FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Generacija X najbolj na udaru glede varčevanje

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
09.01.2016  16:07
Generacija X, imenovana tudi sendvič generacija, saj gre za osebe danes stare med 36 in 54 let, ki so stisnjene med dve generaciji - so otroci t.i. baby boom generacije in istočasno starši generacije Y.
Generacija X najbolj na udaru glede varčevanje

Člani generacije X morajo nositi dvojno finančno breme, saj ne samo, da morajo skrbeti za svoje otroke, ki v velikem deležu ne dobijo zaposlitev oziroma so delavno aktivni prek atipičnih (prekarnih) oblik zaposlitev, ki jim ne omogočajo dolgoročnega finančnega načrtovanja, varčevanja, najemanja kredita za nakup prve nepremičnine, itd. člani generacije X morajo zaradi podaljševanja življenjske dobe vedno bolj vzdrževati tudi svoje starše, ki živijo vedno dlje in se soočajo z naraščajočimi stroški zdravljenja in oskrbe.

Vse to obremenjuje njihove finance in jim onemogoča, da bi sami danes več varčevali za obdobje upokojitve, ko bodo sami potrebovali zaradi upada javnih pokojnin dodatne vire prihodkov. Dodatno je vedno bolj negotovo, ali bodo ob vedno bolj fleksibilnih oblikah dela njihovi otroci v prihodnje bili sposobni finančno pomagati svojim staršem, ko bodo ti v pokoju.

V nedavni raziskave Bank of Montreal, ki je ena največjih kanadskih bank, so ugotovili, da so člani generacije X do danes uspeli privarčevati le približno 30% od zneska, ki bi jim ob upokojitvi zagotavljal skupaj z javno pokojnino dostojne prihodke v pokoju.

V Kanadi znaša ciljna višina prihrankov, ki naj bi zaposlenemu s povprečnimi prihodki skupaj z javno pokojnino zagotavljali dostojno višino prihodkov v pokoju skoraj 940.000 $. Podobno velja za ZDA, kjer naj bi posamezniku zagotavljal finančno udobno upokojitev vsaj 1.000.000 $.

Višine prihrankov, ki naj bi zagotavljali udobno upokojitev, so za Slovenske razmere nepredstavljive, vendar se bo ob vedno nižjih javnih pokojninah - povprečna starostna pokojnina v lanskem letu je znašala v Sloveniji le 609 evrov, po novi zakonodaji pa si lahko ob upokojitvi obetamo pokojnino le v višini 57% svoje neto plače v povprečju najboljših zaporednih 22 let, tudi v Sloveniji potrebno zavedati pomembnosti varčevanja za obdobje upokojitve.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.