FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Minimalni prispevki, minimalna pokojnina

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
05.10.2015  22:45
Vedno več ljudi se odloča ali pa je primorana delati prek statusa samostojnega podjetnika (s.p.) ali drugih prekarnih oblik zaposlitev (delo prek avtorske ali podjemne pogodbe, agencijsko delo, itd.) in ker se večina ukvarja s svojim tekočim poslovanjem in kako preživeti in si zagotoviti zadosti posla iz meseca v mesec prepogosto pozabijo, da jih po koncu delavne dobe čaka le minimalna javna pokojnina.

Večina samozaposlenih si plačuje le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki znašajo v letu 2015 za s.p. približno 202 EUR mesečno, pomeni, da bodo ob upokojitvi upravičeni le do minimalne pokojnine. Ta znaša letos 430 eur, kakšna bo v prihodnje pa je vprašanje. Višja skoraj zagotovo ne bo, saj vsaka pokojninska reforma le še zniža pokojnine in zaradi slabih demografskih napovedi za prihodnost na to ne gre računati.

Čim prej dodatno varčevati

kuhar.1443608443.jpg.w.960px.jpg
Edina dobra novica za večino je, da se na dolgi rok do upokojitve da tudi z relativno majhnimi mesečnimi zneski privarčevati zadosti sredstev, da nam ob upokojitvi zagotavljajo dodatne prihodke s katerimi lahko tudi po koncu aktivnih let lahko živimo naprej dostojno in kvalitetno življenje.

Dodatna dobra novica je, da država spodbuja določene namenske oblike varčevanja za starost z davčno olajšavo. Tako si lahko v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja istočasno znižamo dohodnino in damo nekaj na stran za pokojnino.

Vsak posameznik si lahko plačuje mesečno, letno oziroma ko želi, premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki se zbira na individualnih varčevalnih računih pri pokojninskih družbah ali zavarovalnicah, ki ta sredstva investirajo in ob upokojitvi dobi posameznik iz njihovega naslova poleg javne pokojnine še vsak mesec dodatno pokojninsko rento.

Glavna prednost tovrstnega varčevanja je, da si posameznik samostojno vplačuje premijo brez posebne vezave vplačil, se pravi vplačuje premijo ko želi oziroma zmore in ob upokojitvi dobi iz privarčevanih sredstev dodatno pokojninsko rento vsak mesec. Več kot bo privarčeval, višja bo dodatna pokojninska renta.

V primeru smrti pred upokojitvijo pa se sredstva dedujejo, s čimer se poskrbi v primeru najhujšega tudi za družino in svojce. Na dolgi rok se vsak vloženi evro zelo pozna saj se nam zaradi učinka obresti vsak vloženi evro danes vrne ob izplačilu v prihodnosti večkrat nazaj.

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...