FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Minimalni prispevki, minimalna pokojnina

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
05.10.2015  22:45
Vedno več ljudi se odloča ali pa je primorana delati prek statusa samostojnega podjetnika (s.p.) ali drugih prekarnih oblik zaposlitev (delo prek avtorske ali podjemne pogodbe, agencijsko delo, itd.) in ker se večina ukvarja s svojim tekočim poslovanjem in kako preživeti in si zagotoviti zadosti posla iz meseca v mesec prepogosto pozabijo, da jih po koncu delavne dobe čaka le minimalna javna pokojnina.

Večina samozaposlenih si plačuje le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki znašajo v letu 2015 za s.p. približno 202 EUR mesečno, pomeni, da bodo ob upokojitvi upravičeni le do minimalne pokojnine. Ta znaša letos 430 eur, kakšna bo v prihodnje pa je vprašanje. Višja skoraj zagotovo ne bo, saj vsaka pokojninska reforma le še zniža pokojnine in zaradi slabih demografskih napovedi za prihodnost na to ne gre računati.

Čim prej dodatno varčevati

kuhar.1443608443.jpg.w.960px.jpg
Edina dobra novica za večino je, da se na dolgi rok do upokojitve da tudi z relativno majhnimi mesečnimi zneski privarčevati zadosti sredstev, da nam ob upokojitvi zagotavljajo dodatne prihodke s katerimi lahko tudi po koncu aktivnih let lahko živimo naprej dostojno in kvalitetno življenje.

Dodatna dobra novica je, da država spodbuja določene namenske oblike varčevanja za starost z davčno olajšavo. Tako si lahko v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja istočasno znižamo dohodnino in damo nekaj na stran za pokojnino.

Vsak posameznik si lahko plačuje mesečno, letno oziroma ko želi, premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki se zbira na individualnih varčevalnih računih pri pokojninskih družbah ali zavarovalnicah, ki ta sredstva investirajo in ob upokojitvi dobi posameznik iz njihovega naslova poleg javne pokojnine še vsak mesec dodatno pokojninsko rento.

Glavna prednost tovrstnega varčevanja je, da si posameznik samostojno vplačuje premijo brez posebne vezave vplačil, se pravi vplačuje premijo ko želi oziroma zmore in ob upokojitvi dobi iz privarčevanih sredstev dodatno pokojninsko rento vsak mesec. Več kot bo privarčeval, višja bo dodatna pokojninska renta.

V primeru smrti pred upokojitvijo pa se sredstva dedujejo, s čimer se poskrbi v primeru najhujšega tudi za družino in svojce. Na dolgi rok se vsak vloženi evro zelo pozna saj se nam zaradi učinka obresti vsak vloženi evro danes vrne ob izplačilu v prihodnosti večkrat nazaj.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.