FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kolektivni pokojninski načrti postajajo vse bolj cenjeni

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
29.06.2015  22:30
Zaposleni v ZDA zelo cenijo možnost kolektivnega pokojninskega načrta, kot ugodnost delodajalca pa njihova vloga tudi pri nas ni več majhna

Možnost vključitve v kolektivni pokojninski načrt kot veliko ugodnost svojega delodajalca ceni kar 89 odstotkov zaposlenih Američanov, tudi v Sloveniji to postaja eden pomembnejših mehkih dejavnikov ob zaposlitvi.

ameriski-par-ss.1435601572.jpg.o.600px.jpg

Po zadnji raziskavi ameriškega centra za pokojninske študije TCRS, v katero je bilo vključenih 4.550 polnoletnih zaposlenih Američanov, jih velika večina (89 odstotkov) možnost vključitve v kolektivni pokojninski načrt omenja kot pomembno ugodnost svojega delodajalca. Pozitivno in po svoje zanimivo je, da možnost kolektivnega pokojninskega načrta, s katerim ob pomoči delodajalca varčujejo za pokojnino podobno kot v okviru kolektivnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v Sloveniji, najbolj cenijo mlajši zaposleni. V starostni skupini anketiranih med 18 in 30 let jih kar 92 odstotkov navaja možnost pokojninskega načrta kot pomembno oziroma zelo pomembno ugodnost delodajalca.

Pokojninski načrt v ZDA ključna lastnost novega delodajalca

Na močno zavedanje o pomenu varčevanja za pokojnino nakazuje tudi to, da kar 77 odstotkov anketiranih vseh starosti navaja možnost vključitve v kolektivni pokojninski načrt kot eno glavnih meril, ko razmišljajo o ponudbi za zaposlitev pri novem delodajalcu. Največji vpliv na zaposlitev je bil zaznan v skupini anketiranih, starih med 30 in 40 let, kjer je kar 81 odstotkov navedlo pokojninski načrt kot ključno lastnost novega delodajalca.

pokojnina-zda.1435601571.png.o.600px.png

zorz-viviana-xx.1435601567.jpg.o.600px.jpg.o.240px.jpg
Viviana Žorž, Adecco:

Pri delu s kandidati za delo ugotavljamo, da se večina prestopov med podjetji ne zgodi zaradi večjega plačila, ampak zaradi mehkih dejavnikov.

Pokojninski načrt za dostojne prihodke ob upokojitvi

Kar polovica anketiranih bi zamenjala svojega delodajalca za drugega, če bi jim ta ob podobnem delu in enakem plačilu ponudil še boljše pogoje kolektivnega pokojninskega načrta. Takšnih je bilo spet največ v starostni skupini mlajših zaposlenih, saj bi 65 odstotkov zaposlenih, starih med 18 in 30 let, zamenjalo delodajalca zgolj zaradi boljših pogojev pokojninskega načrta ob predpostavki podobnega dela in plače. Raziskava prikazuje, da zaposlenim v ZDA, posebej mlajšim, poleg same plače pomenijo zelo veliko tudi druge ugodnosti delodajalca, med katerimi je na najvišjem mestu prav kolektivni pokojninski načrt, s katerim si ob pomoči delodajalca zaposleni lahko zagotovijo dostojne prihodke ob upokojitvi.

V Sloveniji plača velik, vendar ne nujno edini dejavnik

Viviana Žorž iz Addeca meni, da je odnos zaposlenih v ZDA do vključitve v kolektivni pokojninski načrt posledica najmanj dveh stvari: da se posamezniki globoko zavedajo svoje odgovornosti, da poskrbijo zase v starosti, in drugič, davčne obravnave takih prejemkov. »V Adeccu v Sloveniji pri delu s kandidati ugotavljamo, da se večina prestopov med podjetji ne zgodi zaradi večjega plačila, ampak zaradi mehkih dejavnikov, kot so odnosi v podjetju, vsebina dela, usklajevanje dela z zasebnim življenjem ... Vsekakor pa zaposleni visoko ocenjujejo primerno plačilo za delo in cenijo, kadar jih delodajalci nagradijo glede na zmožnosti podjetja,« je še pojasnila Žorževa.

polanic-iztok-003-jm.1435601569.jpg.o.600px.jpg.o.240px.jpg
Iztok Polanič, Pomgrad:

Naše izkušnje kažejo, da se pri novih zaposlitvah vse bolj pojavlja vprašanje dodatnega pokojninskega varčevanja.

»Zaposleni v gradbeni skupini Pomgrad so že od začetka vključeni v dodatno pokojninsko zavarovanje. Naše izkušnje kažejo, da se pri novih zaposlitvah vprašanje dodatnega pokojninskega varčevanja vse bolj pojavlja, je pa na drugi strani tudi res, da na morebitno odločitev o zaposlitvi pri delodajalcu najbolj vpliva višina osebnega dohodka,« je pojasnil Iztok Polanič iz Pomgrada.

Pri nas prostovoljno varčuje 60 odstotkov zavarovancev

Po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo konec leta 2014 v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje vključenih 489.881 zaposlenih, kar je skoraj 60 odstotkov vseh zavarovancev obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Od teh pa jih kar 96 odstotkov varčuje prek kolektivnih pokojninskih načrtov, kar pomeni, da je velika večina vključena prek svojih delodajalcev. Takšnim premije v celoti ali vsaj deloma financirajo družbeno odgovorni delodajalci. Navedena razmerja potrjuje tudi Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, saj so tudi velika večina od njihovih 41 tisoč zavarovancev kolektivni zavarovanci, ki jim premije financirajo podjetja.

1.1435601889.png

Nizka mesečna premija je pri nas težava

»Večini zaposlenim premije v celoti oziroma vsaj delno plačujejo delodajalci, v zadnjih letih pa se počasi povečuje delež tistih zaposlenih, ki poleg delodajalca tudi sami prispevajo del premije in si s tem povečajo svoje prihranke za pokojnino,« dodaja Vižintin. Ob tem opozarja na pomembno dejstvo: »Vključitev v pokojninski načrt sama po sebi še ne pomeni, da bomo v pokoju prejemali zadosti visoko dodatno pokojninsko rento za dostojno življenje. Pomembno je tudi, da varčujemo z zadosti visoko premijo, da si bomo do upokojitve prihranili zadosti sredstev.« Težavo nizke mesečne premije, ki jo zaposleni v Sloveniji namenjajo za dodatno pokojnino, razkrivajo tudi statistike MDDSZ, saj je v prejšnjem letu povprečna premija znašala slaba dva odstotka povprečne bruto plače, po podatkih raziskave ameriškega centra za pokojninske študije pa v ZDA zaposleni v kolektivni pokojninski načrt v povprečju namenja osem odstotkov svoje plače.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...