FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Za nižjo dohodnino več otrok ali varčevanje za pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
14.12.2015  22:30
Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižate z uveljavljanjem posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ali z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja
Za nižjo dohodnino več otrok ali varčevanje za pokojnino
Foto: Shutterstock

Dohodninsko osnovo si do konca leta še vedno lahko znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za otroke, posebne olajšave pa je deležno tudi prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, s katerim prihranki pri dohodnini lahko presežejo tisoč evrov. Donosi so ob tem večji kot pri depozitu.

Letna olajšava za otroka 2.436 evrov

Poleg splošne olajšave, do katere so upravičeni vsi zavezanci za plačilo dohodnine, je najpogosteje uveljavljena posebna olajšava za vzdrževane družinske člane. Z njo si lahko zavezanec za enega otroka zniža svojo dohodninsko osnovo za 2.436 evrov, za drugega otroka za 2.649 evrov, za tretjega 4.418 evrov in tako naprej. Olajšave se v večini primerov uveljavljajo za otroke, za katere se šteje tudi posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja ali druga oseba, če zavezanec zanjo skrbi na podlagi sodišča. Olajšava se lahko uveljavlja tudi za zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja, ki nima dovolj dohodkov. Večina dobro pozna to olajšavo in jo tudi izkoristi - praviloma jo uveljavlja tisti od staršev, ki ima večje prihodke.

zavarovanje-244-1.1450116865.jpg

Varčevanje za pokojnino zniža dohodninsko osnovo

Država poleg večje rodnosti davčno spodbuja tudi varčevanje za obdobje upokojitve, saj drugo posebno olajšavo dobimo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (PDPZ). Gre za drugi pokojninski steber, od leta 2001 ga izvajajo zasebne pokojninske družbe in nekatere zavarovalnice.

Z vplačilom letne ali mesečne premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja si tako lahko znižamo osnovo za obračun dohodnine, kar pomeni, da del vplačanih premij dobimo nazaj ob poračunu dohodnine. To velja, če davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Vse premije gredo sicer na individualne varčevalne račune, kjer se obrestujejo z doseženim donosom in iz katerih ob upokojitvi začnemo prejemati dodatno dosmrtno pokojninsko rento. Dodatek bo ob nizkih javnih pokojninah omogočal kakovostnejše življenje.

Dodatno se lahko sredstva individualnega PDPZ kadarkoli pred upokojitvijo izplačajo v obliki enkratnega izplačila, vendar je izkoriščanje prek pokojninske rente davčno ugodneje. Država namreč spodbuja porabo teh sredstev v obliki dodatne pokojninske rente, ki se pri dohodnini upošteva polovično. Varčevalec, ki se odloči svoje prihranke iz PDPZ prejemati prek dosmrtne rente, bo tako ob upokojitvi od nje plačal minimalno dohodnino.

Vračilo med 25 in 41 odstotki vplačane letne premije

Največji znesek vplačane premije, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, znaša 5,844 odstotka bruto plače zaposlenega oziroma 24 odstotkov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje - dodatno letni znesek ne sme presegati 2.819 evrov. Tako si lahko zaposleni z neto plačo dva tisoč evrov vplača letno premijo v višini 2.400 evrov, zaradi česar bo dobil ob poračunu dohodnine nazaj skoraj tisoč evrov (41 odstotkov vplačane premije), celotno vplačano premijo pa bo imel na individualnem varčevalnem računu, kjer se mu bo mesečno obrestovala z doseženim donosom. Vračilo dohodnine je odvisno od tega, v kateri dohodninski razred je uvrščen posameznik.

zavarovanje-244-2.1450116901.jpg

Prihranki pri dohodnini tako lahko presežejo tisoč evrov na leto, kar dolgoročno pomeni občutne prihranke. S tem si precej znižamo dohodnino, hkrati pa prihranimo vidne zneske za dodatno pokojnino, ki nam ob upokojitvi omogoča višji življenjski standard kljub čedalje nižjim javnim pokojninam. Edini pogoj za vključitev v individualno dodatno pokojninsko zavarovanje je, da smo vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, torej da smo zaposleni oziroma samozaposleni.

Donosi večji kot pri depozitu

Pokojninske družbe in drugi izvajalci PDPZ so med redkimi, ki so tudi v obdobju finančne krize imeli pozitivne donose. Razloge za to je razgrnila Karmen Dietner, predsednica uprave Pokojninske družbe A: »Sredstva vlagamo v skladu s konservativno naložbeno politiko zajamčenega donosa, pri kateri zavarovancem po zakonu garantiramo zajamčeni donos, tega pa smo v naši družbi redno presegali. Lani je znašal zajamčeni donos pri naši družbi 1,88 odstotka na leto, naš doseženi donos, ki se je pripisal zavarovancem, pa je znašal 4,73 odstotka. Letos pričakujemo donos med 2,5 in tremi odstotki, zajamčeni donos pa je enak kot lani in znaša 1,88 odstotka.« Povprečna letna obrestna mera za depozite sicer znaša okoli 0,7 odstotka.

Izračun olajšave tudi na portalu [pokojninsko.finance.si]

V pomoč pri izračunu davčne olajšave oziroma za koliko si lahko znižamo dohodnino, je na splet­nem portalu ([pokojninsko.finance.si]) na voljo orodje, ki omogoča informativni preračun znižanja dohodnine z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za različne višine plač. Podobno omogoča tudi mobilna aplikacija ePokojnina, prav tako dostopna na portalu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.