FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Še je čas za znižanje dohodnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
28.11.2014  10:52
Z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja si lahko znižamo dohodnino in hkrati varčujemo

Poleg splošne olajšave, do katere so upravičeni vsi zavezanci za plačilo dohodnine, je najbolj pogosto uveljavljena posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (otroke) s katero si lahko zavezanec zniža svojo dohodninsko osnovo.

Večina ljudi se ne zaveda, da si lahko zniža osnovo za dohodnino tudi z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja s katerim istočasno varčuje za dodatno pokojnino, ki jo bo ob upokojitvi dobival poleg javne pokojnine in mu bo omogočala ohranitev življenjskega standarda tudi v pokoju.

Olajšava za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje večini neznanka

Približno 500 tisoč zaposlenih je v Sloveniji vključenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, vendar je od teh velika večina vključena v kolektivne sheme prek odgovornih delodajalcev, ki zaposlenim v celoti ali delno tudi financirajo mesečna vplačila premij. Zelo malo pa je zaposlenih, ki so vključeni v individualno dodatno pokojninsko zavarovanje kot posamezniki, kljub temu, da država spodbuja tovrstno varčevanje z davčno olajšavo.

Vplačane premije individualnega zavarovanja se zaposlenemu upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine, kar pomeni, da del vplačanih prejmi dobimo nazaj ob poračunu dohodnine (velja v primeru, če davčne olajšave ne izkoristimo prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja).

dohodnina-2007-1-us.1390924315.jpg.c.960px.jpg.n.600px.jpg
Zaposleni s 1.500 evrov neto plače, ki bi si vplačeval celo leto mesečno premijo v višini 138 evrov bi prejel ob poračunu dohodnine nazaj približno 450 evrov, na svojem varčevalnem računu pa bi imel celotno vplačano premijo in doseženi donos.

Z izkoristkom olajšave nas tako vplačilo premije realno stane manj, kot pa vplačamo na svoj varčevalni račun, zaradi česar se ob konkurenčnem dolgoročnem donosu ta oblika varčevanja močno razlikuje od tradicionalnih oblik varčevanja na banki, v žlahtnih kovinah, vzajemnih skladih, itd. Več o primerjavi realne donosnosti pokojninskih in vzajemnih skladov

Prihranki lahko gredo v tisoče evrov

Tekom svoje delovne dobe lahko zaposleni prihrani le na dohodnini več tisoč evrov in si zagotovi zadostne prihranke iz naslova katerih bo ob upokojitvi prejemal poleg javne še dodatno pokojnino, ki mu bo ob nizkih javnih pokojninah - po novi pokojninski zakonodaji znaša javna pokojnina za 40 let delavne dobe 57,25 odstotka povprečne neto plače, omogočala dostojno in aktivno življenje.

Dohodnina.1417168065.jpg.c.500px.jpg.s.480px.jpg

Zaposleni iz primera bi imel ob neto plači 1.500 evrov po trenutno veljavni zakonodaji po 40 letih delavne dobe javno pokojnino v višini 855 evrov, če bi si celotno delavno dobo vplačeval še navedeno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja (138 evrov/mesečno) pa bi prejemal mesečno še skoraj 500 evrov dodatne pokojnine, le na nižji dohodnini bi prihranil približno 18.000 evrov tekom delovne dobe (če predpostavimo da bi imel vsako leto nižjo dohodnino za 450 evrov).

Edini pogoj za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je, da smo vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje (smo zaposleni), premije pa se lahko nakazuje mesečno, polletno ali letno. Maksimalna premija upravičena do davčne olajšave znaša 5,844 odstotka bruto plače zaposlenega oziroma 24 odstotkov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (maksimalno pa ne več kot 2.819 evrov v letu 2014).

November in december čas za koriščenje davčne ugodnosti

Olajšave znižanja osnove za obračun dohodnine prav tako ne moremo izkoristiti, če smo že vključeni v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje in nam delodajalec financira premijo v maksimalni višini. Kot pravijo v Pokojninski družbi A, kjer za dodatno pokojnino varčuje prek 40.000 zavarovancev, se veliko posameznikov odloči, da si v novembru ali decembru vplačajo letno individualno premijo do maksimalne višine davčne olajšave, prav tako pa si zaposleni, ki so vključeni v zavarovanje prek delodajalca pa jim ta ne financira premije v maksimalni višini, doplačajo razliko še sami in maksimalno izkoristijo davčno ugodno možnost vplačila premije.

Mobilna aplikacija ePokojnina

V Pokojninski družbi A so v pomoč vsem, ki so že vključeni v zavarovanje ali pa o njem še razmišljajo, razvili brezplačno mobilno aplikacijo ePokojnina s katero si lahko izračunajo informativno višino svoje javne pokojnine in tudi koliko dodatne pokojnine lahko še prihranijo.

Aplikacija omogoča izračun dodatne pokojnine za različne višine premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, prav tako prikazuje maksimalno mesečno premijo za določene plače in v primeru individualnega zavarovanja tudi koliko bomo dobili vrnjene dohodnine.

Aplikacija je na voljo prek spletnega servisa Google Play Store (Prenesi aplikacijo) spletna verzija za osebne računalnike pa je na voljo tudi na portalu [pokojninsko.finance.si] (Izračunajte si pokojnino).

Kot pravi Peter Filipič, predsednik uprave Pokojninske družbe A: "Pokojnine iz javnega (obveznega) pokojninskega zavarovanja znašajo v razvitih državah v povprečju 49 odstotkov neto plače pred upokojitvijo. Skupno z dodatno pokojnino pa zaposleni lahko računa na pokojnino, ki dosega vsaj 70 odstotkov njegove neto plače. To ni le cilj posamezne države, predvsem mora biti cilj posameznika. Tudi v Sloveniji moramo ta cilj doseči."

Preberite tudi:

23.12.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...