditve, poleg tega pa niti nismo imeli izkušenj z individualnim varčevanjem za pokojnino. Ta miselnost se počasi spreminja, saj se vse bolj zavedamo, da bo moral za ustrezno pokojnino poskrbeti vsak sam.

Najpogostejše finančne napake, ki jih Slovenci le stežka presežemo, so prepozen začetek varčevanja, varčevanje s premajhnimi zneski in varčevanje na način, ki ne oplemeniti privarčevanega denarja. Prav pri dolgoročnem varčevanju je čas naš največji zaveznik. V razvitih državah, s katerimi se radi primerjamo, je povsem običajno, da vsak posameznik varčuje v vzajemnih skladih in vsak mesec določen odstotek plače nameni za pokojnino, nakup nepremičnine, avtomobila ali kak drug namen. Spodbudno je, da pri nas opažamo povečano zanimanje za varčevanje v vzajemnih skladih. Lani je bilo denimo največ neto prilivov v slovenske vzajemne sklade po letu 2007. Večinoma pa je to varčevanje omejeno na posamezen cilj, kot je varčevanje za otroka.«

lubej-samo1-ih.1458847892.jpg
Samo Lubej, Finančni center:

»Verjetno bi pri nas dobili podobne odgovore. A težava je globlja. Največja napaka je apatija do te teme, torej da se neodgovorno obnašamo do osebnih financ, ki od nas zahtevajo primerno ravnanje glede na fazo življenjskega cikla. To seveda pomeni določeno aktivnost in odrekanje, kar samoiniciativno zmorejo le redki. Ljudje ali dejansko ne vedo ali pa zmanjka volje. Pri nas so težava tudi neetično in preveč v lastne provizije usmerjeni

gubo-luka2-xx.1458847893.jpg.n.960px.jpg
Luka Gubo, Finančni trgi:

»Verjamem, da bi bili rezultati raziskave podobni tudi pri nas, edino malce večji delež investitorjev bi omenil, da so izgubili preveč zaradi nasveta prijatelja ali sorodnika. To pa zato, ker smo imeli v Sloveniji (in na Balkanu) ogromen borzni balon, ki je pritegnil velik delež nepoučenih investitorjev, ki so tvegali krepko več, kot bi si lahko privoščili.

Tudi premalo zaslužka bi verjetno bil eden izmed pogostejših odgovorov, saj so plače pri nas močno obdavčene in tudi prepričanje zaposlenih je, da smo Slovenci v povprečju premalo plačani za opravljeno delo. Zadolževanja za vlaganje v Sloveniji ni tako veliko, zato dvomim, da bi se ta napaka znašla pri vrhu seznama.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...