FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Bolj se bojijo prazne denarnice kot smrti

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
01.10.2014  11:00
Po raziskavi ameriške podružnice zavarovalnice Allianz se kar 61 odstotkov Američanov bolj kot smrti boji, da jim bo v pokoju zmanjkalo prihrankov za življenje

Za razliko od Slovenije, kjer se večina zaposlenih še vedno zanaša, da jim bo glavni vir prihodkov v pokoju predstavljala javna pokojnina, se v Ameriki že dolgo vsi zavedajo, da brez dodatnih prihrankov življenje v pokoju skoraj ni mogoče oziroma vodi zagotovo v revščino.

Velik del zaposlenih je tako vključen v drugi pokojninski steber, ki ga predstavljajo različne pokojninske sheme, ki jih država spodbuja z davčno olajšavo, pri varčevanju pa jim pomagajo tudi odgovorni delodajalci, ki svojim zaposlenim financirajo sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja (najbolj razširjene so sheme po imenu 401k) - podobno kot v Sloveniji dodatno pokojninsko zavarovanje.

Američan v pokoju je dobro preskrbljen

Povprečen Američan tako lahko ob upokojitvi po zadnji raziskavi OECD računa v pokoju na skupno pokojnino v višini skoraj 90 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo, kar je v primerjavi s Slovenijo, kjer lahko po isti raziskavi računa povprečni upokojenec le na pokojnino v višini 59 odstotkov svoje plače, veliko bolje. Velika razlika v korist ZDA je posledica veliko večjega dodatnega varčevanja za pokojnine, saj povprečen Američan lahko računa na javno pokojnino le v višini 44,8 odstotka svoje neto plače, preostanek do 90 odstotkov pa v povprečju dobijo iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja in drugih oblik dodatnega pokojninskega varčevanja, ki jih spodbuja država in podjetja.

prazna-denarnica1-ss.1402933828.jpg.s.600px.jpg

Skrb za prihranke v pokoju je velika

Po Allianzovi raziskavi pa jih kljub temu večino bolj kot smrt skrbi, da bodo preživeli svoje prihranke v pokoju. Posebej veliko skrb so izrazili sodelujoči v anketi stari med 44-49 let, kjer je bil procent tistih, ki jih bolj skrbijo nezadostni prihranki, kot pa smrt, kar 77-odstotni. Porast tega strahu je delno povezana z borznim zlomom leta 2008 ko so veliko svojega premoženja izgubili tudi pokojninski skladi, ki v ameriki in veliki britaniji večino svojih sredstev nalagajo v delnice in so tako bolj občutljivi nihanjem na borzi. Za razliko je v kontinentalni Evropi, katere del smo tudi v Sloveniji, prevladujoč model dodatnega pokojninskega zavarovanja (drugega pokojninskega stebra), kjer je večina sredstev naloženih v bolj konservativne naložbe, kot so državne obveznice.

V Sloveniji morajo po zakonu izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja zagotavljati minimalni zajamčeni donos. Drugi del strahu v Ameriki izvira iz vrste produktov, v katerih prebivalci varčujejo za dodatno pokojnino oziroma katere varčevalci uporabljajo po upokojitvi za črpanje prihranjenih sredstev. V Ameriki imajo varčevalci veliko več svobode pri črpanju dodatnih pokojninskih prihrankov, ki jih lahko dvignejo v celoti ali začnejo preprosto dvigovati po določenem načrtu npr. 4 odstotke letno, glavnina sredstev pa je še vedno naložena v večinsko delniških naložbah in tako občutljiva za nihanja na trgu. V takem primeru lahko seveda posamezniku na koncu preprosto zmanjka sredstev na njegovem računu.

Pri nas različne oblike dosmrtne rente

V Sloveniji je drugače, kot pravi Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A: "V Sloveniji pri dodatnem pokojninskem zavarovanju ta strah ni potreben, saj zavarovanec ob upokojitvi izbira med različnimi oblikami dosmrtne pokojninske rente, ki se zavarovancu izplačuje do konca življenja. Tveganje, da bi zavarovancu v primeru nadpovprečno dolgega življenja po upokojitev zmanjkalo privarčevanih sredstev, prevzame pokojninska družba. Dodatno lahko zavarovanec izbere pokojninsko rento z zajamčenim obdobjem izplačila, pri naši družbi je najdaljše 20 let, pri kateri se zaščiti tudi za primer zgodnje smrti v pokoju, saj v tem primeru rento naprej do konca zajamčenega obdobja npr. 20-tih let še naprej dobivajo njegovi dediči. S tem bi lahko rekli ima zavarovanec pokrita oba scenarija."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...