FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Tudi pokojnino je treba načrtovati

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
31.07.2014  22:30
Povprečna slovenska javna pokojnina je nizka, v prihodnje pa bo še nižja; skromna ne bo omogočala dostojnega življenja, zato jo je treba pravočasno začeti načrtovati

Vsaka tretja ženska, ki se je upokojila lani, ima le minimalno javno pokojnino, ki znaša 430 evrov na mesec za polno delovno dobo; tudi pri moških ni dosti boljše. Brez dodatne pokojnine bo na stara leta trkala revščina.

V desetih letih bo večina zaposlenih Slovencev ob upokojitvi prejemala minimalno javno pokojnino oziroma pokojnino zelo blizu te, kar ne bo dovolj za dostojno življenje. Koliko dodatne pokojnine bomo takrat prejemali, je odvisno le od nas samih in našega delodajalca. Načinov in oblik varčevanja za stara leta je več, pomembno pa je, da začnemo varčevati čim prej.

pokojninojetrebanacrtovati.1406832517.jpg.o.600px.1406832551.jpg

Pokojnine so že zdaj nizke

Po zadnjih statističnih podatkih je v Sloveniji skoraj 610 tisoč upokojencev, ki povprečno na mesec prejmejo 615 evrov starostne pokojnine oziroma 61 odstotkov plače. Izračuni ob tem kažejo, da za dostojno življenje po upokojitvi posameznik potrebuje vsaj 700 evrov. Povprečna slovenska pokojnina je tako nizka in ne omogoča dostojnega življenja, upokojencev je ob tem vse več, pokojninski blagajni pa kljub reformi v prihodnosti spet grozi nevarnost sesutja. Zaradi staranja prebivalstva se bomo upokojevali še starejši, ob vse bolj prazni državni malhi pa je vprašljiva tudi prihodnja višina pokojnin, ki je že zdaj vse prej kot nadpovprečna.

Javna pokojnina ne bo dovolj za dostojno življenje

Dotok novih upokojencev v Sloveniji se namreč še veča. V primerjavi z letom 2012 se je lani upokojilo za dobre štiri odstotke več ljudi, na upokojenca pa pride le še 1,38 zaposlenega. V desetih letih bo večina zaposlenih ob upokojitvi prejemala minimalno javno pokojnino oziroma pokojnino zelo blizu te. Dostojne pokojnine za prihodnost je tako treba načrtovati čim prej, da ne bi starosti preživeli v revščini.

Dodatna pokojnina pri nas potisnjena na obrobje

Na tujem upokojence »rešuje« dodatna pokojnina. Da nam to trenutno ne gre najbolje, kažejo podatki OECD. Medtem ko v državah OECD skupna pokojnina znaša 79 odstotkov neto plače posameznika pred upokojitvijo, je pri nas le 59 odstotkov. Za to je kriv tudi premajhen delež sredstev iz drugega pokojninskega stebra, ki v OECD javni pokojnini, ki pomeni 49 odstotkov, povprečno doda 30 odstotkov končnega zneska, v Sloveniji pa le za vzorec sredstev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...