FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pozabite, da boste delali v nedogled

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
08.10.2015  22:30
Študije ugotavljajo, da zaposleni kljub svoji želji večinoma ne morejo delati tako dolgo, kot bi želeli
Pozabite, da boste delali v nedogled

Resda vsaka pokojninska reforma zaostruje pogoje za pridobitev vse nižje javne pokojnine, ob tem pa številni zaposleni že sami računajo, da bodo preprosto delali čedalje dlje in tako odložili svojo upokojitev ali pa bodo ostali delovno aktivni tudi v pokoju. Delati vse dlje pa za veliko zaposlenih zaradi več dejavnikov vendarle ne bo možno.

Številni zaposleni imajo danes ob vse ostrejših pogojih za upokojitev že pripravljen odgovor na čedalje nižje javne pokojnine: dlje bomo delali in šli pozneje v pokoj. So tudi takšni, ki menijo, da bodo tudi v pokoju ostali delovno aktivni in tako zaslužili dodaten prihodek, ki jim bo poleg nizke javne pokojnine omogočal dostojno življenje. A v praksi ne bo tako preprosto.

Po zadnji raziskavi centra za pokojninske študije bostonske univerze ta cilj za skoraj polovico upokojencev ni dosegljiv, saj se morajo predčasno upokojiti oziroma ne morejo delati tako dolgo, kot so nameravali. Kar 41 odstotkov zaposlenih, ki so bili še delovno aktivni pri 58 letih, se je moralo upokojiti pred svojimi načrti zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov.

id-pokojninci-197
Infograf: Sandi Baumkirher / Shutterstock

Trije razlogi, ki onemogočajo podaljševanje delovne dobe

V raziskavi je poudarjeno, da so glavni razlog, ki zaposlenim onemogoča podaljševanje delovno aktivnega obdobja, zdravstvene težave. Tudi poročilo slovenskega statističnega urada pritrjuje tej tezi, saj ima po statističnih podatkih več kot polovica zaposlenih med 55. in 64. letom vsaj eno zdravstveno težavo. Stvar ni obrobna, saj vsaka pokojninska reforma samodejno predvideva, da bodo zaposleni preprosto delali vse dlje in se upokojevali čedalje starejši. Zaposlenim podaljševanje delovno aktivnega obdobja preprečuje tudi vse pogostejša izguba zaposlitve, kot tretji razlog pa so v raziskavi navedena spremenjena družinska razmerja - še posebno ob upokojitvi življenjskega partnerja.

Dodatno je raziskava razkrila, da so tisti zaposleni, ki so med delovno dobo zamenjali več delodajalcev, v povprečju pogosteje podaljšali svoje delovno aktivno obdobje in odložili upokojitev kot tisti, ki so bili celotno delovno dobo zaposleni pri enem delodajalcu. To dejstvo nakazuje, da lahko večja mobilnost zaposlenih pripomore tudi k boljšemu finančnemu položaju ob upokojitvi, ki ga prinese poznejša upokojitev.

Doba prejemanja pokojnine se podaljšuje

Po zadnjih podatkih Zpiza za avgust 2015 je bilo v Sloveniji 611.578 prejemnikov pokojnin in 840.804 zavarovancev obveznega pokojninskega zavarovanja, ki redno vplačujejo prispevke. Za eno pokojnino tako dela 1,37 delavca. Pokojninski reformi je v zadnjih mesecih resda uspelo zajeziti naraščanje števila upokojencev, vendar pa je povprečna starost novih uživalcev pokojnin še vedno precej nizka, hkrati je Slovenija v EU država z najmanjšim deležem starejših med delovno aktivnim prebivalstvom.

Pri ženskah je tako leta 2005 povprečna starost novih upokojenk znašala 57 let in tri mesece, pri moških 61 let in devet mesecev, lani pa so se ženske v povpreč­ju upokojile pri 59 letih in moški pri 61 letih ter dveh mesecih. Na vzdržnost pokojninskega sistema vpliva tudi doba prejemanja pokojnine, ki se podaljšuje. Tako je povprečna doba prejemanja pokojnine za ženske leta 2000 znašala 17 let in mesec dni, leta 2012 pa 22 let in štiri mesece. Tudi pri moških se doba prejemanja pokojnine podaljšuje, leta 2000 so jo uživali 14 let in devet mesecev, leta 2012 pa 16 let in osem mesecev.

Na stara leta dela le vsak tretji Slovenec

Torej se podaljšuje povprečna dopolnjena pokojninska doba, podaljšuje pa se tudi čas prejemanja pokojnine v pokoju, hkrati pa imamo pri zaposlenosti starejših v Sloveniji še vedno precej rezerve. Podatki OECD namreč kažejo, da imamo v Sloveniji najmanjši delež zaposlenih med 55. in 64. letom v vsej EU. Pri nas je v tem obdobju zaposlena manj kot tretjina prebivalcev, povpreč­je v EU znaša skoraj 50 odstotkov, medtem ko dela kar 70 odstotkov Švedov, starih od 55 do 64 let.

Predavanje o naložbeni politiki življenjskega cikla

Pokojninska družba A 21. oktobra ob 11. uri organizira predavanje, kako z novo naložbeno politiko življenjskega cikla z dodatnim pokojninskim zavarovanjem do višje pokojnine. Podrobnosti novih možnosti bo predstavil član uprave Blaž Hribar, dodatno pa bo predavanje popestril Alen Kobilica, maneken, podjetnik in paratriatlonec, s katerim se bo direktor Časnika Finance Peter Frankl pogovarjal o pomenu dolgoročnih ciljev in motivaciji za njihovo doseganje. Prijave in dodatne informacije najdete na spletu ([www.pokojnina.si]).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...