FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Varčevanje za pokojnino kot glavni finančni cilj

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
28.05.2015  09:28
Starejši kot smo, bolj se zavedamo pomena varčevanja za pokojnino

Starejši kot smo, bolj se zavedamo pomena varčevanja za pokojnino - to potrjuje zadnja raziskava ameriškega centra za pokojninske študije TCRS izvedena med polnoletnimi zaposlenimi v ZDA. Razkriva pa tudi, da kar polovica anketiranih v starostni skupini šestdesetletnikov (starih 60 in več) namerava delati tudi v pokoju zaradi dodatnih prihodkov in zaradi zdravstvenega zavarovanja.

upokojenec-ss.1388692822.jpg.e.960px.jpg
V ZDA za pokojnino ne varčujejo zgolj starejši, visok je tudi delež mlajših.

Kar 67 odstotkov dvajsetletnikov (18 do 30 let), ki so sodelovali v raziskavi, v ZDA že dodatno varčuje za svojo pokojnino, kar je več, kot znaša delež varčevalcev za dodatno pokojnino med vsemi zaposlenimi v Sloveniji. V povprečju začnejo varčevati pri 22 letih, kar 81 odstotkov pa jih skrbi, da do njihove upokojitve ne bo več ne socialnega zavarovanja in ne javnih pokojnin.

Povprečna premija pri nas le dva odstotka plače

V skupini tridesetletnikov (30 do 40 let) je še večji delež tistih, ki že varčujejo za pokojnino, saj je takšnih 76 odstotkov. Od teh jih kar 30 odstotkov vplačuje mesečno prispevke v višini več kot 10 odstotkov njihove plače. Za primerjavo znaša po zadnjih podatkih MDDSZ povprečna premija vseh vključenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje v Sloveniji približno le dva odstotka povprečne bruto plače.

Zanimiv je tudi podatek, da jih skoraj 70 odstotkov priznava, da se ne spozna kaj dosti glede možnosti v katere lahko investirajo svoje pokojninske prihranke (v ZDA imajo posamezniki v okviru drugega in tretjega pokojninskega stebra pestre naložbene možnosti in lahko izbirajo med številnimi skladi med katere lahko razpršijo svoja tekoča vplačila).

Bližje kot smo upokojitvi, bolj narašča zanimanje za varčevanje

Štiridesetletniki (40 do 50 let) varčujejo z enako stopnjo 76 odstotkov med katerimi je le 10 odstotkov takšnih, ki so zelo samozavestni, da jim bodo njihovi prihranki ob upokojitvi zadoščali za lagodno življenje. V skupini petdesetletnikov (50 do 60 let) jih varčuje že 80 odstotkov kar potrjuje dejstvo, da starejši kot smo oziroma bližje kot je upokojitev, bolj narašča zanimanje za pokojninsko varčevanje oziroma zavarovanje.

To potrjuje tudi dejstvo, da jih je kar 37 odstotkov navedlo varčevanje za pokojnino kot njihov glavni finančni cilj. Za Slovenske razmere skoraj nepredstavljivo, pa jih kar 59 odstotkov načrtuje delati prek 65 leta starosti ali pa se sploh ne namerava upokojiti.

Njihove napovedi potrjujejo rezultati ankete v skupini šestdesetletnikov (starejši kot 60 let) v kateri jih kar 82% že dela ali pa namerava delati prek 65 leta starosti. 42% jih načrtuje postopno upokojitev prek honorarnega dela oziroma dela za krajši delavni čas, kar 52% pa jih namerava delati tudi v pokoju zaradi dodatnih prihodkov in zdravstvenega zavarovanja. 47% se zanaša na javno pokojnino kot njihov primarni vir prihodkov ob upokojitvi, kar je relativno malo in bi verjetno ta delež bil v sloveniji blizu 100% saj je še vedno prevladujoče mnenje da bo država poskrbela za nas, čeprav je znašala povprečna javna pokojnina februarja 2015 v Sloveniji le 57% povprečne plače.

Zakaj se odnos zaposlenih do varčevanja za pokojnino tako spreminja z leti je zaslužna predvsem psihologija ljudi razlaga Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A, d.d., ki dodaja »Eksperimenti so dokazali, da si posamezniki zaradi psiholoških omejitev zelo težko, nekateri pa si sploh ne morejo, predstavljati posledic svojih dejanj v prihodnosti. Bolj kot je obdobje, v katerem naj bi prejemali določeno ugodnost oddaljeno, težje si jo predstavljamo in bolj abstraktna kot je ugodnost, težje si jo zamislimo. Varčevanje za pokojnino izpolnjuje oba ta kriterija saj je ugodnost pokojninskega zavarovanja prejemanje dodatne pokojnine ob upokojitvi. To je za nekoga mladega zelo oddaljeno in tudi povsem abstraktno. Lažje si predstavljamo varčevanje za avto, stanovanje in podobno saj gre za neke konkretne stvari, pri varčevanju za pokojnino pa večina v mislih ne dobi nobene slike in tako ne uspe ustvariti čustvene povezave, ki bi nas spodbujala za varčevanje. Kdaj je neverjetno koliko stvarem so se nekateri ljudje pripravljeni odreči, ko varčujejo npr. za novi avtomobil in leta ne hodijo na počitnice, kupujejo manj kakovostno hrano in podobno, vse zaradi tega ker jih ženejo čustva, ki se ustvarijo, ko si sebe predstavljajo v novem avtomobilu. Na žalost pri varčevanju za pokojnino ni takšnega čustvenega momenta in mislim, da se danes nihče ne odreka počitnicam, da več varčuje za pokojnino.« še dodaja Vižintin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.