FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Američani se zavedajo finančnih izzivov upokojitve

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
23.03.2015  11:50
V ZDA se soočajo s pokojninsko krizo kar se tiče finančnega blagostanja bodočih upokojencev

V zadnji raziskavi ameriškega inštituta NIRI se je kar 86 odstotkov anketiranih strinjalo, da se ZDA sooča s pokojninsko krizo kar se tiče finančnega blagostanja bodočih upokojencev. Posebej visok odstotek zavedanja (92%) so pokazali v mlajši generaciji, ki je šele pričela z delom.

Veliko Američanov verjame v zadostno pokojnino

Že samo zavedanje glede pokojninske problematike je pozitiven signal, še bolj pozitivno pa je dejstvo, da se je delež tistih, ki jih skrbi ali bodo imeli zadostne prihranke v pokoju znižal iz 85 odstotkov v 2013 na 74 odstotkov, čeprav je delež še vedno visok. Veliko manj negotovosti je med tistimi, ki so vključeni v zasebne pokojninske varčevalne načrte saj jih kar 84 odstotkov verjame, da bodo imeli ob upokojitvi zadostne prihranke.

Pokojnina-ZDA-1.1427107668.jpg.w.600px.jpg

Utrdilo se je tudi prepričanje, da bodo tisti vključeni v zasebne pokojninske varčevalne načrte imeli večjo verjetnost za varno upokojitev, kot tisti ne vključeni. Takšen rezultat gre pripisati dolgi tradiciji zasebnega pokojninskega varčevanja v ZDA (imenovanega tudi drugi oziroma tretji pokojninski steber, ki ga v Sloveniji predstavlja prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje) zaradi nizke javne pokojnine.

Čez lužo skupna pokojnina dosega 90 odstotkov plače

Po raziskavi OECD ima namreč Američan s povprečnimi prihodki ob upokojitvi javno pokojnino le v višini 44,8 odstotka svoje neto plače pred upokojitvijo, dodatno pa prejema še 44,2 odstotka svoje neto plače pred upokojitvijo iz naslova drugega oziroma tretjega pokojninskega stebra, kar skupaj nanese na skoraj 90 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo.

V Sloveniji se obeta skromna javna pokojnina

Padec prihodkov ob upokojitvi je tako zelo majhen, posebej v primerjavi z državami, kjer so zasebna pokojninska zavarovanja slabo razvita kot npr. v Sloveniji, kjer je prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje še v razvoju (obstoji od leta 2001) javne pokojnine pa so nižje vsako leto - v 2014 je znašala povprečna starostna pokojnina 614 evrov, kar predstavlja v primerjavi s povprečno slovensko neto plačo približno 1.000 evrov le 61 odstotkov. Tako se zaposleni ob upokojitvi sooči s kar 40-odstotnim padcem prihodkov, če seveda nima drugih prihrankov oziroma ni bil vključen v dodatno pokojninsko zavarovanje z zadosti visoko premijo, ki bi mu ublažila padec prihodkov.

Dodatno pokojninsko zavarovanje pri nas še ni dovolj razvito

V Pokojninski družbi A kjer je v dodatno pokojninsko zavarovanje vključenih prek 41.000 zaposlenih so v lanskem letu izplačevali dobrim 1.300 upokojenim zavarovancem dodatno pokojninsko rento, ki je znašala v primeru izbire klasične dosmrtne rente povprečno 53 evrov na mesec. Pri povprečni javni pokojnini 614 evrov je to približno devet odstotkov dodatka.

dokup-pokojnine-nova.1332427602.jpg.e.960px.jpg

Kot je dodal Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A "se je treba zavedati, da je dodatno pokojninsko zavarovanje še vedno relativno slabo poznana oblika varčevanja v Sloveniji - delno na račun kratkega časa obstoja (od leta 2001) in tudi odsotnosti promocije s strani države, saj ni bilo v 14-tih letih nobene večje kampanje za promocijo drugega pokojninskega stebra. V ZDA je po drugi strani država veliko bolj aktivna pri promociji, pomaga pa tudi dolga zgodovina zasebnega pokojninskega varčevanja saj je družba The American Express Company že leta 1875 oblikovala prvi zasebni pokojninski načrt za svoje zaposlene."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...