FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kako se odrežejo v pokojninah na Češkem

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
20.08.2014  11:36
Čeh s povprečnimi prihodki prejema v pokoju skoraj enake prihodke, kot pred upokojitvijo. Kako jim to uspe?
Kako se odrežejo v pokojninah na Češkem

Češka je v Sloveniji dolgo veljala za državo, ki je v primerjavi z nami gospodarsko zaostala, tudi pridevnik "češko" pomeni vse prej kot dobro. A Češka je odlično izkoristila tranzicijsko obdobje in nas počasi prehiteva po levi in desni - tudi pri pokojninah. Hiter pregled skupne neto nadomestitvene stopnje (prvi in drugi steber), ki ponazori koliko odstotkov naše neto plače znaša pokojnina, nam pokaže, da Čeh s povprečnimi prihodki prejema v pokoju skoraj enake prihodke, kot pred upokojitvijo.

pokojnine.20140820113553.jpg.s.600px.jpg
Čehi imajo dobro razvit drugi pokojninski steber.

Za razliko slovenski državljan s povprečnimi prihodki v povprečju prejema iz naslova javne pokojnine le 59 odstotkov plače pred upokojitvijo, v primeru da je vključen od začetka v dodatno pokojninsko zavarovanje pa prejema še dodatnih pet odstotkov kar skupaj nanese na 64 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo. Čehi zahvaljujoč veliko bolj razvitemu drugemu pokojninskemu stebru dobijo v povprečju kar 45,7 odstotka svoje plače pred upokojitvijo samo iz naslova drugega pokojninskega stebra, tako da se skupaj z javnimi pokojninami (50,7 odstotka) približajo že prej omenjenim stotim odstotkom in imajo eno najvišjih neto nadomestitvenih stopenj med vsemi državami.

Koliko dobimo

pokojnine_ceska_slovenija.20140820112013.jpg.c.600px.jpg

Čehi za javne pokojnine manj kot Slovenija

Za javne pokojnine je Češka namenila v 2013 približno 8,3 odstotka BDP, v Sloveniji je ta delež znašal že skoraj 11 odstotkov. Po simulacijah in pod predpostavko, da ne bi prišlo do novih pokojninskih reform, bo Slovenija leta 2060 namenila za pokojnine že 18,3 odstotka BDP, Češka pa 11,8 odstotka. Verjetno ni potrebno dodati, da izdatek 18,3 odstotka BDP za pokojnine ni realen in vzdržen, tako da iz simulacije le izhaja velika nevzdržnost obstoječega pokojninskega sistema v Sloveniji, ki ga je zadnja pokojninska reforma zagotovo izboljšala (dvig upokojitvene starosti in znižan odmerni odstotek za izračun pokojnine) ni pa dosti naredila v drugem delu, ki bi poskrbel za primerne višine pokojnin, ki bodo ključne za zagotavljanje kakovosti življenja sedanjih in prihodnjih upokojencev.

Rešitev je razvoj drugega in tretjega pokojninskega stebra

Vzdržnost sistema ne bo vredna kaj dosti, če bo večina prihodnjih upokojencev prejemala minimalno pokojnino oziroma znesek blizu le te (minimalna pokojnina znaša trenutno v Sloveniji približno 430 evrov, povprečna neto starostna pokojnina pa je bila junija 611 evrov). Edina realna rešitev za primerne pokojnine, ki se je pokazala kot dolgoročno vzdržna, je razvoj drugega in tretjega pokojninskega stebra. Posamezniki in podjetja v tem primeru dodatno varčujejo za svojo pokojnino, država pa jim pri tem pomaga in stimulira z davčno olajšavo predvsem pa z zagotavljanjem transparentnih in varnih oblik varčevanja, ki lahko pritegnejo večino zaposlenih.

Novosti na področju drugega pokojninskega stebra pri nas

Zadnja pokojninska reforma je prinesla nekaj novosti na področju drugega pokojninskega stebra, ki ga v Sloveniji predstavlja dodatno pokojninsko zavarovanje. Med njimi je možnost novih naložbenih politik življenjskega cikla, ki jih bo večina izvajalcev ponudila svojim zavarovancem v naslednjem letu. Ti bodo, poleg že obstoječe naložbene politike z zajamčenim donosom, predvsem mladim in tveganju bolj naklonjenim zavarovancem, nudili tudi možnost naložbene politike z veliko večjim deležem delnic, ki na dolgi rok po teoriji zagotavlja teoretično višje donose kot obveznice.

V zakup bo potrebno vzeti temu primerno večje tveganje, ki je pri sedanji naložbeni politiki z zajamčenim donosom minimalno. Vseeno pa bodo nove naložbene možnosti zagotovo privlačne za določeno populacijo, predvsem mlajšo, ki je dodatnemu pokojninskemu zavarovanju pogosto očitala preveč konzervativno naložbeno politiko in nezmožnost izbire le te.

Naša reforma brez večjih sprememb

Reforma pa ni prinesla nobenih drugih večjih sprememb kar se tiče drugega stebra, kot bi bile lahko dvig davčne olajšave, ukinjen absolutni znesek omejitve višine davčne olajšave (zdaj 2.819 evrov letno), dohodninsko razbremenitev dodatne pokojninske rente v celoti (zdaj je 50 odstotkov oproščene dohodnine), delodajalcem omogočiti prenos neizkoriščene davčne olajšave za dodatno pokojninsko zavarovanje v naslednje obdobje (sedaj možno le za tekoče leto) in še druge "močnejše" ukrepe, kot je možnost preusmeritve dela prispevkov za obvezno pokojninsko zavarovanje, kot je možna na Češkem.

Koliko damo

pokojnine_ceska_slovenija.20140820111815.png.s.600px.png

Češka je za spodbujanje varčevanja v drugem pokojninskem stebru, ki ga v Sloveniji predstavlja dodatno pokojninsko zavarovanje, leta 2013 sprejela zakonodajo, ki omogoča zaposlenim, da del prispevkov iz prvega stebra preusmerijo v drugi steber.

Zaposleni lahko pod pogojem, da doda sam dva odstotka iz svoje bruto plače, preusmeri tri odstotke iz obveznih prispevkov v drugi pokojninski steber. Tako znašajo njegovi prispevki v drugi pokojninski steber pet odstotkov, v prvi pokojninski steber pa vplača tri odstotke manj.

Čeh ima več vpliva nad svojimi prihranki

Tako pridobi več vpliva nad svojimi prihranki za pokojnino, saj lahko v drugem pokojninskem stebru izbira med različnimi naložbeni politikami, tako kot v Sloveniji pa je na vplačana sredstva tudi zagotovljen minimalni donos. Država vsakemu zaposlenemu, ki se vključi v zavarovanje poleg njegovega prispevka doda del premije tudi sama, odvisno od višine premije in plačilnega razreda, v katerem je zaposleni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...